Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρόκληση για είσοδο στην κορυφαία κατηγορία των αγορών

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά κινείται ανοδικά, με βασικό καταλύτη την προσδοκώμενη αναβάθμισή της σε ανεπτυγμένη

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά κινείται ανοδικά, με βασικό καταλύτη την προσδοκώμενη αναβάθμισή της σε ανεπτυγμένη. Κοιτάζοντας στο μέλλον, μια πιθανή αναβάθμιση του ΧΑΑ σε ανεπτυγμένη αγορά θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Ωστόσο, ο νέος γύρος επιθετικών δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κλιμάκωσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και πυροδότησε φόβους για οικονομική επιβράδυνση και άνοδο του πληθωρισμού, αλλάζοντας το διεθνές επενδυτικό τοπίο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s μπορεί να οδηγήσει και τον οίκο FTSE να ανοίξει το δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές. Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Απριλίου, θα υπάρξει ενδιάμεση ενημέρωση από τον FTSE σχετικά με την πιθανή μετακίνηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαιώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα κρίσιμα μεγέθη τόσο της αγοράς όσο και των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μόνο χρηματιστήριο της Ευρωζώνης που είναι υποβαθμισμένο από το 2013 και μεταφέρθηκε από τις Ανεπτυγμένες Αγορές στις Αναδυόμενες.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, το ελληνικό χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από τον σημαντικότερο δείκτη αξιολόγησης παγκοσμίως, τον MSCI, με ενεργητικό 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τον οποίο παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι. Ανάλογη υποβάθμιση δεν έχει υπάρξει για κανένα άλλο χρηματιστήριο ανεπτυγμένων αγορών.

Η επάνοδος του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έχασε τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έκτοτε η ελληνική αγορά να αντλεί κεφάλαια μόνο από τη μικρή “λίμνη” των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Με την αναβάθμιση θα ενισχυθεί το κύρος και η εικόνα του ΧΑ, προσελκύοντας περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Οι εισηγμένες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές, ενισχύοντας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος της αναβάθμισης φαίνεται ότι μετράει πλέον αντίστροφα, καθώς στις 8 Απριλίου ο FTSE αναμένεται να δώσει το σήμα για την ημερομηνία επιστροφής του στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές, γεγονός που θα αποτελέσει ορόσημο για την εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών. Εκτιμάται ότι το ύψος τους θα υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνοντας ακόμη μία σημαντική ώθηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η JP Morgan εκτιμά ότι σε περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, θα υπάρξουν εκροές 1,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω εξόδου από τους δείκτες FTSE Emerging Market και εισροές 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω εισόδου στους δείκτες FTSE Developed Market.

Στα θετικά της αναβάθμισης να αναφέρουμε και τη διαφορά των κεφαλαίων που διακινούνται στις αναδυόμενες και στις ανεπτυγμένες αγορές. Στην πρώτη κατηγορία διακινούνται περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και στις ανεπτυγμένες περί τα 15 τρισεκατομμύρια. Άρα, η “λίμνη” κεφαλαίων στις ανεπτυγμένες αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στον προθάλαμο της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές έχουν θέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών ο οίκος FTSE και ο οίκος S&P, καθώς το περιέλαβαν στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους: τον MSCI, τον FTSE και τον S&P. Κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές. Ο οίκος MSCI σε πρόσφατη αξιολόγησή του δεν προχώρησε στην ένταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε “watchlist για αναβάθμιση”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα.

Πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει εκθέσεις μερικών οίκων, όπως της JP Morgan, σύμφωνα με την οποία για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στις Αναδυόμενες Αγορές.

“Πρώτοι στο χωριό ή τελευταίοι στην πόλη;” Η “απάντηση” του CEO του Ομίλου Χρηματιστήριο Αθηνών, κ. Γ. Κοντόπουλου, την οποία αρέσκεται να δίνει, είναι: “Μία ομάδα της Super League 2 που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις έχει στόχο να ανεβεί στην Super League 1”.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ