«Πλώρη» για deals 1,5 δισ. ευρώ στα τρόφιμα

Οι 13+3 εξαγορές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά - Ποιες έγιναν και ποιες είναι… υπό συζήτηση το 2025

Το ρεκόρ από την εποχή πώλησης της Chipita δείχνει ακατάρριπτο, αλλά φέτος ο κλάδος ανεβάζει επενδυτικά ταχύτητες…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Ανοίγει το «παιχνίδι» στην εγχώρια αγορά των τροφίμων όσο κυλούν οι μήνες και μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν και στην πράξη οι πληροφορίες που θέλουν μια σειρά από νέα deals να βρίσκονται «στα σκαριά» ή να συζητιούνται, ο αθροιστικός τζίρος των συγκεκριμένων συναλλαγών μπορεί να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ ή και να τον υπερβεί. Το «ορεκτικό», είναι αλήθεια, υπήρξε αρκετά… χορταστικό και αν το «κυρίως πιάτο» αποδειχθεί ανάλογο, τότε οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις βάζουν «πλώρη» για ένα σύνολο συμφωνιών σε μεγάλα οικονομικά ύψη για το 2025.

Το ρεκόρ, βέβαια, θεωρείται δύσκολο να καταρριφθεί και ίσως να μη συμβεί ποτέ αυτό, με δεδομένο ότι η πώληση της «βασίλισσας των ελληνικών κρουασάν» Chipita στον αμερικανικό όμιλο της Mondelez, προ τριετίας, από τον πρόεδρο του ΣΕΒ και την οικογένεια Ολαγιάν κοστολογήθηκε στα 2 δισ. δολ. ή στα 1,7 δισ. ευρώ από ένα μόνο deal. Οι καλοί οιωνοί φάνηκαν από την υπόθεση εξαγοράς της Μπάρμπα Στάθης, με ηγετική θέση στα κατεψυγμένα λαχανικά και τις φρέσκες συσκευασμένες σαλάτες, καθώς και της θυγατρικής της Χαλβατζής Μακεδονική Α.Ε., κατά 90%, από την εισηγμένη εταιρία συμμετοχών Ideal Holdings (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου), με πωλητή το mega fund CVC (Αλεξ Φωτακίδης), αντί 130 εκατ. ευρώ, με ανάληψη δανεισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ, με την ανακοίνωση να γίνεται στις 23 Ιανουαρίου.

Στη «λίστα» της χρονιάς για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών προστέθηκαν, περίπου το ίδιο διάστημα, άλλες τρεις μικρότερου μεγέθους εξαγορές, αυτές της εταιρίας χυμών Κάμπος Χίου, από τη θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Σαράντη Ελληνικά Γαλακτοκομεία με εκτιμώμενο τίμημα 5 εκατ. ευρώ, της βουλγαρικής Interion, που παράγει την πραλίνα και τα προϊόντα με το σήμα NuCrema, με αγοραστή την Bespoke, του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με ποσό 10 εκατ. ευρώ, και επανέρχεται στο χαρτοφυλάκιο της σοκολατοποιίας ΙΟΝ και της οινοποιητικής μονάδα Κτήμα Σεμέλη, από την οικογένεια του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos), στις Premia Properties και Ελληνικά Οινοποιεία (Ηλίας Γεωργιάδης), με τίμημα 10,6 εκατ. ευρώ.

Το… ζέσταμα περιλάμβανε άλλα δύο deals, για τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκε το τίμημα, αμφότερα από την πλευρά του ομίλου της Motor Oil (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης), με την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων μικρής λιανικής Twenty 4 Shopen και μέσω θυγατρικής του της κορυφαίας εταιρίας specialty καφέ Taresso Artisan Coffee Roasters.

Ο πήχης θα ανέβει πολύ περισσότερο τους προσεχείς μήνες, εφόσον προχωρήσουν ορισμένες άλλες πιο μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες παραμένουν «ζωντανές» αυτή την εποχή στην αγορά, χωρίς φυσικά να αποκλείεται το σοβαρό ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν και άλλες στην πορεία, αφού απομένουν άλλοι εννέα μήνες και κάτι μέρες για να «βγει» η χρονιά.

Η πιθανή πώληση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στη Μασούτης (Ιωάννης Μασούτης) ή σε άλλο υποψήφιο «μνηστήρα» εικάζεται ότι μπορεί να αποφέρει ένα οικονομικό αντάλλαγμα ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ.

Για τη βιομηχανία παραγωγής τυποποιημένου ντολμά και έτοιμων γευμάτων Παλίρροια, ο βασικός μέτοχος Κωνσταντίνος Σουλιώτης και ο μέτοχος μειοψηφίας (36%) Βασίλης Κάτσος λέγεται ότι θα συμφωνούσαν, επίσης, για την πώλησή της, αν εμφανιστεί αγοραστής διατεθειμένος να προσφέρει ένα ποσό από 300 εκατ. ευρώ και πάνω.
Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση «δίνει» πιθανότητα για ένα μερικό σύνολο 12+4 εξαγορών, αν συνυπολογιστούν και οι περιπτώσεις των Avramar, Μινέρβα Ελαιουργική και ΕΖΑ…

Επάνω: Αλεξ Φωτακίδης, Ηλίας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Σουλιώτης
Κάτω: Μιχάλης Σάλλας, Νικόλαος Καραμούζης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΡΙ

Στον νέο κύκλο συμφωνιών για την ελληνική αγορά τροφίμων προστέθηκε η επένδυση της εταιρίας οσπρίων Αροσις, η οποία ανήκει στο portfolio του ελληνικού fund SMERemediumCap (SMERC), με επικεφαλής του το διακεκριμένο τραπεζικό στέλεχος Νικόλαο Καραμούζη, για την πλήρη εξαγορά της Προϊόντα Γης Βοΐου, λίγο πριν από τα μέσα Μαρτίου, πάλι χωρίς να ανακοινωθεί το τίμημα.

Τον Φεβρουάριο έκλεισε και το deal εξαγοράς της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. Κουρτάκης από την οινοποιία Cavino.

Το «παιχνίδι» θα «χοντρύνει» αν ευοδωθούν οι συζητήσεις ή οι διαπραγματεύσεις και καταλήξουν σε deal άλλες δύο εξαγορές πρώτου μεγέθους.
Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των τυριών, με «όπλο» τη φημισμένη της φέτα, φέρεται ότι οδεύει προς την… αγκαλιά των Ελληνικά Γαλακτοκομείων, με οικονομικό αντάλλαγμα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, με συνδιεκδικητή της τον μέχρι πρότινος γαλλικό κολοσσό Lactalis.

Στην κορυφή της «λίστας» με τις «χρυσές» συμφωνίες του 2025 στην εγχώρια αγορά των τροφίμων θα μπορούσε να βρεθεί η πώληση της Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ. – Ελληνική Ζύμη: εάν το CVC πιάσει μια τιμή μεταξύ 350-400 εκατ. ευρώ, όπως ακούγεται στην πιάτσα από καλά ενημερωμένες πηγές, το πωλητήριο θα… πάρει σάρκα και οστά.

Με τα όπλα παρά πόδα είναι αυτό τον καιρό και άλλοι επιχειρηματίες που πρωταγωνιστούν στον κλάδο των τροφίμων, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να «βολιδοσκοπεί» την εξαγορά εταιρίας του χώρου, με τζίρο περί τα 100 εκατ. ευρώ, δίχως να διαρρέει το όνομά της (και παράλληλα διαψεύδεται η πρόθεση πώλησης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας εκ μέρους του), ενώ απόλυτα ενεργοί σε αυτό το κομμάτι παραμένουν ο Ινδός επιχειρηματίας Ταϊζούν Κορακιουάλα (Taizoon Khorakiwala) του Ομίλου Switz Group και όλα σχεδόν τα ισχυρά funds ελληνικών συμφερόντων, που λίγο πολύ μετρούν αρκετές επενδύσεις του είδους στο ενεργητικό τους. Ο απολογισμός των συμφωνιών του έτους στον πάντα επίκαιρο κλάδο παρουσιάζει φέτος εξαιρετικό ενδιαφέρον και όχι άδικα, έπειτα από ένα αρκετά δυνατό lead-in έως τον Μάρτιο…

Ποιες είναι οι άλλες 3 υποθέσεις που «καίνε»

Τρία assets, με αθροιστική αξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς, χωρίς ως τώρα να έχει παρουσιαστεί ουσιαστική εξέλιξη για τα δύο, ενώ το τρίτο θεωρείται τελειωμένο, αν δεν προκύψουν απρόοπτα…
Αρχίζοντας από το… τέλος: Η διαδικασία για τη μετοχική είσοδο της αραβικής Aqua Bridge στον υπό εξυγίανση όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών Avramar είναι σε εξέλιξη και, αν όλα κυλήσουν ομαλά, η αίσια έκβαση της υπόθεσης θα αποφέρει ουσιαστικά τη διαχείριση ενός χρέους ύψους μισού δισ. ευρώ, με το σχετικό «κούρεμα» δανείων, πέρα από το restart της εταιρίας.

Οι νέοι επενδυτές αναμένεται να εισφέρουν κεφάλαια έως 80 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της πολύπαθης εταιρίας, αν και μέχρι να πέσουν οι υπογραφές απαιτούνται οικονομικοί και νομικοί έλεγχοι. Ενα τρίμηνο έπειτα από τη στιγμή που οι τράπεζες κατέληξαν σε προτιμητέο επενδυτή, το γεγονός ότι σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις κατέδειξε μια ανησυχία. Εν αναμονή.

Προς πώληση από τα funds που κατέχουν μετοχικά μερίδια σε αυτή και επιθυμούν να αποεπενδύσουν είναι εδώ και μήνες η Μινέρβα Ελαιουργική, με το Diorama I να διατηρεί την πλειονότητα (68%) και τα EOS Capital – Elikonos Capital από 16% έκαστο. Ερώτημα είναι αν το πιθανό deal θα μπορούσε να φτάσει σε… τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης διατηρείται, επίσης, στον «αφρό» της επικαιρότητας. Από την ΕΖΑ φέρεται ότι σκοπεύει να κάνει άλλο ένα exit το Diorama I (Deca Investments). Ενα στοίχημα το οποίο εξαρχής χαρακτηρίστηκε δύσκολο, με τη διερεύνηση ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές να αφορά και ξένους ομίλους ή funds.

Μια startup για τους επενδυτικά… αναλφάβητους Ελληνες

Η startup Plum, με CEO τον Βίκτωρα Τροκούδη, βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω της συνεργασίας της με τη Eurobank, αλλά και της παρουσίασης της «έξυπνης» εφαρμογής της που έχει βοηθήσει περισσότερους από 2 εκατ. χρήστες στην Ευρώπη να αποταμιεύσουν ή να επενδύσουν πάνω από 3 δισ. λίρες, με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο διαχείρισης των εισοδημάτων τους.

Η είσοδός της στην ελληνική αγορά, μεταξύ 10 χωρών, συνοδεύεται από αποκαλυπτικά στοιχεία (Πηγή: Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ελλάδα, OECD), όπως:

– Η έλλειψη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους ελληνες όσον αφορά την αποταμίευση και τις επενδύσεις. Παρόλο που το 83% προσπαθεί να παρακολουθεί τις δαπάνες του, λιγότερο από το 50% χρησιμοποιεί εργαλεία για να το κάνει.
– Το 55% πιστεύει ότι τα χρήματα υπάρχουν για να δαπανώνται και το 37% ζει για το παρόν.
– Το 65% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι έχει κάνει έναν καλό οικονομικό προγραμματισμό για το μέλλον. Αν και το 35% προσβλέπει στη χρηματοδότηση της συνταξιοδότησής του μέσω αποταμιεύσεων, πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.
– Σχεδόν το 44% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πώς να αποταμιεύσει ή να επενδύσει μακροπρόθεσμα και μόνο το 10% κατέχει επενδυτικά προϊόντα.

Ελληνική τεχνογνωσία, στην εκπαίδευση χειρουργών, μέσω προσομοιώσεων

«Επανάσταση» στην ιατρική φέρνει μια άλλη startup με «ελληνικές ρίζες». Η ORamaVR «γεννήθηκε» το 2016 ως τεχνοβλαστός του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΤΕ), από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, τον Γιώργο Παπαγιαννάκη, καθηγητή Γραφικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Ελευθέριο Τσιρίδη, καθηγητή Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τον Πάνο Τραχανιά, καθηγητή Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το project της; Η δημιουργία μιας καινοτόμου πλατφόρμας VR, η οποία βοηθά στην εκπαίδευση ασκούμενων χειρουργών μέσω προσομοιώσεων.

Η συγκεκριμένη νεοφυής εταιρία, με έδρα πλέον την Ελβετία, τη Γενεύη ειδικότερα, έλαβε χρηματοδότηση από το Evercurious VC και στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ιατρικών λύσεων Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR) που προσφέρει. Σκοπός της είναι να καταστήσει την ιατρική εκπαίδευση πιο προσιτή και αποτελεσματική, για να αντιμετωπιστεί μια γενικότερη κρίση στον χώρο της υγείας, που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Δηλαδή, την έλλειψη πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη. Κι αυτό συμβαίνει, όταν ο αριθμός των θανατηφόρων ιατρικών λαθών συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του γεγονότος ότι η ιατρική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά υψηλής έντασης και απαιτητική. Εν κατακλείδι, η ελληνική τεχνογνωσία είναι αυτή που επιχειρεί να δώσει λύση σε ακόμα ένα αδιέξοδο…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ