Οδηγεί την «κούρσα» της πληροφορικής

Από τον Σ. Κόκκαλη, στην εποχή των Δανών. Η πορεία έπειτα από το big deal των 235 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστο «μαμούθ» που πλησιάζει το 1 δισ.

Netcompany-Intrasoft: Η πρώτη εταιρία του κλάδου που κατέρριψε το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ – Γιατί «κοιτάει στα μάτια» τον ΟΤΕ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Οκτωβρίου του 2021 όταν η αγορά μάθαινε επίσημα για την εξαγορά μιας μεγάλης ελληνικής εταιρίας πληροφορικής από έναν ξένο όμιλο, μια εισηγμένη στη Δανία, στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης συγκεκριμένα, της Intrasoft International από την Netcompany, και ο πολύς κόσμος προσπαθούσε να «ανιχνεύσει» τα μυστικά του deal. Ενός «χρυσού» deal, με την αξία του να εκτινάσσεται στα επίπεδα ρεκόρ, τότε, των 235 εκατ. ευρώ.

Πωλητής, η Intracom Technologies, θυγατρική του Ομίλου Intracom Holdings, με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ένα «βαρύ» όνομα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, να εξηγεί, μέσω δήλωσής του, υπό την ιδιότητα του ιδρυτή και προέδρου, σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση ότι «αυτή η συναλλαγή είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Τα «πώς» και τα «γιατί» είναι μια άλλη συζήτηση…

Σωκράτης Κόκκαλης

Η εταιρία όμως «έμεινε» εδώ, στην Ελλάδα, ως Netcompany-Intrasoft, μέλος της Netcompany, με γραφεία στην Αθήνα και όχι μόνο.

Τριάμισι χρόνια έπειτα από την πώλησή της, έχοντας ακολουθήσει ιδιαίτερα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας δεόντως τις ευκαιρίες της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού, αποτελεί τον μεγαλύτερο σε οικονομικό μέγεθος «παίκτη» του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα και η πρώτη που κατάφερε να σπάσει, φέτος, σε επίπεδο ετήσιων εσόδων, το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ!

Το ανεκτέλεστο των συμβασιοποιημένων έργων της, δε, υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ και πλησιάζει το ιλιγγιώδες όριο του 1 δισ. ευρώ, ποσό εκ του οποίου το 50% προέρχεται από το εξωτερικό, γεγονός που ουσιαστικά της εξασφαλίζει «δουλειά» και τα σημαντικά έσοδα και κέρδη για τα προσεχή χρόνια. Χωρίς να εξαρτάται, δηλαδή, από το «τέλος» των χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης ψηφιακών έργων για τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, που δεν θα αργήσει πολύ…

Αλέξανδρος Μάνος

Η πρόσφατη ενημέρωση της μητρικής για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 έδειξε ότι η ιδιαίτερα εξωστρεφής ελληνική θυγατρική, με CEO της τον Αλέξανδρο Μάνο, θεωρείται η πιο αποδοτική από το χαρτοφυλάκιό της και παράλληλα «έγραψε» πέρσι έναν κύκλο εργασιών που, με βάση τις ισοτιμίες με το τοπικό νόμισμα της Δανίας, άγγιξε τα 309 εκατ. ευρώ, με αύξηση 10,4%, και κέρδη EBITDA ύψους 40,1 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά +30,1% σε σχέση με το 2023.

Πρόκειται για τη μοναδική εταιρία πληροφορικής στην Ελλάδα η οποία «κοντράρει» άμεσα σε… ψηφιακό τζίρο τον leader των τηλεπικοινωνιών, τον Ομιλο ΟΤΕ, ο οποίος κατέγραψε έσοδα από τον κλάδο 313,9 εκατ. ευρώ.

Αμέσως πιο κοντά στις επιδόσεις των δύο βρίσκεται η «ναυαρχίδα» του Ομίλου Quest στην πληροφορική, η Uni Systems, με τζίρο 214 εκατ. ευρώ το 2023, που υπολογίζεται ότι θα εμφανιστεί αυξημένος για το 2024 σε διψήφιο ποσοστό στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν σύντομα και στοχεύει στο όριο των 300 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Για να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Netcompany-Intrasoft, τα αντίστοιχα έσοδά της ανήλθαν σε 283 εκατ. ευρώ το 2023, σε 232,2 εκατ. ευρώ το 2022 και ούτω καθεξής.

Οπως επισημάνθηκε σε ενημέρωση εκ μέρους της εταιρίας τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσα στο 2024 μόνο στην Ελλάδα προστέθηκαν 350 εργαζόμενοι στο δυναμικό της, ξεπερνώντας έτσι τους 2.800 συνολικά στη χώρα μας, ενώ σχεδιάζονται νέες προσλήψεις και για το 2025. Σε επίπεδο ομίλου, το εργατικό δυναμικό φτάνει πλέον τα 8.260 άτομα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στόχος είναι να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030, με βασικά εργαλεία τη συνεχή καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του.

Οι βλέψεις για την «πίτα» της αμυντικής βιομηχανίας

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αμυντική βιομηχανία σε τεχνολογικό επίπεδο δεν θεωρείται τυχαίο ότι απασχολούν και τις δύο μεγαλύτερες σε έσοδα εταιρίες πληροφορικής στην Ελλάδα, τη Netcompany-Intrasoft και τη Uni Systems. Πιθανόν όχι μόνο αυτές.
Εκτός από τη σχετική δήλωση που είχε γίνει από τη διοίκηση της δεύτερης, η οποία σε ένωση εταιριών με την Cosmote υπέγραψε σύμβαση με το ΝΑΤΟ, ανάλογη πρόθεση καταγράφεται και από την πρώτη.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής πρέπει να παίξουν σοβαρό ρόλο στην αμυντική τεχνολογία», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Μάνο. Η σύγκλιση της αμυντικής βιομηχανίας με την πληροφορική συσχετίζεται, για παράδειγμα, με τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, της επεξεργασίας πληροφοριών, της κυβερνοασφάλειας κ.λπ.

«Ο τομέας των έργων άμυνας δεν αφορά μόνο την κατασκευή οπλικών συστημάτων, αλλά και το cyber security, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την ενεργειακή ασφάλεια. Η είσοδός μας σε αυτόν ανοίγει πολλές προοπτικές, ακριβώς διότι θα ακολουθήσουν πολύ μεγάλες επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία» έχει δηλώσει και ο Γιάννης Λουμάκης, CEO της Uni Systems.

Μεγάλα έργα σε Ελλάδα – Ε.Ε.: Αυθαίρετα, ΔΕΔΔΗΕ, φορολογία

Σειρά μεγάλων έργων έχει υλοποιήσει η Netcompany-Intrasoft σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τομέα ευρωπαϊκών έργων.

Ενδεικτικά, υποβλήθηκε πρόσφατα από την κοινοπραξία Netcompany Intrasoft – OTE – BRIGHT προσφορά προς το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα», συνολικού προϋπολογισμού 123,6 εκατ., με Α.Ι. και drones.

Της ανατέθηκε, επίσης, σε συμμαχία με τη Nova ICT, το έργο Big Data Analytics του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και τμήμα της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων, με συμπαίκτη την Profile για το Ελληνικό Κτηματολόγιο κ.ά.

Το προϊόν της SOLON Tax επιλέχθηκε από τρεις χώρες (και την Ελλάδα) για να εκσυγχρονίσει τα φορολογικά τους συστήματα, ενώ το ERMIS υποστηρίζει τη μετάβαση της Ευρώπης στον Ενιαίο Τελωνειακό Κώδικα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ