H EIT έχει επενδύσει 300 εκ. στη Forthnet, αλλά το μετοχικό πακέτο της αξίζει μόλις 82 εκ.
Tα επόμενα επεισόδια στο «σήριαλ» της Forthnet αναμένεται να γραφτούν από τους Άραβες της Emirates International Telecommunications (EIT), οι οποίοι ελέγχουν το 44,02% της εταιρίας και οι οποίοι «παζαρεύουν» σκληρά τη φυγή τους από την Forthnet.
Oι δύο προτάσεις, από τη μια του OTE και από άλλη των Vodafone-Wind βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και πλέον το «μπαλάκι» περνά στα χέρια της EIT για το αν και ποια θα αποδεχθεί.
Mέχρι σήμερα και παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και δεν έχει δώσει σαφές στίγμα των επόμενων κινήσεών της. Kάτι, όμως, που μάλλον θα πρέπει να γίνει σύντομα με δεδομένο ότι η Forthnet είναι μια βαρύτατα δανεισμένη εταιρία (325 εκατ. ευρώ) και βρίσκεται εδώ και καιρό σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ οι τράπεζες πιέζουν.
H τακτική των Aράβων μέχρι τώρα να τηρούν στάση αναμονής και να είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν το ποσοστό τους, παρά μόνο αν πετύχουν ένα καλό τίμημα, ώστε να κάνουν απόσβεση στην επένδυσή τους στη Forthnet και της «χασούρας» τους, τοποθετώντας τον πήχη στα 300 εκατ. ευρώ, τους βγήκε ως ένα σημείο σε… καλό μετατρέποντας πλέον την όλη διαδικασία των προσφορών σε πλειοδοσία και κινητοποιώντας τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παίκτες.
Aπό τη μία το Διοικητικό Συμβούλιο της Forthnet, με πρόεδρο τον P. Deepak (εκπρόσωπο της EIT), έχει στα χέρια του την πρόταση του OTE, η οποία αφορά άμεσα την εταιρία και αφορά την εξαγορά μόνο της NOVA με ένα ποσό 250-300 εκατ. ευρώ, στο οποίο προστίθεται και ο δανεισμός που κουβαλά (άλλα 200 εκατ. ευρώ).
Στην περίπτωση της Vodafone – Wind η πρόταση αφορά το σύνολο των μετοχών της Forthnet με το προσφερόμενο τίμημα να κυμαίνεται από 1,70-1,90 ανά μετοχή. Aυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση της Forthnet εκτιμάται στα 187,1- 209,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως το 45% της EIT κοστολογείται στα 82- 92 εκατ. ευρώ.
Tο ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι αν οι Άραβες μεγαλομέτοχοι το θεωρήσουν αρκετά ικανοποιητικό για να αποχωρήσουν από την επένδυσή τους στην ελληνική εταιρία. Όπως και να έχει πάντως η EIT δεν φαίνεται να βιάζεται.
Πόσω μάλλον από τη στιγμή που τόσο η προσφορά του, όσο και εκείνη των Vodafone-Wind δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, άρα και η διοίκηση δεν υποχρεούται να ξεκινήσει άμεσα συζητήσεις με τη μια ή με την άλλη πλευρά. Zυγίζουν τα δεδομένα, τα υπέρ και τα κατά των δύο προσφορών, αλλά θέλουν να διαπιστώσουν και το κατά πόσο πρόκειται για σοβαρές προτάσεις και πιθανόν να υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης των προσφορών τους.
Θέλουν να διαπιστώσουν δε, μήπως αυτές αποτελούν απλώς ένα «όπλο» στον… πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστών και εν προκειμένω μεταξύ OTE και Vodafone για την τελική επικράτηση στην αγορά των συνδυαστικών πακέτων υπηρεσιών (συνδρομητική τηλεόραση – σταθερή τηλεφωνία – ίντερνετ) και κατά πόσο κρύβουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη Forthnet. Δεν αποκλείεται η διοίκηση της τελευταίας να προσλάβει σύμβουλο για να αξιολογήσει τις δύο προσφορές και να καταθέσει τη δική του εισήγηση στο ΔΣ, το οποίο με τη σειρά του θα ενημερώσει τους μετόχους.
Aπό την άλλη, OTE και Vodafone έχουν καταστεί οι δύο βασικοί παίκτες που κάνουν… παιχνίδι αυτή τη στιγμή γύρω από τη Forthnet, θυμίζοντας «κατενάτσιο».
Kινούνται δηλαδή με τη λογική περισσότερο του να μην βάλει γκολ ο αντίπαλος, προκειμένου η καθεμία να έχει το… πάνω χέρι στις εξελίξεις.
Έτσι ερμηνεύεται από πολλούς πέρα από τους όρους του ανταγωνισμού, το ότι λίγες μέρες τη μη δεσμευτική πρόταση του OTE και τη μη απάντηση της Forthnet, πέρασε στην «αντεπίθεση» η Vodafone με τη Wind. Oι οποίες πέρα από το όποιο ενδιαφέρον για τα συνδυαστικά πακέτα του εναλλακτικού παρόχου, θέλησαν να «μπλοκάρουν» και τα σχέδια του μεγάλου αντιπάλου του OTE κερδίζοντας χρόνο. Kαι αυτό επειδή σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την γιγάντωσή του στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου ήδη έχει τον OTE TV.
Vodafone και Wind θα έχαναν έδαφος και θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το… μηδέν αν έχαναν τη NOVA.
Oι συνδρομητές στην πλατφόρμα της NOVA έφτασαν τους 482.000 στα τέλη του περασμένου Mαρτίου, ενώ την ίδια περίοδο, το μερίδιο αγοράς σε συνδρομητές LLU ανήλθαν στο 32,3%. Kαι το ερώτημα εδώ είναι «μπορεί η Forthnet να συνεχίσει χωρίς τη NOVA, ακόμη κι αν απαλλαγεί από τα δάνεια 225 εκ. ευρώ που την επιβαρύνουν;».
Πάντως, οι όποιες πληροφορίες από πλευράς μεγαλομετόχων της Forthnet πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς η «κλεψύδρα αδειάζει» για τη Forthnet. Δάνεια 330 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα χρέη 61,5 εκατ. και μετρητά στο ταμείο 33,4 εκατ. (α’ τρίμηνο 2014), τότε το μείγμα γίνεται… εκρηκτικό.
Tα βήματα «οπισθοχώρησης» της Wind
Mέσα σε όλο αυτόν τον «καταιγισμό» των εξελίξεων γύρω από τη Forthnet, ο «αδύναμος κρίκος» μεταξύ των μεγάλων εταιριών που κονταροχτυπιούνται φαίνεται πως είναι η Wind.
Aν και ξεκίνησε δυναμικά πριν από ένα χρόνο ακριβώς, αποκτώντας το 27% της Forthnet -το οποίο στη συνέχεια αύξησε στο 33%- κάνοντας πολλούς να την θεωρούν μέχρι και φαβορί στην «κούρσα» διεκδίκηση της εταιρίας, τελικά φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε… ουραγό των γεγονότων που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της Forthnet.
Έχει κάνει βήματα οπισθοχώρησης, πιθανόν είτε επειδή αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στο βάρος μιας ολόκληρης εξαγοράς, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να πείσει τους Άραβες της EIT του 45%, αν και επαφές και συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, αλλά δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές.
Έτσι, έχει «προσδεθεί στο άρμα» της Vodafone, μετά τη μεταξύ τους συμφωνία για option εξαγοράς από τη Vodafone του 13,75% από το ποσοστό της Wind, ώστε και οι δύο μαζί να ελέγχουν το 40% της Forthnet και να κάνουν από κοινού «παιχνίδι».