Deloitte: Οι τρεις άξονες της νέας στρατηγικής για την αγορά καταναλωτικών αγαθών

Βελτιστοποίηση, ψηφιοποίηση και ενίσχυση ζήτησης οι τομείς που, σύμφωνα με μελέτη, καλούνται οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν, αναπροσαρμόζοντας το λειτουργικό τους μοντέλο.

Νέες στρατηγικές από τις επιχειρήσεις του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών απαιτούν οι μεταβολές στο καταναλωτικό περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte. Οπως αναφέρει η μελέτη «2025 Consumer Products Industry Outlook», οι πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχουν καταστήσει σαφές ότι η μέχρι τώρα βασική στρατηγική της αύξησης των τιμών που αναπτύχθηκε από το 2021 δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη λύση και γι’ αυτό οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπροσαρμόσουν το λειτουργικό τους μοντέλο, επενδύοντας σε πιο αποδοτικές και καινοτόμες λύσεις.

Παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις, η ζήτηση αγαθών παρέμεινε ανθεκτική τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, από το 2024 οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν, καθώς οι καταναλωτές, πιεσμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, έγιναν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις νέες ανατιμήσεις. Παρόλο που ο πληθωρισμός εμφάνισε τάσεις αποκλιμάκωσης, οι τιμές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η ζήτηση, που αρχικά έδειχνε ανθεκτικότητα, σταδιακά υποχώρησε, με τους καταναλωτές να αναζητούν πιο προσιτές εναλλακτικές ή να περιορίζουν τις αγορές τους σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα.

Η Deloitte υπογραμμίζει πως το 2025 η πίεση στις καταναλωτικές δαπάνες γίνεται πλέον αδιαμφισβήτητη και γι’ αυτό οι πιο επιτυχημένες εταιρίες δεν επενδύουν αποκλειστικά στις αυξήσεις τιμών, αλλά ακολουθούν μια πιο πολυδιάστατη προσέγγιση. Οπως καταγράφει η μελέτη της εταιρίας, που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 100 κορυφαίες εταιρίες (βάσει εσόδων) καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως, καθώς και σε στελέχη του κλάδου, οι ισχυρότερες εταιρίες διαφοροποιούν τη στρατηγική τους, δίνοντας έμφαση στη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων, στην ενίσχυση της ζήτησης και σε στοχευμένες επενδύσεις, όπως η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση.

Αναλυτικά, οι νέες στρατηγικές για το 2025, βάσει της μελέτης, συνοψίζονται σε τρεις άξονες:

1. Χαρτοφυλάκιο προϊόντων
– Επενδύσεις στην καινοτομία προϊόντων
– Διαχείριση χαρτοφυλακίου

2. Ενίσχυση της ζήτησης
– Αύξηση και ανακατεύθυνση των δαπανών μάρκετινγκ
– Ακριβής ανάλυση δεδομένων
– Στρατηγική συσκευασίας και τιμολόγησης (Price-Pack Architecture)

3. Επένδυση στην ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση
– Απλοποίηση εσωτερικών διαδικασιών
– Ψηφιακός μετασχηματισμός
– Αυτοματοποίηση και Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ