Το 2024 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) στην Ελλάδα, με την PwC να καταγράφει σημαντική αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων.
Σύμφωνα με την έρευνα «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2024», το 2024 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 123 συναλλαγές, με τον μέσο όρο της αξίας τους να φτάνει τα 101 εκατ. ευρώ.
Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Στατιστικά και εξελίξεις
Από τις 123 συναλλαγές του 2024, οι 99 αφορούσαν πλειοψηφικά πακέτα με συνολική αξία 11,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, 24 συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων είχαν αξία 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας διπλασιασμό σε σχέση με το 2023.
Ο ρυθμός των συναλλαγών παραμένει αμείωτος για το 2025, καθώς ήδη υπάρχουν συμφωνίες και διαπραγματεύσεις που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτές, 1,4 δισ. ευρώ αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Παράγοντες επιτυχίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων
Η συνεχιζόμενη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 ενίσχυσε τη δυναμική των Ε&Σ. Σημαντικές συναλλαγές, όπως η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, η παραχώρηση της Αττικής Οδού και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία του τομέα. Σημειώνεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές εισροές στις ελληνικές επιχειρήσεις το 2024 ανήλθαν σε 20,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,5 δισ. ευρώ προήλθαν από Ε&Σ.
Κλάδοι μεγαλύτερης δραστηριότητας
Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενέργειας, όπου καταγράφηκαν 17 συναλλαγές συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του τομέα. Η ζήτηση για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια συνεχώς αυξάνεται, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν 17 συναλλαγές, συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλάμβαναν τη σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες.
Επενδυτικό ενδιαφέρον και προοπτικές για το 2025
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2024 σημείωσαν άνοδο και στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και Τεχνολογίας, με 15 συναλλαγές και συνολική αξία 1,9 δισ. ευρώ. Στη Ναυτιλία, η τάση των συναλλαγών συνεχίζεται με αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγορές ναυτιλιακών εταιρειών.
Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον των Εταιρειών Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, οι οποίες συμμετείχαν σε συναλλαγές αξίας 1,7 δισ. ευρώ, εστιάζοντας σε τομείς όπως η αναψυχή, οι startups και ο εκπαιδευτικός τομέας.
Το 2024 υπήρξε ένα έτος «εκρηκτικής» ανάπτυξης στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, με τη δυναμική να διατηρείται το 2025. Οι κλάδοι των ΑΠΕ, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και της Τεχνολογίας θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν, με το ενδιαφέρον των στρατηγικών επενδυτών να παραμένει ισχυρό. Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2024 και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.