Η επέκταση της ΔΕΗ στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Βουλγαρίας σηματοδοτείται από την έναρξη της κατασκευής ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού με μπαταρίες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 165 Mwp.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας, στη Σόφια, η ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο της με την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού «Colosseum» στην περιοχή Stara Zagora της κεντρικής Βουλγαρίας. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί ένας γειτονικός σταθμός αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 25 MW και εγκατεστημένης χωρητικότητας 55 MWh, ο οποίος θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με τον φωτοβολταϊκό σταθμό, θα υποστηρίξει τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού και θα συμβάλλει στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διασύνδεση του έργου με το ηλεκτρικό σύστημα της γειτονικής χώρας θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης 33/110 kV. Για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού θα χρησιμοποιηθούν 260.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψης, ενώ για τον σταθμό αποθήκευσης θα χρησιμοποιηθούν υγρόψυκτες μπαταρίες τεχνολογίας LFP. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τις 265 GWh, οποίες μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 45.000 νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, η λειτουργία του έργου προβλέπεται ότι θα αποτρέψει την εκπομπή περίπου 133.000 τόνων CO2 ανά έτος. Τα 165 MW του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου «Colosseum» θα προστεθούν στην εγκατεστημένη ισχύ 18 MW του αιολικού πάρκου Garda που λειτουργεί ήδη στη Βουλγαρία.
Κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα του «ενεργειακού διαδρόμου»
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία συνιστά έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του «ενεργειακού διαδρόμου» που αναπτύσσει η ΔΕΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να εδραιωθεί ως ηγέτης στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας στην περιοχή, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών αναγκών με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προγραμματίζει την κατασκευή επιπλέον έργων συνολικής ισχύος 550 MW στη Βουλγαρία.
Μια σημαντική συνεισφορά σε αυτό το χαρτοφυλάκιο αναμένεται να προέλθει από τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Metlen, η οποία περιλαμβάνει την εξαγορά έργων έως 2.000 MW στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής Πρεσβείας, στη Σόφια, «στα τέλη του 2024, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ιταλία, τους Carcarello και Luxenia, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 32 MW. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας εν λόγω σταθμών αναμένεται να υπερβεί τις 60 GWh, ποσότητα επαρκής για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σχεδόν 15.000 νοικοκυριών, ενώ θα συμβάλλει στην αποτροπή της εκπομπής περίπου 37.200 τόνων CO2 ανά έτος».
Ρουμανία
Στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ και έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στη χώρα, καθώς διαθέτει 25 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα και μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW. Σύμφωνα με το τριετές στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, μέχρι το 2027, θα αναπτυχθούν επιπλέον 6,3 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο στόχος είναι να φτάσει η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 11,8 GW μέχρι το 2027. Ήδη, περισσότερα από το 60% των έργων που θα προστεθούν βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή είναι έτοιμα προς κατασκευή και η επόμενη χώρα αναμένεται να είναι η Κροατία, καθώς είναι η μόνη χώρα στον «ενεργειακό διάδρομο» όπου η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη αναπτύξει έργα και υπάρχει πρόβλεψη απόκτησης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 445 MW.