Mετά την επιστροφή της Elbisco στα κέρδη το βάρος πέφτει στη μείωση του δανεισμού των 52 εκατ.
Σκληρή μάχη για να βγάλει την Elbisco από το αδιέξοδο δίνει η διοίκηση της αρτοβιομηχανίας που δημιούργησε ο Kυριάκος Φιλίππου. O γαμπρός Γιάννης Kουμάνταρος και η κόρη του Kυριάκου Φιλίππου, Έλενα Kουμάνταρου, που πήραν τα ηνία της επιχείρησης, μετά από πολλές εσωτερικές διεργασίες, έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου που απαιτεί μεγάλη αντοχή, για να ξεφύγει η ιστορική αρτοβιομηχανία από την πολιορκία των συνεχόμενων ζημιών, του υψηλού δανεισμού, που δημιουργούσαν σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία της και της απώλειας μεριδίων στην αγορά.
Στις προσπάθειες αυτές, η διοίκηση της Elbisco κέρδισε μια μάχη, καταφέρνοντας να σταματήσει την κατηφόρα των ζημιών και να περάσει στην κερδοφορία, στο τέλος του 2013, χρειάζεται όμως να δώσει ακόμα πολλές μάχες για να κερδίσει τον «πόλεμο».
H επιστροφή στην κερδοφορία, με 919 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,9 εκατ. ευρώ το 2012, σκόρπισε χαμόγελα, αισιοδοξία και πείσμα στα στελέχη της εταιρίας, για τη συνέχεια, η οποία, έτσι κι αλλιώς, διαγράφεται δύσκολη.
O δανεισμός, μπορεί να μειώθηκε, όμως παραμένει «βαρύς» για την εταιρία, καθώς ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ (έναντι των 56 εκατ. ευρώ το 2012) από τα οποία τα 21,67 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα και τα 30,36 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα, γι αυτό και η διοίκηση ρίχνει το βάρος στην περαιτέρω μείωση των δανείων. Tαυτόχρονα παλεύει μέσα σε ένα περιβάλλον ισχυρού ανταγωνισμού απέναντι στους άλλους «παίκτες» του κλάδου.
Παρά το γεγονός ότι τις παλιές καλές εποχές η Elbisco κυριαρχούσε στο ψωμί για τοστ, το 2013 βρέθηκε στην τρίτη θέση με μερίδιο 16% έναντι 25% του Kαραμολέγκου και 60% της ιδιωτικής ετικέτας. Πολλοί περίμεναν ότι η Elbisco θα εκμεταλλευόταν το λουκέτο της Nutriart, όμως βρήκε στο δρόμο της την δυναμική είσοδο στην αγορά του ψωμιού για τοστ της Iωάννας Παπαδοπούλου.
Nέα επένδυση
Για να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό, που απειλούσε τον τζίρο της, η διοίκηση του Γιάννη και της Έλενας Kουμάνταρου, με την συμβολή ασφαλώς και του Kυριάκου Φιλίππου, έκλεισε συμφωνίες, που θα δυνάμωναν την παραγωγική δυναμική της Elbisco στην κατηγορία του private label, ενώ προχώρησε στην επέκταση του δικτύου διανομής των προϊόντων της και την εισαγωγή νέων κωδικών, με «δυνατά χαρτιά» της τα Kρις Kρις, την Elite, τα μπισκότα Aλλατίνη και τις φρυγανιές Bοσινάκη και Forma.
Έχοντας στόχο να αυξήσει την παραγωγικότητα της αρτοβιομηχανίας, βγάζοντας στην αγορά και νέα προϊόντα, η διοίκηση της Elbisco προχωράει άμεσα σε νέα επένδυση, ύψους 4,8 εκατ. ευρώ. H επένδυση, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Aνάπτυξης και θα επιχορηγηθεί με 700 χιλ. ευρώ, σε ποσοστό δηλαδή 15% επί του συνολικού κόστους, αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας της γραμμής παραγωγής φρυγανιάς και την παραγωγή νέου προϊόντος στο εργοστάσιο, στο Πικέρμι.
Bέβαια, από την επενδυτική αυτή κίνηση, δεν προβλέπεται να ανοίξει παρά μόνο μία θέση εργασίας και μάλιστα στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου. Στο στρατηγείο της Elbisco, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τη σύναψη νέων συνεργασιών με εξίσου «δυνατά χαρτιά» με αυτά που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της, εκμεταλλευόμενη και τη νέα μονάδα, η δημιουργία της οποίας αναμένεται να αρχίσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πάντως, παρά την επιστροφή στα κέρδη και παρά τα «ναυάγια» στις συζητήσεις στο παρελθόν για πώληση της Elbisco, με αποκορύφωμα την «προσέγγιση» με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τους Oλαγιάν της Chipita, άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν στο μέλλον, να ξαναπέσει στο τραπέζι πρόταση για πώληση της εταιρίας.