Υποχώρηση πωλήσεων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ περίπου, “μέτρησε” πέρυσι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, με τις βασικότερες κατηγορίες προϊόντων να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Τα αίτια φυσικά έρχονται να αναζητηθούν στην κρίση αλλά και στην “απόσυρση” από την αγορά της άλλοτε ελπιδοφόρας εταιρείας Ατλάντικ. Ωστόσο ούτε το 2011 άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού ο τζίρος δείχνει να διολισθαίνει σε αρνητικούς ρυθμούς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν βιώνουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου με τον ίδιο τρόπο την δύσκολη και πολύπλοκη οικονομική συγκυρία. Οι μεγάλες εταιρείες, κυριολεκτικά μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, καταφέρνουν να διέρχονται των συμπληγάδων, κατά βάση μέσω της ενίσχυσης του δικτύου των καταστημάτων αλλά και της δυνατότητας διαφοροποίησης του καλαθιού των προϊόντων τους με τη διεύρυνση της ποικιλίας των ιδιωτικής ετικέτας. Σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου που έχοντας περιορισμένες κεφαλαιακές δυνατότητες κινήσεων, βλέπουν το τζίρο τους να αιμορραγεί.
Το 2010 ο τζίρος όλων των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά διαμορφώθηκε στα 7,9 δις. Ευρώ από 8,5 δις. ευρώ το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen.
Πτωτικά κινήθηκαν σχεδόν όλες οι βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως παραδείγματος χάριν τα φρέσκα (-4%), τα είδη bazaar (-9%), τα τρόφιμα (-4%) και τα καθαριστικά (-6,5%).
Βεβαίως παρά τις μειώσεις, το λιανεμπόριο τροφίμων βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα έναντι άλλων κλάδων του εμπορίου όπου οι απώλειες τζίρου αγγίζουν διψήφια νούμερα. Περιορισμένο εισόδημα και ανασφάλεια, οδηγούν τους καταναλωτές όχι μόνο να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα κάθε φορά, αλλά περισσότερο από ποτέ να στρέφονται και στις προσφορές προϊόντων που διενεργούνται μέσα από τα καταστήματα. Πέρα από τις εκπτώσεις επί της συσκευασίας, κλασική προσφορά αποτελεί η δωρεάν διάθεση ενός προϊόντος μαζί με κάποιο άλλο ή η αυξημένη ποσότητα προϊόντος στην ίδια τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, η “λίστα αγορών” ήταν σπάνιο φαινόμενο και η επίσκεψη στα μεγάλα καταστήματα είχε το χαρακτήρα βόλτας. Αλλωστε ένα ικανό κομμάτι του τζίρου, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, προέρχονταν από τις λεγόμενες αυθόρμητες αγορές των καταναλωτών μέσα στα καταστήματα.
“Πλέον οι καταναλωτές έχουν ορθολογικοποιήσει τις αγορές τους και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αν δεν τελειώσει ένα προϊόν, δεν το αντικαθιστούν”, θα πει ο διευθυντής αγορών της αλυσίδας Αφοι Βερόπουλοι κ. Βασίλης Σπηλιώτης, σημειώνοντας πως το πρώτο δίμηνο της χρονιάς δεν υπήρξε ενθαρρυντικό. Τουλάχιστον όχι για όλους. “Οι μεγάλες αλυσίδες δείχνουν να διατηρούν σταθερές τις πωλήσεις τους εξαιτίας της ανάπτυξης των δικτύων των καταστημάτων τους. Από την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται φαίνεται να καταγράφουν μείωση πωλήσεων της τάξης του 8% ή και περισσότερο”, θα πει χαρακτηριστικά.
Με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς παραδοσιακά δεν είναι το πλέον δυνατό όχι μόνο για τα σούπερ μάρκετ αλλά και για σειρά προιόντων, οι κατηγορίες που εμφανίζουν από τις μεγαλύτερες μειώσεις τζίρου είναι μέχρι στιγμής τα αναψυκτικά (-6%), οι χυμοί (-9%), τα σπορέλαια (-12%), και τα health and beauty προιόντα (-7%). Στον αντίποδα, θετικό πρόσημο στις πωλήσεις τους καταγράφουν τα έτοιμα γεύματα (+5%), το ούζο (+6%), ο καφές φίλτρου (+6%) αλλά και τα βελτιωτικά γεύσης (+6%).