Τέσσερα αγκάθια για τις εμπορικές επιχειρήσεις

Σε ιστορικό χαμηλό τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα - «Παγωμένοι» τζίροι και αύξηση ενεργειακού κόστους - Τι αποκαλύπτει η έρευνα της ΕΣΕΕ

Στασιμότητα τζίρου για σχεδόν τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις και αύξηση του λειτουργικού κόστους δείχνει η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το 2024. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας, με το σχετικό ποσοστό να αποτελεί ιστορικό χαμηλό, όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο δρ Μανόλης Μανιούδης, συντονιστής Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου.

Παρότι η Ελλάδα διαχρονικά εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική πηγή προέλευσης των εμπορευμάτων μιας επιχείρησης, το ποσοστό των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων μειώνεται σταδιακά από 72% το 2020 σε 68% το 2021, σε 61% το 2022, σε 59% το 2023 και σε 36% το 2024. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, η αυξημένη στροφή προς την ελληνική παραγωγή κατά τα έτη 2020-21 φαίνεται να συνδέεται με την πανδημία. Μετά το 2022 η μείωση αντισταθμίζεται από αύξηση των εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση (από 16,2% το 2022 σε 35% το 2024). Σημαντική αυξητική τάση καταγράφεται στις εισαγωγές από την Ασία, φτάνοντας το 21% το 2024, από 9,6% το 2021. Κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με την αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ της τριπλής κρίσης (χρέους, πανδημίας και ενέργειας) επίπεδα, ακόμα και με ονομαστικούς όρους. Διατηρείται έτσι η πίεση στους αυτοαπασχολουμένους του εμπορίου και ειδικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δίνουν προτεραιότητα στην επιβίωσή τους, με το ενεργειακό κόστος να συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πλήγμα. Ειδικότερα, η έκθεση αναδεικνύει ως κυριότερα σημεία προβληματισμού τα εξής:

– Στασιμότητα τζίρου για σχεδόν τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις σε περίοδο συνεχών αυξήσεων του λειτουργικού κόστους.

– Καθυστέρηση στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς δίνουν προτεραιότητα στην επιβίωση.

– Η ονομαστική αύξηση της κατανάλωσης κατευθύνεται κατά κύριο λόγο σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα).

– Εντεινόμενη αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε καθυστέρηση επενδυτικών σχεδίων και συγκράτηση καταναλωτικών δαπανών, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη.

«Τα στοιχεία αποτελούν καμπανάκι χαμηλής ανταγωνιστικότητας της χώρας» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης, χαρακτηρίζοντας ωρολογιακή βόμβα το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών. Τόνισε πως ο πρωταγωνιστικός ρόλος του εμπορίου στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώθηκε και το 2024, ωστόσο «ολόκληρο το οικοσύστημα του κλάδου υφίσταται πιέσεις λόγω της στασιμότητας στον τζίρο και του αυξημένου λειτουργικού κόστους».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ