“Συγχωνεύσεις Δημοσίων Φορέων: Πλαίσιο και Προϋποθέσεις” ήταν το θέμα της Ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΙΜΔΔΑ) της ΕΕΔΕ και το Κέντρο Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ).
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος της “ΔΡΑΣΗΣ”, κ. Στέφανος Μάνος, τόνισε ότι πρώτα πρέπει να μελετηθούν οι καταργήσεις φορέων και μετά οι συγχωνεύσεις, οι οποίες δεν έχουν νόημα εάν δεν συνοδευτούν από μερική απομάκρυνση προσωπικού. Κάποιες συγχωνεύσεις είναι αποφευκταίες γιατί όταν ένας υγιής οργανισμός συνενώνεται με έναν μη παραγωγικό είναι πιθανότερη η πτωτική πορεία και οι δύο. Ο Αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Ραφαήλ Μωϋσής, ανέφερε πως η τάση δεν είναι μόνο προς τη συγκέντρωση (συγχωνεύσεις) αλλά και προς τη διάσπαση φορέων (αντισυγχωνεύσεις) όπως στους ενεργειακούς οργανισμούς, πράγμα μη ορθολογικό. Οι περισσότερες συγχωνεύσεις στον ιδιωτικό τομέα αποτυγχάνουν, άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Παπούλιας, θεώρησε ότι το ζήτημα είναι τεχνοπολιτικό και για να αποφευχθούν επικίνδυνα λάθη χρειάζεται έμφαση στη διαχειριστική εμπειρία και ικανότητα: “change as you manage”. Τέλος, ο Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ και Γεν. Γραμματέας του ΚΕΔΕΟ, κ. Γιάννης Πετρόπουλος, υποστήριξε ότι πέρα από το στόχο του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, πιο σημαντικός είναι ο εξορθολογισμός της κατανομής του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η δημιουργία αντίστοιχης “κουλτούρας” και η επίτευξη συγκεντρώσεων που θα βοηθήσουν στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στις ομιλίες που προηγήθηκαν ο κ. Ιωάννης Δρυλλεράκης, αναπτύσσοντας το θέμα του θεσμικού πλαισίου, ανέφερε ότι οι συγχωνεύσεις ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία αλλαγών φορέων που ονομάζονται μετασχηματισμοί. Δεν υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο για νέες μορφές δημόσιων φορέων, η δε χρήση των κοινών διατάξεων που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα είναι επαρκής.
Ο κ. Νικόλαος Πεγειώτης (Partner, PWC), θεωρεί ως βασικούς λόγους που ωθούν σε συγχωνεύσεις στην παρούσα συγκυρία τις στρατηγικές, δομικές και λειτουργικές επιλογές. Εκτός όμως από ξεκάθαρη στρατηγική, χρειάζονται και μετρήσιμοι χρηματοοικονομικοί στόχοι όπως και διαρκής αξιολόγηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και του προσωπικού. Σε περίπτωση που η συγχώνευση κριθεί μη σκόπιμη, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές όπως η προτυποποίηση και η καινοτομία.
Παρουσιάζοντας επιτυχημένα και μη παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, (Ορκωτός Ελεγκτής, Grand Thornton), θεώρησε ότι οι συγχωνεύσεις εξαρτώνται από τη θεσμική παράδοση, τις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις που τυχόν έχουν συντελεστεί, τις νεωτεριστικές προσεγγίσεις και την αλληλεπίδραση επιμέρους ομάδων συμφερόντων καθώς και από την αποδοχή των εργαζομένων. Προαπαιτούμενα είναι η σε βάθος ανάλυση κόστους – οφέλους, η αποφασιστικότητα και η δυνατότητα αρχικής χρηματοδότησης.
Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, (Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος ΟΑΣΑ, Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕΟ) ανέλυσε το θέμα των συγχωνεύσεων στις δημόσιες συγκοινωνιακές εταιρείες της Αττικής, διερευνώντας τις προκλήσεις και τα προσδοκώμενα οφέλη. Με δεδομένη τη πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και φορέων απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός συνδυασμένων μεταφορών, αναπροσαρμογή του δικτύου και εν τέλει απαιτείται μητροπολιτικός φορέας για τη διαχείριση της καθολικής υπηρεσίας μεταφορών στην Αττική.
Ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, (Δικηγόρος, ΣΦΗΚΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ) αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις ως μια δύσκολη συνάντηση διοικητικού και εταιρικού δικαίου. Θεωρώντας ότι τα μεγέθη είναι σημαντικά και η τάση είναι προς τη συγκέντρωση, ανέφερε ότι πρέπει να αποφεύγεται η εύκολη λύση της νομοθετικής πρωτοβουλίας και να επιδιώκεται λύση σε πέντε βασικά ζητήματα: τρόπος συγκέντρωσης, απαιτήσεις – υποχρεώσεις, περιουσία, αρμοδιότητες, προσωπικό. Ζητούμενο είναι ένα κράτος δικαίου που νοικοκυρεύει.
Προϋπόθεση για επιτυχείς συγχωνεύσεις είναι τα “4 Π”, ανέφερε ο κ. Μάριος Κυριάκου (Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος, KPMG): Ποιοι (φορείς που εξασφαλίζουν μίνιμουμ συναίνεσης), Προγραμματισμός (με ομάδες εργασίας), Πραγματοποίηση (με ταχύτητα στην επίλυση προβλημάτων) και Παρακολούθηση (με επιτροπές παρακολούθησης και αξιολόγησης). Απαραίτητη η δημιουργία νέας εταιρικής κουλτούρας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Ιωάννης Αγαπητίδης, πρόεδρος της Δ.Ε. του ΙΜΔΔΑ, ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και ο κ. Ηρακλής Δρούλιας, πρόεδρος του ΚΕΔΕΟ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Θεοχάρης Τσιόκας, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν ριζικές αλλαγές και είναι ο δρόμος για την ανάδειξη των φορέων σε σύγχρονους φορείς και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.