Για την τροπολογία-δώρο στους μεγαλοεργολάβους
«Τα «μαχαίρια» βγήκαν στον κατασκευαστικό κλάδο. Αιτία πολέμου η τροπολογία- δώρο- όπως την χαρακτηρίζουν οι μικροί των κατασκευών- προς τους μεγαλοεργολάβους, η οποία καταργεί τον υφιστάμενο διαχωρισμό ανάμεσα στις εργοληπτικές και τις μελετητικές εταιρίες, δηλ. στις μεγάλες και τις μικρές εταιρίες, όσον αφορά τα δημόσια έργα που είναι σε θέση να αναλάβουν.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και με τον τρόπο που έγινε η «προώθηση» της διάταξης στην Βουλή εν μέσω θέρους, προκειμένου να ψηφιστεί. Και μπορεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Yπουργείο Υποδομών δια στόματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υποστηρίζει ότι η τροπολογία είναι προσαρμοσμένη στο Kοινοτικό Δίκαιο, όμως, οι μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις και οι εναπομείνασες στον κλάδο των κατασκευών μηχανικοί κάνουν λόγο για «αφανισμό» τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους μεγαλοκατασκευαστές με την σημαντική οικονομική ισχύ και τις ισχυρές διασυνδέσεις.
Πλέον οι τελευταίοι θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν ακόμη και μικρού προϋπολογισμού δημόσια έργα, όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός απλού πεζόδρομου. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Το ότι η ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο και στις μικρές εταιρίες για να διεκδικούν μεγαλύτερα έργα, αφού δεν υπάρχει ούτε ανώτερο, ούτε κατώτατο όριο συμμετοχής.
Όμως, και πάλι, όπως τονίζουν οι «μικροί» ο ανταγωνισμός είναι εκ προοιμίου άνισος. Όπως και να έχει πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας σκληρός «πόλεμος» συμφερόντων με «φόντο» τη μάχη για τους… χρυσούς τζίρους των κατασκευών, οι οποίοι φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ.
Με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν από την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών οι τεχνικές εταιρίες καταχωρούνταν σε ένα μητρώο, όπου ταξινομούνταν σε κατηγορίες με βάση την εμπειρία των υπεύθυνων μηχανικών τους. Με το σύστημα αυτό ένα μικρό τεχνικό γραφείο μπορούσε να αναλάβει ένα έργο έως ένα συγκεκριμένο ποσό, ενώ οι πιο μεγάλες εταιρίες που κατατάσσονται σε μεγαλύτερες κατηγορίες δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έργα μικρότερου βεληνεκούς.
Τη «σημαία του πολέμου» σήκωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μίλησε για «αθλιότητα που στοχοποιεί τους μηχανικούς». Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «αφού καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών και το ποσοστό της μεγάλης έκπτωσης στις μελέτες στα δημόσια έργα και ενώ η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει ότι οι εκπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 85%, συνεχίζεται η πολιτική του να χτυπιούνται οι μικρές επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση υποκύπτει στις απαιτήσεις της Τρόικας, σε 3-4 ευρωπαϊκές εταιρίες, αλλά κυρίως στις δεδομένες, όπως υποστηρίζει, πιέσεις- κάτω από το τραπέζι- τεσσάρων μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών».
ΟΡΓΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ
Οργισμένη είναι η αντίδραση στην τροπολογία Χρυσοχοϊδη και από την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων, η οποία από τον περασμένο Μάιο με τρεις επιστολές στο υπουργείο Υποδομών αναφέρει πως η κατάργηση των κατώτατων ορίων θα σημάνει αυτόματα τον θάνατο όλων των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Στο ίδιο… μοτίβο κινείται και η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, η οποία υποστηρίζει ότι «διαλύουν» το σύστημα των Δημοσίων έργων για να μοιράσουν στους ημετέρους το ΕΣΠΑ.
Η ΠΕΣΕΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τα όπλα αμαχητί, υποχωρώντας στις πιέσεις εκείνων που επιθυμούν να διευρύνουν τα μονοπώλια στον συγκεκριμένο τομέα. Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίζει, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι σε εκείνους που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την εμπειρία και τις γνώσεις στον ευαίσθητο κλάδο των δημοσίων έργων.
Οι εργολήπτες υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Υποδομών «κατεδάφισε πλήρως την εθνική νομοθεσία» και ότι από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση κατάργησης της εθνικής νομοθεσίας για τα «μικρά» έργα κάτω του κοινοτικού ορίου (5- 186.000 ευρώ).
Την χαριστική βολή δε, θεωρούν ότι θα τη δώσουν άμεσα με την απορρόφηση του ΤΣΜΕΔΕ στον ΟΑΕΕ, την αφαίμαξη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και την κατάργηση της εγγυοδοσίας του μοναδικού ίσως φορέα εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων εργοληπτών και μελετητών.
«Οι πτωχευμένες τράπεζες θα παρέχουν εγγυοδοσία κατ’ επιλογή και κατ’ εντολή καθορίζοντας και ποιος θα παίρνει την δουλειά» λένε χαρακτηριστικά.
Η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών εισηγείται στο υπουργείο Υποδομών τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις με την «καθιέρωση υποχρεωτικής επίσημης υπερεργολαβίας ποσοστού από 30% μέχρι 80% για τα έργα κάτω του κοινοτικού ορίου και την καθιέρωση κοινοπραξιών αναβάθμισης περισσότερων των δύο μελών, με αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς.
Αποδέχεται τη διάταξη
Μόνος απέναντι σε όλους ο ΣΑΤΕ
Ένας μόνο φορέας από τον κατασκευαστικό κλάδο διαφοροποιείται από τους άλλους που πήραν τα… όπλα κατά της κυβέρνησης. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών που υποδέχθηκε με ικανοποίηση την τροπολογία του υπουργείου Υποδομών.
Μάλιστα, ένα μέλος του ΣΑΤΕ είχε προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για καταστρατήγηση της νομοθεσίας και η διοίκηση του Συνδέσμου πρόλαβε κατά μία ημέρα την αλλαγή στο θέμα των ορίων στα δημόσια έργα.
Ο ΣΑΤΕ ενημέρωσε τα μέλη του την προηγούμενη ημέρα για την ψήφιση της τροπολογίας ότι «μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (1/8/2014) θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής τροπολογία για την κατάργηση των κατώτατων ορίων προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, η οποδοχή της τροπολογίας από τον ΣΑΤΕ ήταν αναμενόμενη, καθώς στα μέλη του ανήκουν πολλές από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που ευνοούνται από τις αλλαγές.