Ποιες είναι οι φετινές κινήσεις του Ινδοκαναδού κροίσου στη χώρα μας, ποια η σημασία τους
Από τους πιο πιστούς επενδυτές της ελληνικής οικονομίας, από τα «πέτρινα χρόνια» των σκληρών Μνημονίων μάλιστα, θεωρείται ο Ινδοκαναδός δισεκατομμυριούχος Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος δεν έχει λόγο φυσικά να σταματήσει το σερί του, ειδικά τώρα που (υποτίθεται ότι) τα πράγματα έστρωσαν για τη χώρα.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού «Forbes», o 74χρονος μεγιστάνας, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings, με έδρα το Τορόντο, επονομαζόμενος και ως ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ», διαθέτει σήμερα ατομική περιουσία συνολικού ύψους 2,3 δισ. δολ. Ενα μέρος αυτής προέρχεται από τις υπεραξίες που αποκομίζει από τις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα. Ο ίδιος την αγαπάει, την εμπιστεύτηκε πριν από χρόνια, εξακολουθεί να επενδύει σε αυτήν, αλλά, αυτονόητα, κερδίζει κιόλας, γιατί αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήταν άτοπο, για έναν επιχειρηματία του μεγέθους του.
Το πρόσημο της διαχρονικής σχέσης του Πρεμ Γουάτσα με την Ελλάδα είναι, σαφώς, θετικό. Πόσο μάλλον όταν άλλοι, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών πάμπλουτων ομογενών από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλα κράτη, της «γυρίζουν την πλάτη», πλην λίγων σχετικά αλλά πολύ καλών εξαιρέσεων. Το όνομά του επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αυτή την εποχή λόγω του νέου big deal του με τη Metlen Energy and Metals, ένα από τα «θωρηκτά» της ελληνικής οικονομίας, και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο για την αύξηση του ποσοστού της Fairfax στο 8,35% της εταιρίας.

Νωρίτερα, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Γουάτσα προχώρησε σε placement για το 2,2% της Eurobank, σε μια συναλλαγή από την οποία υπολογίζεται ότι αποκόμισε περίπου 186 εκατ. ευρώ. Κίνηση που αποτελούσε όμως «υποχρεωτική τεχνική προσαρμογή» για να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 33%, εξαιτίας της σημαντικής μετοχικής συμμετοχής της Fairfax στην τράπεζα.
Οπως αναφέρθηκε, μετά τη συναλλαγή η Fairfax θα συνεχίσει να αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο και προσηλωμένο μέτοχο αναφοράς της Eurobank. Επιπλέον, συμφώνησε σε περίοδο διακράτησης 180 ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής όσον αφορά τις υπόλοιπες μετοχές της στη Eurobank (lock-up), υπό συνήθεις εξαιρέσεις.
Από τα ελληνικά assets, από τις δύο επενδύσεις σε εισηγμένες η Fairfax, στις Metlen και Eurobank, εκτιμάται ότι «γράφει» υπεραξίες ύψους 2,2 δισ. ευρώ και μόνο από τα μερίσματα της τράπεζας σε βάθος μιας διετίας η είσπραξη αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ 2012
Η ιστορία του Ινδοκαναδού μεγιστάνα με την Ελλάδα δεν άρχισε «χθες»: τους καιρούς της «βαριάς» οικονομικής κρίσης, ίσως να μην το θυμούνται αυτό όλοι, η Fairfax «διέσωσε», ουσιαστικά, μια μεγάλη εγχώρια επιχείρηση, την αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού και DIY Praktiker (με είδη, σπιτιού, μπάνιου, φωτιστικά, κήπου, εργαλεία, μικροέπιπλα κ.λπ.) από ενδεχόμενη πτώχευση τότε, που κατέρρεε η γερμανική μητρική.
Η ελληνική θυγατρική αποτελούσε υγιές κομμάτι, ωστόσο ο κίνδυνος να τη «συμπαρασύρουν» τα γεγονότα ήταν υπαρκτός. Τελικώς, η Praktiker Hellas πέρασε στον Ομιλο Fairfax, μέσω εξαγοράς πριν από πάνω από μια δεκαετία, τον Aπρίλιο του 2014, παρουσιάζοντας πρόσφατα νέα αύξηση εσόδων, επιστρέφοντας σε κερδοφορία και έχοντας επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της. Επέλεξε ίσως τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για να επενδύσει στην Ελλάδα, το 2012, όταν πρωτοεμφανίστηκε στα πράγματα, τότε, η λέξη «Grexit» αιωρούταν και ο οικονομικός εφιάλτης κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια 10 εκατ. Ελλήνων.
Κι όμως, εκείνος και κάποιοι στενοί συνεργάτες του επισκέπτονταν την Ελλάδα και «χαρτογραφούσαν» την αγορά, διερευνώντας πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες…
Για την ιστορία: Η Fairfax είχε ανακοινώσει λίγες εβδομάδες έπειτα από τις διπλές εκλογές του 2012 την απόκτηση του 15% των μετοχών της Eurobank Properties, της εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου Eurobank, που αργότερα μετονομάστηκε σε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, αντί 43 εκατ. ευρώ. Σειρά πήρε, τότε, η υποχρεωτική δημόσια πρόταση, μέσω της οποίας το ποσοστό της Fairfax στην Grivalia αυξήθηκε στο 41,5%.
Επόμενες κινήσεις ήταν οι τοποθετήσεις στη Eurobank, στον Μυτιληναίο, η εξαγορά της Praktiker Hellas και η απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρίας Eurolife. Μάλιστα, η Fairfax συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της ελληνικής τράπεζας και ηγήθηκε ως anchor investor ομάδας επενδυτών με τη συμμετοχή γνωστών οίκων, με κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ και τη δική της στα 400 εκατ. ευρώ. Και μέσω του deal Eurobank – Grivalia η Fairfax κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος στη νέα τράπεζα.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ
Επιστρέφοντας στο σήμερα και στην υπόθεση της Metlen, η νέα συμφωνία με τη Fairfax είναι η τρίτη κατά σειρά. Το πρώτο deal με το οποίο η δεύτερη έγινε μέτοχος της πρώτης χρονολογείται από τον Οκτώβριο του δύσκολου, για την ελληνική οικονομία, 2012, με τον καναδικό όμιλο να αγοράζει στα 5,13 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2022 η αγορά δύο πακέτων στα 18,5 ευρώ το ένα και στα 20 ευρώ ανά μετοχή το άλλο και φέτος, το 2025, προκύπτει αυτό στα 40 ευρώ ανά μετοχή. Επιδόσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν το πόσο επιτυχημένη είναι αυτή η συμπόρευση.
Υπενθυμίζεται ότι η Metlen Energy and Metals, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται καθ’ οδόν για την ένταξη στο London Stock Exchange, και η Fairfax Financials Holdings Limited (Fairfax) συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable bond) ύψους 110 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει εντός δύο ετών 2.750.000 ίδιες μετοχές της Metlen στην τιμή των 40 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή, ποσοστό 1,92% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και έπειτα από αυτό η συνολική συμμετοχή της Fairfax θα ανέλθει στο 8,35%.
ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Αρχισε με 8 δολάρια στην τσέπη και έγινε… δισεκατομμυριούχος
Αυτοδημιούργητος με όλη τη σημασία της λέξης θεωρείται ο Πρεμ Γουάτσα. Σύμφωνα με το… βιογραφικό του, στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, ίδρυσε την παγκόσμιας εμβέλειας εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fairfax Financial Holdings το 1985 και παραμένει έως σήμερα ο επικεφαλής της, συμπληρώνοντας μια πορεία 40 ετών στον «μαγικό» κόσμο των επενδύσεων.
Γεννήθηκε στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως χημικός μηχανικός στο φημισμένο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μαντράς, αργότερα ταξίδεψε για να βρει τον αδερφό του στον Καναδά στα 22 του με 8 δολάρια όλα κι όλα στην τσέπη του, όπως είχε διηγηθεί κάποτε, ενώ στη συνέχεια εγγράφηκε στο πρόγραμμα MBA του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, από όπου αποφοίτησε, όπως και από το Richard Ivey School of Business
Πλήρωνε τα έξοδά του για το σχολείο ως μαθητής και σπουδαστής, στα πρώτα αυτά γεμάτα εμπόδια στάδια της μακράς διαδρομής του, ως πωλητής συσκευών (κυρίως κλιματιστικών) από πόρτα σε πόρτα και στη συνέχεια, έπειτα από μια θητεία ως ασφαλιστής και επενδυτικός αναλυτής, αυτονομήθηκε από το 1984, με στόχο να κάνει κάτι δικό του.
Μέντοράς του στον κλάδο των ασφαλίσεων και των πωλήσεων, ο Τζον Γουάτσον, στην Confederation Life, αν και ο ίδιος ασπάζεται την επενδυτική στρατηγική του value investing, που ανέδειξε ο Μπέντζαμιν Γκράχαμ.
Αρχισε να εξαγοράζει ασφαλιστικές εταιρίες, διαμορφώνοντας την επιχείρησή του στα πρότυπα του επιτυχημένου μοντέλου που εφήρμοσε το είδωλό του, ένας mega κροίσος, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος στα 94 του διαθέτει περιουσία 167 δισ. δολ.!
Η Fairfax έχει πλέον μεταξύ άλλων στο χαρτοφυλάκιό της ασφάλειες και αντασφαλίσεις ακινήτων και ατυχημάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και μερίδια σε εταιρίες που περιλαμβάνουν τις BlackBerry και GE.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/4/2025)