Αύξηση της τιμής πρώτων υλών, συναλλαγματικές διαφορές και αστάθεια ανησυχούν τον Κων/νο Χαλιορή
Η ανησυχία από τα «καμπανάκια» που «χτυπάνε» στο εξωτερικό, δεν αφήνει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Πλαστικών Θράκης, Κωνσταντίνο Χαλιορή να εφησυχάσει, επαναπαυόμενος στα αυξημένα κέρδη του α’ εξαμήνου.
Τα Πλαστικά Θράκης, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερη εξωστρέφεια, επενδύοντας με παραγωγικές μονάδες σε 12 χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε 80 περίπου χώρες, πόνταραν στην αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, όταν στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, οδηγούσε σε μείωση των εσόδων, όπως έγινε το 2013, που υπήρξε πτώση κατά 35,1%, με υποχώρηση των κερδών στα 3,7 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Τα πράγματα άλλαξαν στο α’ εξάμηνο του 2014, αφού ο τζίρος αυξήθηκε κατά 12% στα 137 εκατ. ευρώ από 126,79 και τα καθαρά κέρδη κατά 12% στα 3,6 εκατ. ευρώ από 2,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Τα προβλήματα όμως και οι κίνδυνοι από το εξωτερικό, λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, προκαλούν αγωνία στην διοίκηση των Πλαστικών Θράκης για το μέλλον.
Ακόμα και ο ίδιος ο Κων/νος Χαλιορής στην έκθεση του ομίλου, ομολογεί ότι τα προβλήματα στο εξωτερικό καθιστούν δύσκολη την διαμόρφωση ασφαλών εκτιμήσεων για την εξέλιξη των αποτελεσμάτων του ομίλου για το σύνολο της χρήσης του 2014.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος στις εξαγωγές του, είναι οι διακυμάνσεις στα ξένα νομίσματα και οι ταμειακές ροές σε ξένο νόμισμα. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε από την υποτίμηση του ρουβλίου, όπου η αγορά της Ρωσίας μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί πρόσφορη για τα προϊόντα των Πλαστικών Θράκης, γι’ αυτό και έχουν ιδρύσει θυγατρική εταιρία.
Ένας αστάθμητος παράγοντας που προβληματίζει ιδιαίτερα την διοίκηση των Πλαστικών Θράκης είναι η διακύμανση των τιμών του πολυπροπυλενίου που αποτελεί το βασικότερο προϊόν του ομίλου.
Η διοίκηση επιχειρεί να μη μετακυλήσει την αύξηση της τιμής του πολυπροπυλενίου στην τιμή πώλησης, αλλά αυτό προκαλεί συμπίεση στα περιθώρια κέρδους. Σε περίπτωση που μετακυλούσε την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης στην τιμή πώλησης, τότε θα έχανε το προνόμιο της ανταγωνιστικότητας.
Η διοίκηση φοβάται επίσης μια ενδεχόμενη ραγδαία πτώση των πρώτων υλών, που θα οδηγούσε σε περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Πάντως, δεν σκέφτονται, τουλάχιστον προς το παρόν, να καταφύγουν σε απολύσεις, μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις 15 απολύσεις που έγιναν από τα Πλαστικά Θράκης τον περασμένο Ιανουάριο, με πρόσχημα τη μείωση των παραγγελιών σε ένα συγκεκριμένο τμήμα παραγωγής υλικών συσκευασίας στη μία από τις οκτώ μονάδες της στην Ξάνθη.
Ο Κων/νος Χαλιορής δεν εγκαταλείπει όμως, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης του ομίλου, στις περιοχές που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η αποχώρηση των Πλαστικών Θράκης από την Τουρκία, πουλώντας την συμμετοχή που κατείχε (50%) στην τουρκική Thrace Teknik.
Η διοίκηση του κ. Χαλιορή έκρινε ότι η τουρκική αγορά δεν διέθετε δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της δραστηριοποίησής της, αφού αντιπροσώπευε μόλις το 1,1% του κύκλου εργασιών των Πλαστικών Θράκης.
Αύξηση δανεισμού
Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα Πλαστικά Θράκης, που δεν περιορίζονται μόνο στο εξωτερικό, είναι η δυσκολία των πελατών της εταιρίας να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος. Βέβαια, η διοίκηση φροντίζει η πίστωση που χορηγεί σε κάθε πελάτη να μην υπερβαίνει το πιστωτικό όριο, όμως το πρόβλημα υφίσταται, λόγω της κρίσης.
«Βαρίδι» για τον όμιλο αποτελεί και ο καθαρός δανεισμός, ο οποίος αυξήθηκε στο A’ εξάμηνο του 2014 στα 40,40 εκατ. ευρώ έναντι 39,53 του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.
Η διοίκηση αναφέρει πως έχει επαρκή ρευστά διαθέσιμα αλλά και αχρησιμοποίητα τραπεζικά δάνεια, με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τον αυξημένο δανεισμό.