Φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κλείνει έναν επώδυνο κύκλο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2011, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει τις 1.700 μονάδες.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει φτάσει σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο δείκτης βρισκόταν στις 2.400 μονάδες.
Ταυτόχρονα, η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε σε επίπεδα του 2009, ενώ καταγράφεται ρεκόρ 16ετίας στη διανομή μερισμάτων.
Η ελληνική αγορά παρουσιάζει σημαντική υπεραπόδοση, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 118 δισ. ευρώ. Η τελευταία φορά που το ΧΑ είχε τέτοια αποτίμηση ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, παραμονές της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται κοντά στις 3.100 μονάδες.
Σημειολογικά, η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης, καθώς η αξιοπιστία της χώρας επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, παράλληλα με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Από τις αρχές του 2025, η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ.
Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στον τζίρο, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου να κλείνει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ, αντίστοιχες με αυτές του 2009. Η χρονιά τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 170,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση του τζίρου υποδηλώνει ότι ξένα χαρτοφυλάκια προεξοφλούσαν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, η οποία ανοίγει τον δρόμο για αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές.