«Καμπανάκια» Μυτιληναίου για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

PROJECTS ΜΕ 5 ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΙΣΑΡΙΘΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ GROUP METLEN, ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Σε μία συγκυρία που η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της όρους στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, βρίσκοντας μάλιστα ευήκοα ώτα μεταξύ των «προθύμων» στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις. Το αν το πολιτικό σύστημα, ειδικότερα όμως η κυβέρνηση, συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης θα φανεί εν πρώτοις στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, θα περιγράψει το πλαίσιο συμμετοχής – ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το θέμα/πρόβλημα το ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, λέγοντας πως «αυτό που έγινε με τις Belharra δεν πρέπει να ξαναγίνει…», στο πλαίσιο συζήτησης του κύκλου ιδεών, συμπληρώνοντας το αυτονόητο: «Φτιάξαμε τα υποβρύχια “214” πριν από 20 χρόνια. Δεν ξέρουμε σήμερα να κάνουμε φρεγάτες;» Οντως, εξαιρούμενων κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων -δηλαδή εξαιρέσεων- πότε η κεντρική πολιτική εξουσία, η (εκάστοτε) κυβέρνηση είδε σοβαρά και υλοποίησε αποτελεσματικά έναν συνολικότερο/ευρύτερο σχεδιασμό στον κλάδο του defence; Και επειδή αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο άρματα μάχης και κανόνια, αλλά και υψηλή τεχνολογία, από τις επικοινωνίες μέχρι την κρυπτογράφηση και τον ηλεκτρονικό πόλεμο -δηλαδή τεχνολογικής έντασης, που απαιτεί εξειδικευμένους και ανταγωνιστικά αμειβόμενους επιστήμονες, νέους ανθρώπους, καταρτισμένους τεχνίτες-, αλήθεια πότε έγινε έστω ένα βήμα; Εύλογη η αμφιβολία και για το αν θα τύχει ουσιαστικής ανταπόκρισης από την κυβέρνηση η ενέργεια που ανέλαβε ο ΣΕΒ, με πρωτοβουλία του προέδρου του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, εγχείρημα που ανέδειξε η «DEALnews».

Ο επικεφαλής του group Metlen θέτει τα αυτονόητα και ανακοινώνει το πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσης του defence hub της θυγατρικής του ομίλου. Στην πλήρη ανάπτυξή του το project θα περιλαμβάνει πέντε αυτοτελή εργοστάσια, ικανά να υλοποιούν ισάριθμα διαφορετικά προγράμματα, σε έκταση μεγαλύτερη των 60 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Βόλου. Ενα πολυσύνθετο πρόγραμμα παραγωγής, που θα αφορά την κατασκευή αρμάτων, εξαρτημάτων, εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών για θωρακισμένα οχήματα, με προηγμένη τεχνολογία συγκόλλησης και συναρμολόγησης, για τις ανάγκες της χώρας και όχι μόνο. Σημειωτέον πως η Metlen κατέχει ηγετική θέση στις βαριές και σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, με τη βιομηχανική μονάδα του Βόλου να αναγνωρίζεται για τη διεθνή αμυντική της παραγωγή. Το εμβληματικό αυτό εργοστάσιο, που ιδρύθηκε το 1963, έχει εξελιχθεί σε μια εξειδικευμένη παραγωγική μονάδα. Το ενδιαφέρον; Το 100% της παραγωγής μέχρι σήμερα προορίζεται για εξαγωγές.

Σήμερα η εισηγμένη (μέσω της θυγατρικής) κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες εταιρίες στον τομέα έργων EPC παγκοσμίως, με παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Περισσότερα για την εντατικοποίηση του αμυντικού τομέα της Mεtlen θα παρουσιαστούν στο Capital Markets Day, στις 28 Απριλίου 2025, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου/LSE.

Ορατή η έλλειψη κεντρικής πολιτικής και η σχέση με τις ΗΠΑ

Η εγχώρια συνδρομή… απούσα και όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς η παντελής έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού διατρέχει όλο το εύρος της οικονομίας. Αξιον αναφοράς πώς η THEON, από τις εξειδικευμένες ελληνικές εταιρίες, είναι εισηγμένη στο Euronext/Αμστερνταμ. To γιατί ο επικεφαλής της Κρίστιαν Χατζημηνάς επέλεξε το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ αντί της Αθήνας και γιατί δεν προχώρησε έστω σε dual listing απαντήσεις δεν υπάρχουν, απόρροια αυτής της παντελούς απουσίας στρατηγικής και σχεδιασμού.

Αυτά για την Αθήνα, όταν στις Βρυξέλλες τα έκαναν… μπάχαλο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (τη Δευτέρα 17/3), ασκώντας σκληρή κριτική στις αποφάσεις της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους. «Η Ευρώπη δεν έκανε καλούς χειρισμούς. Ποιος να τους κάνει; Η κυρία Φον ντερ Λάιεν, που ασκεί εξωτερική πολιτική ως μη όφειλε;» Η Ελλάδα είχε και θα έχει ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι ο μόνος τρόπος, συμπλήρωνε ο ίδιος. Ωστόσο, είναι και πάλι η κεντρική πολιτική που μέχρι τώρα δεν έχει σκεφτεί (;) να επιχειρήσει να προσεγγίσει τη νέα διοίκηση της Ουάσινγκτον, βάζοντας στο «τραπέζι» την ελληνική/ελληνόκτητη ναυτιλία, επιδιώκοντας μία win win συνεργασία με τις ΗΠΑ σε όρους οικονομίας που «ακούει» ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ