Η απόρριψη της αίτησης αναστολής για κατάσχεση περιπλέκει τις συζητήσεις με τις τράπεζες
Εγκλωβισμένη σε ένα «δαίδαλο» σοβαρών προβλημάτων βρίσκεται η οικογένεια Παπαγεωργίου της Τρόπαια Συμμετοχική (πρώην Σάνυο Ελλάδας) ψάχνοντας να βρει διέξοδο.
Συνεχόμενες ζημίες, μείωση του τζίρου, «σκληρό παζάρι» με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων, καταγγελίες δανείου, απόρριψη αίτησης αναστολής για αναγκαστική κατάσχεση και «πόλεμος» με τους μικρομετόχους συνθέτουν ένα «εφιαλτικό σκηνικό», μέσα στο οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Νίκος Παπαγεωργίου, μοιάζει να είναι «βραχυκυκλωμένος».
Όσες προσπάθειες έχει καταβάλλει ο κ. Παπαγεωργίου τα τελευταία δύο χρόνια περίπου για να συμμαζέψει τον όμιλο που ίδρυσε και εμπλούτισε με τις ποικίλες δραστηριότητες, δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους «καρπούς». Αντίθετα ο «κλοιός» των προβλημάτων σφίγγει όλο και περισσότερο.
Όταν στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ο κ. Παπαγεωργίου αποσύρθηκε από την διαχείριση των ακινήτων του εμπορικού κέντρου “Avenue” στο Μαρούσι, που δεν είναι ιδιοκτησίας του, πίστευε πως θα καταφέρει να συμμαζέψει τις ζημίες και τα λειτουργικά κόστη και να βελτιωθεί η ρευστότητα στα ταμεία της εταιρίας του.
Η λύση της συγκεκριμένης σύμβασης με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, αν και κρίθηκε αναγκαία από την οικογένεια, επέφερε επιπλέον πτώση στον τζίρο της εταιρίας από ενοίκια κατά 29% περίπου.
Έτσι, στο τέλος του 2013 ο τζίρος ήταν μειωμένος στα 8,3 εκατ. ευρώ έναντι των 12 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ μεγάλο πρόβλημα προκάλεσε και η διεύρυνση των ζημιών που διαμορφώθηκαν στα 23,31 εκατ. ευρώ (από 17,04 εκατ. ευρώ).
Αυτή η συνεχιζόμενη ζημιογόνος πορεία είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν οι μετοχές στην κατηγορία της επιτήρησης.
Απανωτά χτυπήματα
Ένα από τα μεγάλα μέτωπα της Τρόπαια, όπως βέβαια και δεκάδων άλλων επιχειρήσεων, είναι τα δάνεια.
Στο τέλος του 2013 το ύψος των δανείων της πρώην Σάνυο ανέρχονταν στα 43,16 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο Νίκος Παπαγεωργίου άρχισε ένα «σκληρό παζάρι» με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να καταφέρει να πάρει ανάσα.
Η συνεχής όμως, μεταβολή προς το χειρότερο του οικονομικού περιβάλλοντος στους κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρίας, είναι ένας από τους παράγοντες που καθυστερούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αν και η διοίκηση υποστηρίζει πως για ένα μεγάλο μέρος των δανειακών της υποχρεώσεων, έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Ενώ, όμως, οι συζητήσεις με τις τράπεζες συνεχίζονται ήρθαν δύο ακόμη «χτυπήματα» που ουσιαστικά περιπλέκουν την όλη κατάσταση σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πρώτο ήταν η καταγγελία από την Eurobank δανειακής σύμβασης της εταιρίας.
Το δεύτερο «χτύπημα» που βάζει νέα εμπόδια είναι ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτηση αναστολής που είχε ασκήσει ο κ. Παπαγεωργίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την ακύρωση της επιβληθείσας από το τελευταίο, σε βάρος της, αναγκαστικής κατάσχεσης.
Η απόφαση κατάσχεσης επιβλήθηκε, επειδή κατέπεσε η εγγύηση που είχε χορηγήσει η Τρόπαια υπέρ της θυγατρικής της, Arcadia ΑΕΒΕ, για την οποία όμως, πριν από την απόφαση για κατάσχεση, είχε πετύχει την χορήγηση προσωρινής διαταγής.
Η υπόθεση της κατάσχεσης που είναι της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ βάζει νέα εμπόδια στις προσπάθειες που κάνει η οικογένεια Παπαγεωργίου τόσο στις συζητήσεις με τις τράπεζες, όσο και στο να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Η οικογένεια έχει αφήσει πίσω τις ήρεμες εκείνες ημέρες που ασχολείτο περισσότερο με τα νυχτοπερπατήματα του νεαρού γόνου Ντένη Παπαγεωργίου και πλέον έχει ρίξει όλο το βάρος της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Για την ώρα, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί το Δημόσιο για να εισπράξει τα οφειλόμενα και τι θα απομείνει στο τέλος στην εταιρία. Τα επιχειρήματα της διοίκησης της εισηγμένης στην προσπάθεια να διευθετήσει με τέτοιο τρόπο τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, στηρίζονται στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας της, αλλά και στα έσοδά της.
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία ο όμιλος έχει βγάλει στο «σφυρί» τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Σάνυο στη Μεταμόρφωση Αττικής, αλλά οι προσφορές από ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι πολύ χαμηλές.
Έτσι, το ακίνητο μένει απούλητο, ενώ και ο κ. Παπαγεωργίου δεν θέλει να το «σκοτώσει». Μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει και στην αξιοποίηση των εσόδων από το Avenue.
Όμως, ενώ παρουσιάζει θετικά σημάδια ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας, ο τζίρος των καταστημάτων του έχει πέσει κατά 5%. Τώρα επικεντρώνεται η διοίκησή του στην ενίσχυση του προϊοντικού μείγματος με νέα brands, ώστε να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο.
Το «μέτωπο» με τους μετόχους μειοψηφίας
Ένα νέο μέτωπο για την οικογένεια Παπαγεωργίου άνοιξε και με τους μετόχους μειοψηφίας εξαιτίας των συνεχόμενων reverse splits. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, έφεραν μέχρι και την παρέμβαση του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει την τακτική της Τρόπαια με τα διαρκή reverse splits και την περίπτωση της κατάχρησης των εργαλείων που παρέχονται προς τις εισηγμένες, μία κατάχρηση που συνήθως βλάπτει τους μετόχους μειοψηφίας. Η απόφαση για τρίτο reverse split είναι εκείνη που άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου και προκάλεσε έντονη σύγκρουση με τους μικρομετόχους.
Στα δύο προηγούμενα η Τρόπαια μείωσε αρχικά τις μετοχές σε 510.840 μέσω της αύξησης της ονομαστικής αξίας από το 1 στα 100 ευρώ και στη συνέχεια με δεύτερο reverse split μείωσε τις μετοχές σε 5.109 με ταυτόχρονη μείωση της νέας ονομαστικής αξίας από 100 ευρώ στα 70 ευρώ.
Επειδή όμως, μετοχή με τέτοια αξία δεν υπάρχει, αποφάσισε να προχωρήσει και σε τρίτο reverse split. Αυτό όμως, σημαίνει ότι έτσι δείχνει την… πόρτα της εξόδου από την εισηγμένη στους μικρομετόχους, αφού κινδυνεύουν να μείνουν με μόλις μία μετοχή (με κλασματικά δικαιώματα) και θα υποχρεωθούν πιθανότατα να πουλήσουν το κλασματικό τους υπόλοιπο, καθώς δεν θα τους προσφέρει τίποτα. Οι αντιδράσεις αυτές πάντως, ήταν αρκετά έντονες με αποτέλεσμα η εισηγμένη να μην έχει προχωρήσει ακόμη στο τρίτο reverse split.