Φόρουμ Δελφών – Τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεπάρκεια του Κράτους

Ισχυροί του ελληνικού επιχειρείν συζήτησαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνική οικονομία και οι δασμοί Τραμπ

Στα προβλήματα που δημιουργεί στο ελληνικό επιχειρείν καθώς και στον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία οι δασμοί Τραμπ, αναφέρθηκαν διεξοδικά «ισχυροί» οικονομικοί παράγοντες, στο πλαίσιο συζήτησης για τη συμπληρωματικότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ βιομηχανίας, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Έχουμε έναν ανταγωνισμό φυσιολογικό και έναν που μας βάζει το κράτος να έχουμε» εξήγησε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και συμπλήρωσε: «Ο φυσιολογικός είναι στην αγορά εργασίας. Αλλά δεν είναι μόνο μεταξύ κλάδων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων. Είναι πολύ φυσιολογικό. Το πρόβλημα είναι στη χωροταξία που δεν θα έπρεπε να έχουμε αν είχαμε καλύτερο σχεδιασμό και ξέραμε σε ποιες περιοχές μπορείς να κάνεις τουρισμό, σε ποιες παραγωγή και σε ποιες οικιστικά projects. Δυστυχώς η ανεπάρκεια του ελληνικού δημοσίου μας έχει φέρει σε έναν ανταγωνισμό και συχνά δημιουργούνται προβλήματα. Γίνεται προσπάθεια για εθνικά χωροταξικά σχέδια, τα οποία πολύ φοβάμαι ότι θα μας βάλουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό γιατί έχουν προβλέψεις που δεν θα είναι εύκολο να δεχτεί καμία πλευρά. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση».

«Η συνεργασία είναι για εμάς μονόδρομος – θα ήταν παράλογο να μην την επιδιώκουμε», υπογράμμισε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ. Ο ίδιος συνέχισε: «Είμαστε άρρηκτα δεμένοι με τη βιομηχανία, πουλάμε τα προϊόντα που παράγει. Τα καταστήματα είναι εκεί που δοκιμάζεται το τελικό προϊόν. Είμαστε και το πεδίο που θα παράξει πληροφόρηση για τον παραγωγό. Οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία στην παραγωγή του, στα δίκτυα διανομής του θα χτυπήσει πάνω μας. Αγωνιούμε το ίδιο μ’ αυτόν. Με τον τουρισμό, υπάρχει περισσότερη αλληλεπίδραση. Είναι ξεκάθαρο ότι φέρνει κόσμο στην Ελλάδα που θα φάνε, θα διασκεδάσουν, θα ξοδέψουν. Όσο φέρνει εισοδηματικά καλύτερους τουρίστες, θα είναι προς όφελος όλων».

Από την πλευρά του ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος AEGEAN και Διευθύνων Σύμβουλος AUTOHELLAS, σημείωσε: «Πού υπάρχει ανταγωνισμός; Στην ανεύρεση των ανθρώπων. Να γυρίσουμε στο 27% ανεργία, τότε που ήταν εύκολο να βρεις ανθρώπους; Δεν μπορεί να είναι λόγος ανταγωνισμού. Τα κονδύλια του RRF, μακάρι να τα είχαμε καταναλώσει όλα μοιρασμένα με τον οποιοδήποτε τρόπο. Το θεωρώ ψευτοδίλημμα και με ενοχλεί. Οι τουρίστες σαφώς και ενισχύουν την κατανάλωση σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας».

Αντίκτυπος

Στη συζήτηση, μπήκαν λόγω επικαιρότητας, τόσο οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ όσο και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν αυτοί στην ελληνική οικονομία και στην πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε: «Η παγκοσμιοποίηση δεν αντιστρέφεται γιατί τα ποτάμια δεν γυρνάνε πίσω. Η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να τη γυρίσει πίσω είναι η αμερικανική οικονομία, και ήταν αυτή που κέρδισε κυρίως από την ενοποίηση των αγορών. Δεν νομίζω ότι γυρνάει, ακόμα και αν περάσουμε μια περίοδο που δεν θα εξελίσσεται, θα αποδεχθούν τα οφέλη της και θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Δεν γίνεται να γυρίσουμε σε εποχές εθνικών συνόρων, είναι αντι-οικονομικό η κάθε χώρα να παράγει τα πάντα, ό,τι χρειάζεται, αυτά δεν γίνονται πια. Δεν θα ανατραπεί αλλά πρέπει κάτι να αλλάξει. Ο μεγάλος πλούτος που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση κρατήθηκε στο υψηλότερο 3% της κοινωνίας, στους πιο πλούσιους. Αν δεν βρει τα κοινωνικά μοντέλα να περάσει στη μεσαία και την κατώτερη τάξη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης σημείωσε πως: «Όλοι ελπίζουμε ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση. Βρισκόμαστε προ απειλών αλλά ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία για να μην μπλέξουμε σε πόλεμο των δασμών. Ευτυχώς θεωρούμε ότι το μεγάλο κύμα του πληθωρισμού είναι παρελθόν. Έχουμε σταθερότητα τιμών στα είδη των σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή λόγω κλιματικής κρίσης. Το βλέπουμε στο κακάο, στον καφέ και στα υποπροϊόντα. Είναι χρηματιστηριακά είδη και έχουν ανέβει τέσσερις φορές πάνω».

Ταμείο Ανάκαμψης

Νωρίτερα, σε πάνελ για το μέλλον μετά το ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είχε τονίσε ότι «αυτό που πρέπει να ασχοληθούμε μετά το 2026, είναι να δημιουργήσουμε εθνικά κίνητρα – πιο προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα – και να πείσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε πιο απλούς μηχανισμούς. Πρέπει να μην ξαναγυρίσουμε στην κρίση των επενδυτικών σχεδίων από το κράτος, να συνεχίσουμε την καλή πρακτική που δημιουργήθηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης και να φτιάξουμε ισχυρά κίνητρα, εργαλεία που μπορεί να τα αποφασίζει η επιχείρηση να τα κάνει τη στιγμή που χρειάζεται την επένδυση».

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Τρύφων, CEO της ELPEN, ανέφερε πως: «Ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μεγάλο επενδυτικό κενό που υπήρξε μεταξύ 2010 και 2019. Θα συνεχιστούν τα επενδυτικά μας προγράμματα. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ένας κλάδος με δυνατή παραγωγική βάση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει σε ένα επενδυτικό κλίμα με κίνητρα, πρέπει να πάμε σε μεγέθυνση των εταιρειών. Είμαστε λίγες μεγάλες μονάδες στην Ελλάδα, να επενδύσουμε σε έρευνα, σε καινοτομία, προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δημιουργείται ένα οικοσύστημα για να μπορέσει να κρατηθεί και να αναπτυχθεί θέλει ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων και από την πολιτεία και από τις επιχειρήσεις. Να επενδύσουμε περαιτέρω σε έρευνα και παραγωγή και λιγότερο σε εμπορία».

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ