Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Σε μια εποχή που η τεχνολογία «ζει» μια φάση έντονης ανάπτυξης (και) στην Ελλάδα, μεγάλες, μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρίες του ευρύτερου κλάδου (πληροφορική – telcos) αξιοποιούν τις ευκαιρίες, αυξάνουν τα έσοδά τους και πραγματοποιούν τα επόμενα βήματά τους. Οι ισχυρότεροι «παίκτες» της εγχώριας αγοράς φτάνουν στο σημείο να «γράφουν» τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναλαμβάνοντας έργα αθροιστικής αξίας δισ., αλλά δεν είναι μόνο αυτοί στο «παιχνίδι».
Τεχνητή Νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, fintech, business software, ICT βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, όπου συχνά καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά τεχνολογικές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται (κατά κάποιον τρόπο) «άγνωστες» στον «πολύ κόσμο» (αλλά όχι φυσικά και στην αγορά), με κάποια από τα projects τους σε καίριους τομείς της κοινωνίας, χωρίς να πρωταγωνιστούν, π.χ., σε big deals ή να εμφανίζουν… τριψήφιες πωλήσεις.
Η «DEALnews» καταγράφει ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, ενδεικτικά, δίχως να είναι φυσικά οι μοναδικές και με το ενδεχόμενο να «αδικούνται» ακούσια κάποιες άλλες…

Όλο και περισσότερο συζητείται το όνομα της Witside. Με CEO τον Χρήστο Παπαδόπουλο, σε μια πορεία η οποία ξεκίνησε ακριβώς με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2010, και πολύ προτού επέλθει η «έκρηξη» του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι από τις πρώτες που ενεργοποιήθηκαν στο «μέτωπο» της Α.Ι., παρέχοντας λύσεις για μεγάλους πελάτες.
Μεταξύ άλλων, από την «γκάμα» της ξεχωρίζει το έργο AI-Patholab, που αναπτύχθηκε από την ίδια σε συνεργασία με την Istomedica και τη Synergy Value και αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και τον θυρεοειδή.
«Διαβάζει», μάλιστα, ιστολογικές εξετάσεις με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ακρίβειας, που ξεπερνούν έως και το 98%. Η συγκεκριμένη παρουσιάζει μονοψήφιους τζίρους, ωστόσο ποντάρει τώρα και στην περαιτέρω επέκτασή της σε αγορές του εξωτερικού, σε δυτική Ευρώπη, αλλά ίσως ακόμα και προς Αμερική!

Η Specisoft, επίσης εταιρία πληροφορικής με επικεφαλής της ένα έμπειρο στέλεχος του χώρου, τον Θεοκλή Βασιλειάδη, η οποία φιλοδοξεί να πετύχει στην εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει δρομολογήσει την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού λογισμικού fintech, το οποίο θα επιτρέπει σε επενδυτές και συναλλασόμενους τη διασύνδεσή τους με τα χρηματιστήρια των G20, των ισχυρότερων, δηλαδή, οικονομιών του κόσμου. Το καινοτόμο έργο περιλαμβάνει τη χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων machine learning και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας επιλογής χαρτοφυλακίου μετοχών.
Η ολλανδική WebIQ (Big Data Analytics & Web Intelligence), μία από τις θυγατρικές του μεγάλου ελληνικού εισηγμένου ομίλου της Space Hellas (με συμμετοχή 32,2%), περιγράφει το τεχνολογικό της αντικείμενο και τις υπηρεσίες που παρέχει ως εξής:
«Επικεντρωνόμαστε στην παροχή αξιόπιστων ροών δομημένων, διασυνδεδεμένων και λειτουργικών πληροφοριών OSINT από διαδικτυακές πηγές. Από τα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα chanboard, από το Telegram μέχρι τις πιο σκοτεινές γωνιές του darknet.
Τα δεδομένα και οι υπηρεσίες μας εμπιστεύονται περισσότερες από 100 υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εταιρίες και αμυντικοί οργανισμοί σε 40+ χώρες για να ενισχύσουν τη θέση τους στις πληροφορίες, να παρέχουν στις ομάδες αναλυτών τους ισχυρά ερευνητικά εργαλεία και να υποστηρίξουν τις κρίσιμες για την αποστολή επιχειρήσεις τους με κρίσιμες πληροφορίες».
Η Ιλυδα, από τις μικρές εισηγμένες της Κύριας Αγοράς του Χ.Α., με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Βασίλη Ανυφαντάκη, ανέλαβε ένα έργο που περίμεναν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, τα πανεπιστήμια της χώρας, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και οι κυβερνήσεις: τη δημιουργία του Εθνικού Φοιτητολογίου, σε σύμπραξη με τη Vodafone (με ποσοστά 80%-20%). Εν ολίγοις, μηχανοργάνωση όλων των πανεπιστημίων της χώρας (φοιτητολόγιο), με ένα ενιαίο πρόγραμμα αναμένεται να συνεισφέρει για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ… 1 € ΣΕ «ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ»

Εντυπωσιακό θεωρείται το story και της Plum, μιας startup με «ελληνικό DNA», με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και CEO τον Βίκτωρα Τροκούδη, η οποία έγινε περισσότερο γνωστή τον τελευταίο καιρό λόγω της επένδυσης προς αυτήν από τη Eurobank και στη στρατηγική συνεργασία μαζί της. Με σπουδές στο Χάρβαρντ και εργασιακή ενασχόληση στη Morgan Stanley, παρέχει μια πλατφόρμα έξυπνης διαχείρισης των χρημάτων σε πάνω από 2 εκατ. χρήστες σε 10 χώρες. Ενα project που άρχισε ως chatbot στο facebook messenger και βοηθά κάποιον να επενδύσει σε έως και 3.000 μετοχές των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ χωρίς προμήθεια, αρχίζοντας από μόλις 1 ευρώ, με κλασματικά μερίδια σε δημοφιλείς εταιρίες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Google, η Meta ή η Amazon!
«ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ» ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
Η πρόοδος των ελληνικών νεοφυών εταιριών του αγροτεχνολογικού τομέα δεν αποτυπώνεται μόνο στα «χρυσά» deals εξαγορών των τελευταίων ετών (όπως, π.χ., της Augmenta από τον Βόλο που αποκτήθηκε το 2023 αντί 110 εκατ. δολ. από τη CNH Industrial των Ιταλών μεγιστάνων Ανιέλι). Η farmAir με Co-Founder και COO τον Σταμάτη Διαβατίδη θεωρείται ο «μαγνητικός τομογράφος» του γεωπόνου.
Τι κάνει; Με τη χρήση θερμικής και ψηφιακής φωτογραφίας από drones αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στο χωράφι και έχει καθιερώσει μια πρωτοποριακή σε παγκόσμια κλίμακα τεχνολογία για τη φυτοπροστασία και συγκεκριμένα την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του βιοτικού και αβιοτικού στρες των φυτών, προστατεύοντας καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων, και πρόσφατα άρχισε συνεργασία με τον γερμανικό «κολοσσό» της Bayer.
Στον ίδιο τομέα, η Bright Solar, με founder και CEO τον δρα Νίκο Κανόπουλο, αξιοποιεί τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής εξελιγμένων ημιδιαφανών αγρο-φωτοβολταϊκών, με την τοποθέτηση νανο-υλικών στην Ελλάδα, τα οποία «συμφιλιώνουν» την παραγωγή της ενέργειας και των τροφίμων. Μια ελληνική τεχνολογία που γίνεται περιζήτητη όλο και σε περισσότερες χώρες…
Ποια είναι τα 5 νέα ψηφιακά projects που θα «αλλάξουν» τη ζωή μας
Στον σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας έχουν συμπεριληφθεί projects τα οποία αν υλοποιηθούν, όπως περιγράφονται, θα κάνουν πιο… εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα επιβάλουν την τάξη και θα προστατέψουν τον κόσμο από κινδύνους.
Μία από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις αποτελεί η προκήρυξη διαγωνισμού από την Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Ψηφιακής Καταγραφής & Διαχείρισης Ελέγχων & Προστίμων Τροχαίας Ελληνικής Αστυνομίας.
Στόχος του, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εγκατάσταση και η υποστήριξη λειτουργίας του συστήματος, καθώς και η ενσωμάτωση υφιστάμενων και μελλοντικών οπτικών αισθητήρων (καμερών).
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 10η Απριλίου 2025. Αρα θα αργήσει το έργο λίγο περισσότερο από ό,τι θα περίμεναν πολλοί…
Σε ένα άλλο μέτωπο, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο Υπηρεσίες Επικοινωνίας Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας Περιφέρειας Αττικής (Εργολαβία ΙΙ) Vodafone Πάναφον ΑΕΕΤ.
Μέσω της υποδομής, θα μεταφέρονται εικόνες και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης στους κεντρικούς δρόμους του νομού Αττικής.
Η ΚτΠ υπέγραψε, επίσης, συμφωνία με τη Nova Information and Communication Technologies για την προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων πυρανίχνευσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (27 Φεβρουαρίου 2025).
Ανακοινώθηκε, ακόμα, ότι ο νέος Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ), ο οποίος αποτελεί τη μετεξέλιξη της υφιστάμενης (ατελούς) εφαρμογής myHealth, θα είναι πλήρως αξιοποιήσιμος ως το τέλος του χρόνου, προσφέροντας υψηλές δυνατότητες πληροφόρησης στον ασθενή και στον θεράποντα ιατρό.
Τέλος, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων – E registries, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη θέση και την υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025)