Τα σχέδια της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το πρώην Μινιόν κόντευαν να συμπληρώσουν μια δεκαετία όταν «έσκασε» το σκάνδαλο με τους «πειραγμένους» ισολογισμούς της «αμαρτωλής» Folli Follie, που έφερε τα πάνω κάτω. Οι πρώτες εξαγγελίες για την «αναγέννηση» του asset, του κτιρίου το οποίο στέγαζε κάποτε το ιστορικό παιχνιδάδικο, χρονολογούνταν από το… 2009, αλλά το 2018 άρχισε η «ανατροπή» και όλα εκείνα τα πλάνα έμειναν στο συρτάρι. Το τέλος του Μινιόν είχε προδιαγραφεί από την καταστροφική πυρκαγιά των early 80s, αφού, παρά τις προσπάθειες που ακολούθησαν, το 1998 το πολυκατάστημα κατέβασε οριστικά ρολά. Σχεδόν 27 χρόνια μετά η μεγάλη επιστροφή του εμβληματικού ακινήτου της Αθήνας έχει ήδη δρομολογηθεί.

Με μια εντελώς διαφορετική μορφή, ως κτίριο με άλλες χρήσεις και με την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου να δικαιούται να μιλά για άλλο ένα κερδισμένο στοίχημά της. Το Μινιόν περιήλθε στα χέρια του έμπειρου developer και της εταιρίας του έπειτα από διαγωνισμό και στη συνέχεια άρχισαν οι «πυρετώδεις» εργασίες ανακατασκευής του, με στόχο να παραδοθεί εντός του 2025. Το enterprise value του ακινήτου τοποθετείται στην περιοχή των 70 εκατ. ευρώ και η Dimand συζητά για το exit της με ενδιαφερομένους, πιθανότατα έπειτα από τα εγκαίνιά του. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπορικές χρήσεις του νέου συγκροτήματος θα συμπληρωθούν με κατάστημα της αλυσίδας Zara, που θα προορίζεται για νέα «ναυαρχίδα» του ομίλου ένδυσης Inditex στην ελληνική αγορά, με αξιοποίηση των σημάτων Zara, Stradivarius και Bershka.
Η ΔΕΗ ήδη μισθώνει ορόφους του νέου Μινιόν, σε ένα πράσινο κτίριο νέας γενιάς, με καταστήματα, γραφεία αλλά και οικιστική χρήση, με μεμονωμένες κατοικίες. Τα «αποκαλυπτήρια» του ακινήτου της οδού Πατησίων (και των άλλων οδών που το περιβάλλουν) θα δώσουν μια πλήρη αίσθηση της νέας του εικόνας, σε μια ιστορία πολλών δεκαετιών…
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1934
Το Μινιόν αλλάζει χέρια για 6η φορά. Το μακρινό 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του ένα περίπτερο με το ίδιο όνομα, το οποίο εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα πολυκατάστημα με εκατομμύρια επισκέπτες όλων των ηλικιών, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.
Ο εμπρησμός της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δεν το άφησε ουσιαστικά να «συνέλθει» ποτέ, παρότι αποκαταστάθηκαν οι ζημιές. Το 1983 επαναλειτούργησε, αλλά λόγω χρεών κρατικοποιήθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, και το 1991 ο Γεωργακάς το αγόρασε πάλι, φεύγοντας όμως σε έναν χρόνο. Μετά το λουκέτο του 1998 το κτίριο πουλήθηκε στην Elmec Sports και με την απόκτησή της από τη Folli Follie περιήλθε στην κατοχή αυτής. Τελευταίος ιδιοκτήτης του, η Dimand, αντί τιμήματος 25 εκατ. ευρώ σε πλειοδοτικό διαγωνισμό της Folli Follie το 2021 για ένα από τα εναπομείναντα «ασημικά» της. Και τώρα αρχίζει το νέο κεφάλαιο μιας ιστορίας που σε μερικά χρόνια θα κλείσει ολόκληρο αιώνα…
Για τον επίλογο, το παλιό Μινιόν ενεπλάκη σε μια σειρά εμπρησμών σε μεγάλα καταστήματα του καιρού εκείνου. Δεν βρέθηκε κανένας ένοχος και λόγω της μακροχρόνιας παρέλευσης τα ποινικά αδικήματα, κατά πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παραγράφηκαν.
Από τη φωτιά διασώθηκε το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτιρίου, σε αντίθεση με τον Κατράντζο που κατέρρευσε.
Η «νέα εποχή» του εμβληματικού ακινήτου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ευρύτερη αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, ειδικότερα σε ένα σημείο που έζησε μεγάλη παρακμή και απαξίωση, κυρίως κατά τα χρόνια της κρίσης. Οι επενδύσεις σε νέα ξενοδοχείο στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια, η προσεχής λειτουργία της αγοράς τροφίμων (και εμπορίου) στη Στοά Αρσακείου και φυσικά το νέο Μινιόν αναμένεται να προσφέρουν πνοή σε όλο το κέντρο της πολύβουης πρωτεύουσας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)