Τέτοιες ημέρες αρχές του Σεπτέμβρη τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του, ο Θωμάς Λιακουνάκος συνήθιζε να επιστρέφει από κάποιο εξωτικό τουριστικό θέρετρο όπου βρισκόταν για διακοπές. Φέτος, όπως και τα τελευταία τρία χρόνια κυρίως, βρίσκεται ήδη στις επάλξεις, σε θέση «μάχης».
Ο κλοιός των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου AXON με το σύνολο των υποχρεώσεων να ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και της θυγατρικής του Euromedica σφίγγει όλο και περισσότερο και ο 66χρονος μεγαλοεπιχειρηματίας ψάχνει για ένα «θαύμα» για να τις βγάλει από την… εντατική.
Μπορεί ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του έτους να αυξήθηκε στα 83,5 εκατ. ευρώ λόγω των νέων συμφωνιών διεθνώς στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού, αλλά μοιάζει μάλλον με… αναλαμπή του «ασθενούς». Και αυτό επειδή η Euromedica κινείται πάνω σε… τεντωμένο σχοινί ζημιών ύψους 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά τραπεζικά χρέη της εταιρίας αυξήθηκαν στα 362 εκατ. ευρώ (από 351 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013).
Ο Θ. Λιακουνάκος βρίσκεται εδώ και καιρό σε έναν «μαραθώνιο» συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες με σκοπό «την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Ήδη έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις στα τραπεζικά ιδρύματα και έχουν πέσει στο… τραπέζι διάφορες προτάσεις γύρω από επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας και του ομίλου, όμως, για την ώρα δεν έχουν τελεσφορήσει. Μία από αυτές είναι και η λύση ενός στρατηγικού επενδυτή, η οποία όμως, παρά τις επαφές του Θωμά Λιακουνάκου, δεν τελεσφόρησε.
Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι για τα προβλήματα ρευστότητας της Euromedica ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι το Δημόσιο του οφείλει 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρία, όπως και οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου της υγείας, έχει ασκήσει δύο αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων για το clawback και rebate και δύο προσφυγές και αιτήσεις αναστολής κατά των ατομικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο μάλιστα, προ τετραμήνου εξέδωσε δύο αποφάσεις βάσει των οποίων αναστέλλει την διαδικασία εκτέλεσης, τόσο της ειδοποίησης για το clawback, όσο και του rebate κατά ποσοστά 51% των ποσών που αναφέρονται στα ειδοποιητήρια του ΕΟΠΥΥ. Όμως, ο ΕΟΠΥΥ τον Μάιο απέστειλε και πάλι νέες ατομικές ειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η εταιρία να καταθέσει εκ νέου προσφυγές.