«Πραξικόπημα» στα κονδύλια του Αναπτυξιακού καταγγέλλουν επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και ο ΣΥΣΕΠ

Εταιρίες που ήταν στους αρχικούς πίνακες και πληρούσαν τα κριτήρια έμειναν εκτός λίστας, διότι τα χρήματα διοχετεύτηκαν στους πληγέντες του «Daniel» και των πυρκαγιών του Έβρου.

Οπως επισημαίνεται από τον ΣΥΣΕΠ, η πρόθεση για… κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι ο λόγος του τελικού αποκλεισμού τουλάχιστον 27 εταιριών

Απίστευτο κι όμως…ελληνικό! Τουλάχιστον 27 ελληνικές και σε μεγάλο βαθμό βορειοελλαδικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τις επιχορηγήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου στην τελική κατάταξη των σχετικών βαθμολογιών, ενώ στους αρχικούς πίνακες όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια και είχαν ειδοποιηθεί κιόλας ότι προκρίνονται, αλλά κάποιες μάλιστα είχαν αποσπάσει πολύ υψηλή βαθμολογία, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», στο τεύχος της 22ας Μαρτίου 2025.

Ο λόγος του τελικού αποκλεισμού τους, παρά τις καλές αρχικές βαθμολογίες που είχαν λάβει, όπως επισημαίνεται στη «Θεσσαλονίκη» από τη διοίκηση του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥΣΕΠ), δεν είναι άλλος από την… κοινωνική πολιτική που θέλησε να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις πληγείσες από τον «Daniel» επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και τις πληγείσες από τις μεγάλες πυρκαγιές επιχειρήσεις του Εβρου. Μόνο που αυτό, όπως φαίνεται, δεν έγινε με πραγματικά πρόσθετα κονδύλια, αλλά με ανακατανομή κονδυλίων του Αναπτυξιακού Νόμου, που προορίζονταν για επιχειρήσεις άλλων περιοχών, οι οποίες υπέστησαν ξαφνικά σκοτσέζικο ντους.

«Ως ΣΥΣΕΠ», τονίζει στη «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος του συνδέσμου Γιάννης Θεοδωράκης, «δεχτήκαμε από μέλη μας-εταιρίες συμβούλους επιχειρήσεων παράπονα για τη διαδικασία των αποτελεσμάτων και τις αποκλίσεις μεταξύ αρχικών και τελικών αποτελεσμάτων στον Β’ κύκλο της μεταποίησης του Αναπτυξιακού Νόμου».

Οσον αφορά τον συγκεκριμένο κύκλο, που αφορά τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τον πρωτοφανή αποκλεισμό τους από την ένταξη των επενδύσεών τους στον τελικό πίνακα κατάταξης, παρά τις αρχικές προεγκρίσεις που είχαν λάβει στους προσωρινούς πίνακες, σύμφωνα με τον ΣΥΣΕΠ, βίωσαν 27 επιχειρήσεις: οι 11 εξ αυτών εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία, οι έξι στην Αττική, οι τρεις στη Δυτική Ελλάδα, επίσης τρεις στην Κρήτη, δύο στη Στερεά Ελλάδα και από μία στα Ιόνια Νησιά και στην Πελοπόννησο.

Οταν αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τον συγκεκριμένο κύκλο της μεταποίησης και μετά τη διαδικασία των ενστάσεων, όπως προσθέτει από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΣΕΠ Αλέξανδρος Μπουζούδης (σ.σ.: μετά τη δεδομένη πάντοτε περίοδο των ενστάσεων), εμφανίστηκαν γύρω στις 12-13 εταιρίες που δεν υπήρχαν στους προσωρινούς πίνακες χορηγήσεων, αλλά και πέραν αυτού έγινε ανακατανομή των χορηγήσεων ανά περιφέρεια, ώστε να πριμοδοτηθούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω του «Daniel» και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω των πυρκαγιών. Επίσης, πάντοτε σύμφωνα με τον ΣΥΣΕΠ, οι επιχειρήσεις από αυτές τις δύο περιοχές άρχισαν με επιπλέον δέκα μονάδες στη βαθμολογία σε κάποιες περιοχές και με επιπλέον πέντε μονάδες σε κάποιες άλλες, δηλαδή ήδη είχαν πριμοδότηση εξαρχής.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως τονίζει η διοίκηση του ΣΥΣΕΠ, εταιρίες, λ.χ., από την Κεντρική Μακεδονία με υψηλές βαθμολογίες, όπως με 83 βαθμούς (σ.σ.: με όριο ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο τους 70 βαθμούς για την περιοχή τους) να βρεθούν εντέλει εκτός της τελικής κατάταξης.

Και μπορεί τυπικά το αρμόδιο υπουργείο να έχει το δικαίωμα τροποποιήσεων, αλλά στην πραγματικότητα -όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων- «δεν μπορεί κανείς λ.χ. να κόβει 100 ευρώ από τον Θεσσαλονικιό συνταξιούχο για να τα δώσει στον συνταξιούχο της Λάρισας λόγω “Daniel”».

Για το ίδιο θέμα ο παθών γνωστός επιχειρηματίας (σ.σ.: ιδιοκτήτης μίας από τις 27 επιχειρήσεις που, ενώ είχαν υψηλή κατάταξη στους προσωρινούς πίνακες, βρέθηκαν εκτός χορηγήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου στους οριστικούς πίνακες) και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Γεδεών Βούλης, κάνει λόγο στη «Θεσσαλονίκη» για «πρωτοφανές γραφειοκρατικό πραξικόπημα». Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες για το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και επισημαίνει, επίσης, ότι ήδη τρέχουν προσφυγές από κάποιες από τις παθούσες επιχειρήσεις.

Περαιτέρω ο κ. Βούλης θέτει θέμα αξιοπιστίας εφεξής όλων των προγραμμάτων του υφιστάμενου αλλά και του επικείμενου νέου Αναπτυξιακού Νόμου. «Τώρα, αύριο βγάζει νέο Αναπτυξιακό Νόμο το υπουργείο. Ποιος το πιστεύει; Χάνεται εντελώς η αξιοπιστία. Εδώ μας ειδοποίησαν ότι προκριθήκαμε και μετά πήραν τα χρήματα και τα έδωσαν αλλού» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με τον δικό του γλαφυρό τρόπο, επίσης, ο κ. Βούλης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, κάνει λόγο για «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» και καλεί τον βουλευτή Ημαθίας της Ν.Δ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη, ο οποίος με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης, να «σπάσει αβγά» και να επαναφέρει την κοινή λογική, ακόμα και εάν χρειαστεί να συγκρουστεί με αγαπητούς συναδέλφους του.

Ποιοι έμειναν εκτός

Στις 27 επιχειρήσεις που τελικά έμειναν εκτός του Β’ κύκλου της μεταποίησης, παρά την έγκρισή τους στους αρχικούς πίνακες, περιλαμβάνονται γνωστή βιομηχανία τροφίμων που εδρεύει στη Σίνδο, πολύ γνωστή επίσης βιομηχανία παραγωγής ανταλλακτικών μηχανημάτων στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και της κονσερβοποιίας, με έδρα επίσης στη Σίνδο, η εταιρία του κ. Βούλη, που εδρεύει στη Νάουσα, ένα κέντρο logistics επίσης στην Κεντρική Μακεδονία, μία βιομηχανία αλουμινίου από την Κρήτη, μια εταιρία φαρμακευτικής κάνναβης από την Κεντρική Μακεδονία, εταιρία μεξικάνικων σνακ διατροφής από τη Στερεά Ελλάδα, μια βιοτεχνία σοκολάτας-κακάο από την Πελοπόννησο, μία εταιρία υπηρεσιών τροφοδοσίας από την Αττική, μία εταιρία εμπορίας υλικών συσκευασίας γεωργικών προϊόντων επίσης από την Αττική, ένα ναυτικό-μεταφορικό πρακτορείο από τη Δυτική Ελλάδα κ.ά.

Ο ΣΥΣΕΠ έχει πανελλαδική εμβέλεια, με τα μέλη του να είναι ως επί το πλείστον μικρομεσαίες εταιρίες συμβούλων και στην πλειονότητά τους βορειοελλαδικές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ