Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), καθώς προστίθενται στους καταστατικούς της σκοπούς δραστηριότητες που υπερβαίνουν την παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Η διεύρυνση αυτή αποτελεί άμεση αντανάκλαση του νέου, φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που παρουσίασε η εταιρεία στα τέλη του 2024, το οποίο εκτείνεται τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Παράλληλα, η κίνηση αυτή συνάδει με το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου για την αξιοποίηση των πρώην λιγνιτικών εκτάσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η μετατροπή της περιοχής σε έναν πρωτοποριακό τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο, με εμβέλεια που θα ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και θα επηρεάζει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο ως στο 2027 προβλέπει αύξηση των λειτουργικών κερδών στα 2,7 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ, το 2024) και επενδύσεις συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ.
Οι αλλαγές θα εισαχθούν για έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα συνεδριάσει στις 16 Απριλίου. “Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού αφενός συνιστούν προσαρμογή και συμμόρφωση στη νέα εταιρική νομοθεσία, αφετέρου ενισχύουν, αντανακλούν και υποδηλώνουν τη μετατροπή της ΔΕΗ Α.Ε. σε μίαν εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής ενός πολυσχιδούς και μεγάλου πολυεθνικού Ομίλου, που δραστηριοποιείται, αμέσως ή εμμέσως, σε πολλές επιμέρους Αγορές, πέραν αυτής της ενέργειας”, αναφέρεται στην εισήγηση του ΔΣ προς τους μετόχους.
Οι νέες δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
– Την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας: υπενθυμίζεται ότι το πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία προβλέπει επενδύσεις ύψους 940 εκατ. σε μονάδες αποθήκευσης, μπαταρίες και σταθμούς αντλησιοταμίευσης, δηλαδή υδροηλεκτρικά με δυο ταμιευτήρες που θα παράγουν ενέργεια σε ώρες υψηλής ζήτησης και θα αποθηκεύουν (ανεβάζοντας το νερό στον άνω ταμιευτήρα) σε ώρες χαμηλής ζήτησης και τιμών.
– Την παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακών επιθεωρήσεων και ελέγχων. Ήδη η ΔΕΗ παρέχει στους πελάτες της την υπηρεσία έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού.
– Την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας, πολυμέσων και ζωντανής μετάδοσης (streaming), καθώς και την ανάπτυξη, εγκατάσταση και διαχείριση εφαρμογών έξυπνων πόλεων και συστημάτων φωτισμού.
Η ΔΕΗ αναπτύσσει δίκτυο τηλεπικοινωνιών αξιοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο καλύπτει ήδη 650.000 νοικοκυριά με στόχο το 1,5 εκατ. στο τέλος του έτους. Το δίκτυο βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ δεν αποκλείει, αν δεν υπάρξουν συμφωνίες μίσθωσής του να προχωρήσει η ίδια η επιχείρηση σε διάθεση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε τελικούς πελάτες.