ΜΕΒΓΑΛ: 75 χρόνια πρωτοπορίας και επενδύσεων

Ο τζίρος της εταιρίας εκτιμάται ότι θα σπάσει φέτος το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ – στη χρήση του 2024 κατέγραψε κύκλο εργασιών 195,6 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που τολμάει να εξάγει ελληνικά γιαούρτια και τυριά

Πλώρη για νέες κορυφές βάζει η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ (Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος), που γιορτάζει φέτος τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της με νέα άνοδο εργασιών και κερδών, έχοντας σε εξέλιξη επενδύσεις περίπου 15 εκατ. ευρώ και στα σκαριά ακόμα περισσότερες για την επόμενη πενταετία. Ο τζίρος της εταιρίας εκτιμάται ότι θα σπάσει φέτος το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ.

«Μέσα στις φλέβες μου κυλά γάλα…»

Ο ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Χατζάκος

Οταν στο μακρινό 1950 ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, μέλος οικογένειας προσφύγων με μακρά παράδοση στη γαλακτοκομία, αποφάσιζε να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο, ιδρύοντας τη ΜΕΒΓΑΛ, είχε εξαρχής ένα μεγαλόπνοο όραμα και σχεδιασμό για μια μεγάλη ελληνική – ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία. Οργάνωσε το τυροκομείο του το 1952 σε μια αποθήκη στην οδό Φιλίππου, στα Κουφάλια, και το 1967, χάρη στη συνεχή ανοδική πορεία της εταιρίας, τίθεται σε λειτουργία το ιδιόκτητο εργοστάσιό της στις παρυφές των Κουφαλίων, στον χώρο όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα, σε πολλαπλάσιες, βέβαια, πλέον εγκαταστάσεις.

Οι αλλεπάλληλες επενδύσεις και η πρωτοπορία αποτελούν ανέκαθεν σήμα κατατεθέν της ΜΕΒΓΑΛ. Το 1978 γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη με την παραγωγή γιαουρτιού ευρωπαϊκού τύπου και το 1985 είναι η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που κυκλοφορεί τυποποιημένη φέτα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που τολμάει να εξάγει ελληνικά γιαούρτια και τυριά.

«Μέσα στις φλέβες μου κυλά γάλα…» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Κωνσταντίνου Χατζάκου, με την ίδια αγάπη για το αντικείμενο να συνεχίζεται στην πράξη και από τις επόμενες γενιές. Χάρη, δε, στη σύγχρονη τεχνολογία και συγκεκριμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη το καλωσόρισμα στη μεγάλη εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία για τα 75α γενέθλιά της, σε γνωστό ξενοδοχείο των ανατολικών προαστίων της Θεσσαλονίκης, το έκανε το ολόγραμμα του αείμνηστου ιδρυτή της. «Θα ήθελα να δοκιμάσω τα νέα προϊόντα, να δω τα ρομποτικά συστήματα και τις νέες τεχνολογίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα χαρά που οι επόμενες γενιές ακολούθησαν το όραμα και τις αξίες του και ανανεώνοντας το «ραντεβού» για τον εορτασμό των 100 χρόνων.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της εταιρίας. Από αριστερά: Μαίρη Χατζάκου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Χατζάκος και Μαριάννα Παπαδοπούλου-Χατζάκου

Τα σχέδια για το μέλλον

Εχοντας στο «τιμόνι» της ξανά τη Μαίρη Χατζάκου (σ.σ.: σημερινή πρόεδρο της εταιρίας) από το 2016, έπειτα από μια δεκαετία απομάκρυνσής της λόγω μετοχικών διαμαχών, και με τη στήριξη του πολύπειρου επιχειρηματία και σημερινού προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η ΜΕΒΓΑΛ επέστρεψε σε κερδοφορία από το 2021, έχει υπερκαλύψει τη μεγάλη μείωση των εργασιών που είχε καταγραφεί κατά την προαναφερόμενη δεκαετία και έχει υλοποιήσει μπαράζ επενδύσεων. Συγκεκριμένα, από το 2016, όταν επανήλθε η οικογένεια Χατζάκου στην ηγεσία της ΜΕΒΓΑΛ, μέχρι και το 2024 υπάρχει ανάπτυξη εργασιών 78% και έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. είναι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία, ενώ το προσωπικό της ανέρχεται σε 650 εργαζομένους.

Οπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Χατζάκος, από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης, στη χρήση 2024 η ΜΕΒΓΑΛ κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 195,6 εκατ. ευρώ (σ.σ.: έναντι 182,194 εκατ. το 2023), με λειτουργικά κέρδη (EBITDA) άνω των 20 εκατ. ευρώ (σ.σ.: έναντι EBITDA 15,549 εκατ. στη χρήση 2023) και στόχος για τη φετινή χρονιά είναι νέα αύξηση εργασιών κατά 11%, άρα ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 200 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, δε, ότι την τελευταία οκταετία ο τζίρος των εξαγωγών έχει υπερδιπλασιαστεί, ανερχόμενος πλέον στο 40% του κύκλου εργασιών, ήτοι στα 82 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επί του παρόντος επενδύσεις της τάξης των 9 εκατ. ευρώ στον τομέα του γιαουρτιού, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο, με πάνω από 7 εκατ. να επενδύονται σε τρεις νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας γιαούρτης. Πρόσφατα, επίσης, ολοκληρώθηκε και έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία επένδυση 3,5 εκατ. για ενίσχυση της παραγωγής γάλακτος μακράς διάρκειας και UHT, ενώ, επίσης, άμεσα αρχίζει επένδυση λίγο κάτω του 1 εκατ. ευρώ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλες τις στέγες του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια ξενάγησης δημοσιογράφων στο εργοστάσιο στα Κουφάλια ο κ. Παπαδόπουλος-Χατζάκος ανέφερε ότι η ΜΕΒΓΑΛ αναμένει τον νέο αναπτυξιακό νόμο και άλλα προγράμματα επιχορηγήσεων για πρόσθετες νέες επενδύσεις, προοιωνιζόμενος, μάλιστα, «κάτι μεγάλο». Ο ίδιος, όπως και η υπεύθυνη της Ζώνης Γάλακτος της εταιρίας Μαριάννα Παπαδοπούλου- Χατζάκου, εξέφρασε αργότερα από το βήμα της εκδήλωσης την έντονη πίστη του ότι η ζήτηση του ελληνικού γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές θα είναι έντονα ανοδική τα επόμενα χρόνια και προανήγγειλε για την επόμενη πενταετία «μεγάλη ανάπτυξη και πολλές επενδύσεις».

Υψηλή δέσμευση

Αξίζει, εξάλλου, να επισημανθεί η δήλωση του μετόχου της ΜΕΒΓΑΛ, επικεφαλής του Ομίλου Bespoke και προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, από το βήμα της εκδήλωσης για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μπει και να επενδύσει στη ΜΕΒΓΑΛ: οι στενοί συναισθηματικοί του δεσμοί με τη ΜΕΒΓΑΛ από την ηλικία ακόμη των 20 ετών, αλλά κυρίως η αφοσίωση της οικογένειας Χατζάκου στην επαναφορά της εταιρίας σε κερδοφορία και η κίνησή της να βάλει στην προσπάθεια αυτή μεγάλο μέρος της περιουσίας της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 21/3/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ