Γιατί μετράει δυνάμεις ο κλάδος της πληροφορικής

Το SOS για την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων από τα ψηφιακά έργα δισ. για το Δημόσιο και οι «διέξοδοι» της επόμενης μέρας για τους τεχνολογικούς ομίλους.

Πλησιάζει η ώρα του «λογαριασμού» για δεκάδες εταιρίες που ανέλαβαν εκατοντάδες projects στους «χρυσούς» διαγωνισμούς της 5ετίας

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Μετράει δυνάμεις ξανά φέτος ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα. Οι λόγοι, αρκετοί και σημαντικοί. Από το 2020 ουσιαστικά, έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας, επιταχύνθηκε με κάπως απότομο τρόπο ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, κάτι γνωστό. Με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γίνονται τα πάντα… digital στην εγχώρια οικονομία, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και να «φορτώνουν» με επιπλέον έσοδα τους ισολογισμούς τους οι εταιρίες που έχουν ως core αντικείμενο την υλοποίηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών σχετικών με το ICT ή όσες δραστηριοποιούνται «κατά δεύτερο λόγο» με αυτό, με πρώτους τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ενα πρώτο και βασικό ερώτημα είναι, όσο πλησιάζει το τέλος των εκατοντάδων συνολικά «χρυσών» διαγωνισμών για τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ψηφιακά έργα για το Δημόσιο, αν θα προλάβουν να εκτελεστούν και να παραδοθούν (άρα και να πληρωθούν) όλα «στην ώρα τους», καθώς σε ορισμένα μεγάλα projects είχαν διαπιστωθεί προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. Και, δεύτερον, αν ποια και πόσα από αυτά έμειναν ή κινδυνεύουν να μείνουν τελικά «εκτός λίστας».

Το 2025 χαρακτηρίζεται κομβικό έτος στον αγώνα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που θεωρητικά θα «έφερνε» 6 έως 7 δισ. ευρώ στην αγορά πληροφορικής, εκ των οποίων ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ αφορούσε ψηφιοποιήσεις αρχείων. Η ώρα του απολογισμού δεν αργεί και τα χρονικά περιθώρια ήταν και παραμένουν πιεστικά…

Ακόμα και αν όλα γίνουν σωστά και μέσα στα χρονοδιαγράμματα, οι δεκάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις οφείλουν να «δουν» την επόμενη μέρα και να βρουν τρόπους για να αναπληρώσουν το «τέλος του RRF», όσες τουλάχιστον εμπλέκονται σε διαγωνισμούς για το Δημόσιο ή -σε κάθε περίπτωση- να εξασφαλίσουν σταθερές πηγές εσόδων.
Η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα διατηρείται ισχυρή, κυρίως σε συνάρτηση με το λεγόμενο business software (επιχειρηματικό λογισμικό). Με τον συγκεκριμένο τομέα δεν ασχολείται, βέβαια, το σύνολο των ομίλων της πληροφορικής. Αντιθέτως, οι ισχυροί «πόλοι» είναι κυρίως δύο (Epsilon Net και το σχήμα Entersoft – SoftOne).

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η «πίτα» του business software θα αυξηθεί ακόμα και πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ τα προσεχή 3-4 χρόνια, από 300-400 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν η αξία της μέχρι πρότινος. Αιτία αποτελεί και η υποχρέωση πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων να εναρμονίσουν πλήρως τη λειτουργία των πληροφορικών συστημάτων τους με τις ψηφιακές υποχρεώσεις τους έναντι των φορολογικών και άλλων Αρχών της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα τη σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έναν μετά από τον άλλον κλάδο.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας θεωρείται μια άλλη διέξοδος, η οποία και πάλι δεν είναι «λύση για όλους». Οι πιο διεθνοποιημένοι ως προς τις δραστηριότητές τους όμιλοι πληροφορικής (π.χ., Uni Systems, Netcompany – Intrasoft, Profile Sofware, Space Hellas) ή telcos (με leader στο ICT τον όμιλο ΟΤΕ) ήδη αντλούν υψηλά έσοδα, με αντίστοιχες κερδοφορίες από συνεργασίες και έργα στο εξωτερικό.

Στο τραπέζι έχει πέσει, επίσης, το θέμα της μελλοντικής συντήρησης των ψηφιακών έργων (που θα απαιτήσει budget 700 εκατ. ευρώ -1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, χωρίς ως τώρα να έχουν προβλεφθεί σχετικά κονδύλια, αφού προς το παρόν το ενδιαφέρον στρέφεται στην… απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίησή τους!

Πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα του ICT

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρίες πληροφορικής και οι όμιλοι των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η αγορά του ICT έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της στην Ελλάδα στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο μέσος όρος αύξησης των εσόδων και των κερδών του κλάδου διατηρείται σε ισχυρά διψήφια ποσοστά. Κατά προσέγγιση, αν προστεθούν και οι τζίροι των εταιριών τηλεπικοινωνιών από την πληροφορική (σ.σ.: ο ΟΤΕ περνά ομίλους που θεωρούνται παραδοσιακές δυνάμεις του κλάδου), το… άθροισμα υπολογίζεται μεταξύ 1,5 δισ.-2 δισ. ευρώ, για μικρούς και μεγάλους.

Ενδεικτικό του τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι, ενώ τα συνολικά έσοδα ενός διψήφιου αριθμού εισηγμένων εταιριών πληροφορικής (11) ήταν 562,8 εκατ. ευρώ το 2022 και 460,8 εκατ. ευρώ το 2021, το 2024 μόνο οι η εισηγμένη Necompany-Intrasoft άγγιξε τα 310 εκατ. ευρώ και η Uni Systems αναμένει διψήφια αύξηση από τα 214+ εκατ. ευρώ του 2023, με μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων τους από το εξωτερικό!

Οι ευκαιρίες που δίνουν A.I., κυβερνοασφάλεια και fintech

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις εταιρίες πληροφορικής, στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους «νέας γενιάς», οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας και η δυναμική είσοδος της τεχνολογίας στον χρηματοοικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τον κλάδο. Δεν ήταν φυσικά τυχαία η διπλή κίνηση της εισηγμένης εταιρίας πληροφορικής Q&R να προχωρήσει σε εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού σε άλλη εταιρία cyber security και να ιδρύσει σχεδόν ταυτόχρονα νέα fintech θυγατρική, κατέχοντας ήδη υψηλή τεχνογνωσία στο πεδίο της Α.Ι.

Τρεις τομείς οι οποίοι σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τα προσεχή χρόνια μια αξία στην ευρύτερη τεχνολογική αγορά που θα υπολογίζεται σε… τρισεκατομμύρια!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 21/3/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ