Μια επενδυτική περιπέτεια που κράτησε 10 χρόνια για τον ομογενή επιχειρηματία και οδήγησε σε ένα success story. Κρατά την 3η θέση της αγοράς στη «μάχη» του ανταγωνισμού, κόντρα σε πολυεθνικές, εφοπλιστές και τους παλιούς «παίκτες» που ηγούνται του κλάδου
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Πίσω από το success story μιας ελληνικής εταιρίας σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά, όπως αυτή του εμφιαλωμένου νερού, κρύβεται μια επιχειρηματική περιπέτεια… ετών, την οποία έχει κάθε λόγο για να θυμάται ο Δημήτρης Τσέλιος, όταν του μιλούν για τα επιτεύγματά του με το ύδωρ Θεόνη.
Από μια φυσική πηγή (Γκούρα η ονομασία της), σε υψόμετρο 1.100 μ., στην οροσειρά των Αγράφων, αναβλύζει «το πιο βραβευμένο ελληνικό νερό στον κόσμο», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επιχείρηση που το παράγει και το διαθέτει στο εμπόριο, επικαλούμενη «περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία ποιότητας και γεύσης».

Μέχρι να καταφέρει η οικογένεια Τσέλιου (με δραστηριότητα στο εξωτερικό, έως τότε) να βάλει το νερό Θεόνη στα… ράφια, από την ώρα που αποφάσισε να επενδύσει στην παραγωγή του, εδώ στην Ελλάδα, πέρασε περίπου μια 10ετία, λόγω διάφορων προβλημάτων, μεταξύ άλλων, π.χ., η δυναμικότητα της πηγής που είχε πρωτοεντοπίσει, η έλλειψη του απαραίτητου δικτύου από την πλευρά της, αλλά και η δικτύωσή της στην αγορά κ.λπ. Ο πατέρας του επιχειρηματία Δημήτρη Τσέλιου, Βασίλης Τσέλιος, με παρουσία στον χώρο των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης στην Αμερική, είχε θέσει ως στόχο του ένα όνειρο ζωής, να δημιουργήσει ένα εμφιαλωτήριο.
Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει ο λαός. Μετά τις πρώτες εμφιαλώσεις, την άνοιξη του 2013, στην «καρδιά» της κρίσης, χρειάστηκαν πολλές επενδύσεις, πολλή υπομονή και επιμονή… Μέσα σε 12 χρόνια το νερό (το οποίο εμφιαλώνεται σε μια υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης, με έδρα το χωριό Βατσουνιά, στο Μουζάκι του νομού Καρδίτσας) αύξησε τις πωλήσεις του σε τέτοιο βαθμό, που του επιτρέπει να φιγουράρει στην 3η θέση του κλάδου (εξαιρουμένων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας), σύμφωνα με στοιχεία τα οποία σχετικά πρόσφατα, πριν από μερικούς μήνες, επιβεβαίωναν η διοίκηση της AHB Group και ο ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης της, αναπτύσσοντας παράλληλα μια έντονη εξωστρέφεια, δροσίζοντας Ευρωπαίους, Αμερικάνους και Αραβες!
Με τον πήχη του ανταγωνισμού «στο κόκκινο», με ένα «έπαθλο» ύψους άνω του… 1,3 δισ. ευρώ, όση η συνολική αξία της «πίτας» που διεκδικούν μικροί και μεγάλοι στην Ελλάδα, με βάση τις μετρήσεις, η ίδια η αγορά είναι αυτή η οποία δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς. «Απέναντι» υπάρχουν, άλλωστε, όχι μόνο οι παραδοσιακοί leaders του κλάδου, με τα υψηλά διψήφια ποσοστά επί των συνολικών πωλήσεων, οι «παλιοί», αλλά και πολυεθνικές, εφοπλιστές, νέοι -ή, απλά, νεότεροι- «παίκτες» και μικρότεροι, που προσπαθούν να αποσπάσουν μερίδια αγοράς.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τελευταίο επίτευγμα του φυσικού μεταλλικού νερού με το καθιερωμένο πια brand Θεόνη, το γεγονός ότι τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο στα Berkeley Springs International Water Tasting 2025, κατακτώντας για δεύτερη φορά -από το 2016- την 1η θέση στην κατηγορία «Bottled Non-Carbonated Water». Τα Berkeley Springs International Water Tasting είναι ο πλέον έγκριτος και μακροβιότερος θεσμός της βιομηχανίας του νερού, μετρώντας 35 συνεχείς διοργανώσεις. Διεξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και συγκεντρώνει συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Εξειδικευμένοι κριτές δοκιμάζουν και αναλύουν κάθε συμμετοχή με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, εστιάζοντας στη διαύγεια, στην αίσθηση, στη γεύση, στην καθαρότητα και τη φυσική σύνθεση, αναδεικνύοντας όχι απλώς τα καλύτερα νερά, αλλά εκείνα που καθορίζουν τα παγκόσμια πρότυπα ποιότητας.
Με το βλέμμα στραμμένο και στις ξένες αγορές ταυτόχρονα με τις πωλήσεις της στην Ελλάδα, η εταιρία ανέπτυξε τις εξαγωγές της σε πάνω από 23 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Λιβύη, η Ελβετία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Κύπρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, το Βέλγιο η Ολλανδία κ.ά.
Η Κίνα και η Αυστραλία ήταν δύο από τις πιο πρόσφατες αγορές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εισαγωγή του Θεόνη, με οριοθετημένο στόχο της εταιρίας ένα 30%-40% της παραγωγής να κατευθύνεται προς το εξωτερικό.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ… ΣΕΝΑΡΙΑ
Κανένας δρόμος στο επιχειρείν δεν είναι όμως στρωμένος μόνο με… ροδοπέταλα. Υπάρχουν πάντα και τα αγκάθια. Στην περίπτωση της εταιρίας που παράγει το εμφιαλωμένο νερό Θεόνη η κακοκαιρία «Daniel» της είχε προκαλέσει ζημιές, εξαιτίας των οποίων το εργοστάσιό της παρέμεινε, τότε, κλειστό για έναν μήνα, με την ασφαλιστική αποζημίωση να μην καλύπτει απόλυτα τα διαφυγόντα έσοδα.
Η αποκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας της AHB Group συνοδεύτηκε από εκτιμήσεις για αύξηση των πωλήσεών της πάνω από το όριο των 30 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2024 (σ.σ.: το 2023 είχαν υποχωρήσει κατά 6,1%, στα 24,32 εκατ. ευρώ, και οδεύουν προς τα 33 εκατ. ευρώ).
Στο πρόγραμμα των επενδύσεών της, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκτός από τη νέα γραμμή παραγωγής PET (με ενσωματωμένο το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille στο καπάκι) και των νέων γραμμών παραγωγής σε γυάλινη και χάρτινη συσκευασία, προστέθηκε και αυτή 10-12 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Logistic Center, στον Δήμο Μουζακίου.
Δεν έλειψαν τα σενάρια για ενδεχόμενη πώληση της εταιρίας, τα οποία έχουν διαψευστεί μέχρι στιγμής με κατηγορηματικό ύφος από τη διοίκηση, όπως, επίσης, και η είσοδος σε νέες κατηγορίες προϊόντων, π.χ., τα αναψυκτικά (κάτι που έχουν πράξει ανταγωνιστές της ή και το αντίστροφο, όπως ήταν η εξαγορά σημαντικού ποσοστού από τη Λουξ στη Δίρφυς).
Σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού το επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρείται στα ύψη και επιχειρηματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να υπάρξουν σύντομα και νέες εξελίξεις, πέρα από τα σενάρια για την AHB Group, τα οποία, επαναλαμβάνεται, διαψεύστηκαν…
Τζορτζ Σακελλάρης – Ο «γκουρού» των ΑΠΕ στη… διαχείριση υδάτων
Δισεκατομμυριούχος δεν γίνεται κανείς στην τύχη. Ο Τζορτζ Σακελλάρης, ομογενής Ελληνας των ΗΠΑ και μέλος της λίστας Forbes, με καταγωγή από τη Σπάρτη, το επιβεβαιώνει με πολλούς τρόπους. Ο επονομαζόμενος και ως ο «γκουρού των ΑΠΕ», ιδρυτής και CEO της αμερικανικής εισηγμένης Ameresco, με πολλές «δουλειές» και στην Ελλάδα (την οποία επισκέπτεται συχνά και δεν ξεχνά ποτέ), φαίνεται να έχει κάνει δυναμική είσοδο και σε έναν άλλον κλάδο: τη διαχείριση… νερού!
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου η εταιρία του, κορυφαίος πάροχος ενεργειακών λύσεων, έκανε γνωστή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τη συνεργασία της με το City of Hurst, πόλη του Τέξας, σε ένα «άλλο» αντικείμενο.
Το deal στοχεύει, συγκεκριμένα, στην εγκατάσταση μετρητών νερού και τεχνολογίας προηγμένης υποδομής μέτρησης (AMI), ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες διαχείρισης νερού της περιοχής και διασφαλίζοντας πιο αποτελεσματικά, ακριβή και διαφανή δεδομένα χρήσης νερού για τους κατοίκους της.
Το μυστικό της υπόθεσης; Σύμφωνα με μελέτη, η μέση αμερικανική οικογένεια μπορεί να σπαταλήσει έως και 9.400 γαλόνια νερού ετησίως. Οταν 40 από τους 50 διαχειριστές ύδρευσης πολιτειών των ΗΠΑ προβλέπουν έλλειψη νερού σε ορισμένα μέρη της πολιτείας τους την επόμενη δεκαετία, η εξοικονόμηση σπατάλης γαλονιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διατήρηση των υδάτινων πόρων.
Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στις πόλεις να κατανοούν καλύτερα τη συνολική τους χρήση νερού και να προσαρμόζονται ανάλογα για την πρόληψη και τον μετριασμό της λειψυδρίας και της ξηρασίας.
Πολλοί αναρωτιούνται αν ο κ. Σακελλάρης θα σκεφτεί να «φέρει» τις business του με τη διαχείριση του νερού και στην Ελλάδα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)