Μίλτος Καμπουρίδης: O «έκπτωτος βασιλιάς» του VIP τουρισμού

ΟΙ «ΚΟΝΤΡΕΣ» ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ DOLPHIN ΕΩΣ ΤΗ REDEX, ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ - ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ, ΤΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΦΥΡΙ» ΓΙΑ 29 ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ «ONE&ONLY» ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Στα πρώτα επώδυνα χρόνια της «βαριάς» οικονομικής κρίσης, η οποία θα «βασάνιζε» 10 εκατ. πολίτες της χώρας για διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, εμφανίστηκε με σχεδόν «βασιλικές τιμές» στο επιχειρηματικό προσκήνιο το όνομα του Μίλτου Καμπουρίδη. Με ένα project το οποίο προβλήθηκε κατά κόρον από τον διεθνή Τύπο και μαζί του διαφημίστηκε η Ελλάδα για τις… επιδόσεις της σε ένα προϊόν για λίγους και εκλεκτούς, όπως ο VIP τουρισμός (με προφανή στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος), την ώρα που η υπόλοιπη αγορά κατέρρεε.

Το υπερπολυτελές θέρετρο «AMANZOE», στο Πόρτο Χέλι, με την «υπογραφή» του ίδιου του Kαμπουρίδη και της Dolphin Capital Investors, άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2010 και μια διετία και κάτι αργότερα, Αύγουστο του 2012, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί ένα μικρό πλήθος από επωνύμους του διεθνούς jet set και σταρ, που επιθυμούσαν να απολαύσουν τις διακοπές τους ιγκόγνιτο και με απόλυτη προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

Οσο για το αντίτιμο της διαμονής στο resort των υπερπλουσίων, για τους κοινούς θνητούς ήταν απαγορευτικό, μια και χρειαζόταν μια… μικρή περιουσία για λίγες ημέρες. Ενα χαρακτηριστικό γεγονός ήταν ότι, αν και προσκλήθηκαν τότε 500 επιφανείς Ελληνες στα εγκαίνιά του, η διοίκηση διευκρίνισε ότι δεν επιθυμούσε καμία προβολή από εγχώρια MME!

Δεκατρία χρόνια μετά, κι ενώ είχε ακολουθήσει τότε σειρά επενδύσεων (ή προαναγγελίας επενδύσεων) σε πολυάριθμα άλλα τουριστικά έργα του είδους στη «φτωχοποιημένη» Ελλάδα και με τον προγραμματισμό της DCI να προβλέπει έναν προϋπολογισμό κοντά στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς ίσως να υπολογίζονταν αυτά στο εξωτερικό, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και ο «βασιλιάς» του VIP τουρισμού θεωρείται πλέον… έκπτωτος.

Ενας «τίτλος» που δεν θα μπορούσε πια να δικαιολογηθεί, ούτε από τους φανατικότερους υποστηρικτές του. Σε μια πορεία η οποία εξακολουθεί ως σήμερα να είναι γεμάτη από προβλήματα, πωλητήρια και διαμάχες για τον επιχειρηματία.

Στα τελευταία επεισόδια της «μεγάλης περιπέτειας» προστέθηκε η «κόντρα» του Καμπουρίδη με τον Ομιλο Κοπελούζου, με φόντο τον πλειστηριασμό 29 ακινήτων (αυτοτελείς διηρημένες κάθετες ιδιοκτησίες) του υπό ανάπτυξη υπερπολυτελούς συγκροτήματος «One & Only Kéa Island», στο νησί της Τζιας, και επισπεύδουσα τη Redex Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Διαχείρισης & Εκμετάλλευσης Ακινήτων (του Ομίλου Κοπελούζου).

«ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ»

«Λάδι στη φωτιά» φέρεται ότι έριξε ένα εξώδικο των μετόχων του θέρετρου «One&Only KEA» προς τη Redex, βάσει πληροφοριών οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιθετική κίνηση, με τους επικεφαλής της Redex να κάνουν λόγο, σύμφωνα με αυτό, για ψευδές και προσβλητικό περιεχόμενο.

Η Redex αποφάσισε να βγάλει σε πλειστηριασμό, βάσει της διαταγής πληρωμής που εκδόθηκε, κάποια από τα οικόπεδα του ξενοδοχείου «Οne & Only ΚΕΑ», όπου ο Καμπουρίδης είναι μέτοχος με 10%, ελέγχοντας την κάτοχο του ποσοστού αυτού Dolphin Capital Partners (με το βρετανικό fund Fidera να διατηρεί στην κατοχή του το 90%), για οφειλές 433.584,50 ευρώ, ενώ γίνεται λόγος για συνολικό «άνοιγμα» 15 εκατ. ευρώ.

Εμφανίζονται επίσης υποθήκες από δάνεια 62,5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Eurobank και, αν προστεθούν τα χρωστούμενα προς την εταιρία που είχε το κατασκευαστικό μέρος του πολυτελούς θέρετρου, δηλαδή τη Redex, το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 77 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η πλευρά των ιδιοκτητών του «One & Only KEA» παρουσιάζεται να υποστηρίζει ότι οι οφειλές ανέρχονται σε χαμηλότερα ποσά.

Με βάση σχετική ανάρτηση στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, για τις 23 Οκτωβρίου 2025 έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει χτυπήσει «βαρύ σφυρί» σε βάρος της Ειδικού Σκοπού Είκοσι Τέσσερα Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αγοράς Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων, με επισπεύδουσα τη Redex Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Διαχείρισης & Εκμετάλλευσης Ακινήτων (του Ομίλου Κοπελούζου).

Τα 29 ακίνητα θα βγουν, εάν μέχρι τότε δεν έχει ανασταλεί ο πλειστηριασμός, με τιμές πρώτης προσφοράς, που κυμαίνονται από 71.056,02 ευρώ έως 1.036.640 ευρώ, και με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 9,31 εκατ. ευρώ. Οι 29 αυτοτελείς και διηρημένες (κάθετες) ιδιοκτησίες του σύνθετου τουριστικού καταλύματος βρίσκονται εντός ενιαίου γηπέδου συνολικής επιφάνειας 640.330 τ.μ., στο οποίο λειτουργούν, παράλληλα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα και άλλες ολοκληρωμένες κατοικίες. Στο έγγραφο του πλειστηριασμού υπάρχει η περιγραφή των 29 ανεξάρτητων, διηρημένων και διακεκριμένων ιδιοκτησιών, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη χτιστεί.

Η αραβική Kerzner International διευκρίνισε ότι είναι αποκλειστικά ο διαχειριστής του θέρετρου και των ιδιωτικών κατοικιών και δεν επηρεάζεται από τις διαδικασίες, με τους αποστολείς του εξωδίκου να προσδοκούν ενδεχομένως (υπό αυτές τις συνθήκες) συμβιβασμό και άλλες πηγές να αναμένουν τη λήξη του θέματος που προέκυψε

με αποπληρωμή του ποσού. Εν αναμονή των εξελίξεων…

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕ ΤΗΝ DCI

Νωρίτερα, δύο χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2023, είχαν προηγηθεί το ηχηρό «διαζύγιο» με την Dolphin Capital Investors και η απομάκρυνση του Μίλτου Καμπουρίδη από τη διοίκηση και τη θέση του διευθυντή, με κύρια αιτία την «κρυφή», όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία προ 5ετίας (τότε) με τη Grivalia Hospitality, την περίοδο πώλησης του «Amanzoe».

Ηταν γνωστό δε εκείνη την εποχή ότι η Dolphin Capital Partners, με ιδρυτή και διευθυντή τον Καμπουρίδη, είχε αναλάβει τη διαχείριση των επενδύσεων της εισηγμένης στο βρετανικό χρηματιστήριο Dolphin Capital Investors (DCI), με την ταυτόχρονη ύπαρξη μετοχικής σχέσης.

Με την Dolphin Capital Partners (DCP) να διατηρεί το 9,73% της Dolphin Capital Investors και με τον Καμπουρίδη να παραμένει, μέσω του νομικού προσώπου DCP, μέτοχος της Dolphin Capital Investors.

Ο ίδιος αντέκρουσε όσα τού καταλογίστηκαν και απευθύνθηκε σε δικηγορική εταιρία του Λονδίνου, σε μια κίνηση η οποία προδιέθετε για το ξεκίνημα ενός δικαστικού αγώνα, με την ανταλλαγή αγωγών μεταξύ του Μίλτου Καμπουρίδη και υψηλόβαθμων στελεχών της DCI Advisors (πρώην Dolphin Capital Investors Limited), σε μια διαμάχη με απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Παλαιότερα, τέλη του 2016, λίγα χρόνια έπειτα από τις ημέρες δόξας, η Dolphin Capital Investors, εταιρία που ίδρυσε ο Μίλτος Καμπουρίδης, άλλαζε ριζικά τη στρατηγική της, βάζοντας πωλητήριο στα περιουσιακά στοιχεία της, με πηγές της αγοράς να της καταλογίζουν λάθη τα οποία οδήγησαν σε αποτυχίες.

Υπομονή πάνω από έναν χρόνο για ένα τιμολόγιο

Υπομονή πολλών μηνών χρειάστηκε να κάνει η εταιρία Redex μέχρι να κινήσει τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό σε βάρος της Ειδικού Σκοπού Είκοσι Τέσσερα Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Ξενοδοχειακής Εταιρείας Αγοράς Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Πηγές της αγοράς με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι το ποσό των 433.584,50 ευρώ αφορά το πρώτο χρονικά ανεξόφλητο τιμολόγιο. Η έκδοσή του χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2024 και από τότε συσσωρεύτηκαν πολλά άλλα τιμολόγια, που αθροίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Συνεπώς, το «σφυρί» του προσεχούς Οκτωβρίου αναλογεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών οφειλών της δεύτερης εταιρίας προς την πρώτη, που επιβεβαιώνεται ότι είναι υπερπολλαπλάσιες, περίπου στο ύψος των 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προηγήθηκαν πολλές υποσχέσεις από την πλευρά των οφειλετών για πρόθεση εξόφλησης του χρέους μέχρι και πρόσφατα, οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν και δεν λύθηκε το πρόβλημα. Αρα η Ειδικού Σκοπού Είκοσι Τέσσερα Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αγοράς Ανάπτυξης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων δεν προχώρησε στην αποπληρωμή της οφειλής της, παρότι πέρασε πάνω από ένας χρόνος…

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τέλεση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, εκτός εάν μεσολαβήσουν η εξόφληση της οφειλής ή κάποια συμβιβαστική λύση.

Αυτό προϋποθέτει μερική εξόφληση της οφειλής και τη συμφωνία ενός διακανονισμού για το υπόλοιπό της.

Εκ μέρους της Redex έχει εκφραστεί η θέση ότι δεν υπάρχει προσωπική κόντρα με κανέναν και μόνο ζητούμενο αποτελεί η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών από την εταιρία στην οποία συμμετέχει ένα βρετανικό fund και με μικρότερο ποσοστό εταιρία συμφερόντων του κ. Καμπουρίδη.

Επίσης, τονίζεται ότι το ξενοδοχείο παραδόθηκε έγκαιρα και άρτιο τεχνικά στην τιμή και στον χρόνο που είχε συμφωνηθεί, όχι καθ’ ομολογία της κατασκευάστριας, αλλά με βάση τις επίσημες υπογραφές των εμπλεκόμενων μερών και των θετικών σχολίων για την ποιότητα των εργασιών από τον πελάτη και τη χρηματοδότρια τράπεζα.

Ενα έργο που εκτελέστηκε, παραδόθηκε, λειτούργησε και απέφερε έσοδα. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, όμως, δεν εξοφλήθηκε και αυτονόητα εγείρονται σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Πόσο μάλλον όταν υπήρχαν κόστη για την κατασκευάστρια, η οποία δεν θα είχε, π.χ., το περιθώριο να περιμένει να πουληθούν οι βίλες του συγκροτήματος για να πάρει τα λεφτά της…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025)

 

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ