Στην ενίσχυση του ελληνικού εμπορίου με στόχο να καταστεί κινητήριος δύναμη ανάπτυξης και πυλώνας ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας στο νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, επικεντρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ. Η συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την Κυριακή 30 Μαρτίου στο κτίριο του ΕΒΕΑ, ανέδειξε την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κοινό αίτημα που διατυπώθηκε από όλους τους ομιλητές ήταν η ανάγκη για χρηματοδοτική ενίσχυση και ελάφρυνση από φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων και αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πορεία προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου από όλη την Ελλάδα, μέσα από τις παρεμβάσεις τους, κατέθεσαν προβληματισμούς και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης αναδείχθηκε ως κεντρικό ζήτημα, προκειμένου το ελληνικό εμπόριο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε πως το Εμπόριο είναι ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας και το μεγάλο στοίχημα είναι να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Ωστόσο σημείωσε πως τόσο τα στοιχεία του κλάδου το 2024 όσο και η πορεία του τζίρου του λιανικού εμπορίου το ά τρίμηνο του 2025 θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «καμπανάκι» για την Πολιτεία ώστε να λάβει πιο γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου.
Ο κ. Καφούνης παρουσίασε το πλέγμα των παρεμβάσεων που από την έναρξη της θητείας της τον περασμένο Δεκέμβριο υλοποίησε η Διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Υπογράμισε πως το ίδιο διάστημα η ΕΣΕΕ ανασυγκρότησε την οργανωτική της δομή και ενίσχυσε ουσιαστικά τη συλλογική λειτουργία και το στελεχιακό δυναμικό της, διευρύνοντας το πεδίο και την αποτελεσματικότητα των δράσεων της στα εγχώρια και διεθνή fora.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε: «Οι κορυφαίες προκλήσεις για τον εμπορικό κόσμο και την ΕΣΕΕ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως μέσω της μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και της πρόσβασης τους στη χρηματοδότηση, για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, καθώς και στη μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος.
Καταγράφουμε ήδη τις πρώτες μας νίκες όπως είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην υπερεργασία και τις υπερωρίες. Έχουμε φέρει στο προσκήνιο τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τρίτων χωρών και έχουμε αναδείξει τη σημασία της προώθησης του «Shopping in Greece». Προχωρούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη χαρτογράφηση της ψηφιακής εικόνας των ΜμΕ και καταθέσαμε στη κυβέρνηση ένα αναλυτικό πλαίσιο προτάσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2028 -2034. Δίνουμε ενεργό ρόλο στις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους και φροντίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο για τη βιωσιμότητά τους. Διεκδικούμε ακόμη πιο ισχυρό εμπόριο για μια ανθεκτική ελληνική οικονομία με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».
Στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός του έτους 2024, καθώς και ο προϋπολογισμός του έτους 2025.