Άρωμα … γυναίκας πρέπει να έχουν τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά την Ελλάδα μέχρι το 2015.
Μέχρι τον Ιούνιο θα ετοιμαστεί έκθεση που θα κατατεθεί προς ψήφιση από την ολομέλεια του κοινοβουλίου, που θα προβλέπει την προώθηση γυναικών που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και ικανότητες στην κορυφή της ιεραρχίας σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ένας φιλόδοξος στόχος είναι μέχρι το 2015 το 30% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια να καταλαμβάνεται από γυναίκες και μέχρι το 2020 το ποσοστό να φτάσει το 40%.
Πρωτεργάτης της έκθεσης είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα που κατ΄ ιδίαν αλλά και σε συνεργασία με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding προωθούν τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στις διοικήσεις των επιχειρήσεων.
Εάν οι επιχειρήσεις δεν λάβουν μόνες τους αποφάσεις η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει και να ασκήσει ρυθμιστικές πιέσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή των ποσοστώσεων θα μπορούσε να είναι μία λύση σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος.
Η Ευρώπη της επιχειρηματικότητας παραμένει ένας ανδροκρατούμενος χώρος, αφού μόνο μία στις δέκα θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλαμβάνεται από γυναίκες και μόνο το 3% των υψηλόβαθμων στελεχών ανήκει στο γυναικείο φύλλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. αυξάνεται τα τελευταία επτά έτη, με ρυθμό της τάξης του 0,5% κατ΄ έτος.
-Πρώτη η Νορβηγία το 2003 καθιέρωση την ποσόστωση 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ,ακολούθησε η Ισπανία το 2007 ενώ η Ισλανδία καθιέρωση ποσόστωση ανδρών –γυναικών πέρυσι. Μετά την εφαρμογή της απόφασης ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλιο αυξήθηκε στο 42% ενώ στην Ισπανία στο 10%.
Τον Ιανουάριο ήλθε η σειρά της Γαλλίας να θεσπίσει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2017 οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύουν το 40% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ανάλογη ρύθμιση προωθεί αυτό τον καιρό και η Ιταλία.