Σύντομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ με αντικείμενο την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στο τέλος του χρόνου λήγει η τριετούς διάρκειας σύμβαση, που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2011 και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την νέα ΕΣΣΕ.
Μάλιστα η διαπραγμάτευση θα είναι εφ’ όλης της ύλης αφού, εκτός από την συλλογική σύμβαση, στο τέλος του έτους λήγουν επίσης οι επιμέρους συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί στο μεσοδιάστημα, και αφορούν σε θεσμικά θέματα, στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, στον ΟΠΑΚΕ, στο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας κ.λπ.
Πηγές από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνουν ότι η ΟΜΕ – ΟΤΕ θα προσέλθει στον διάλογο με την διοίκηση χωρίς προαπαιτούμενα.
Παρότι ακόμη είναι νωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το που θα καταλήξουν οι συζητήσεις δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η προηγούμενη σύμβαση να αποτελέσει μια καλή βάση για την υπογραφή της νέας. Οι δύο πλευρές φαίνεται να αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την εργασιακή ειρήνη που πέτυχε ο ΟΤΕ για αυτή την τριετία, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό έγινε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό κλίμα.
Η συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2011, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία είχε θεωρηθεί πρωτοποριακή. Βασικό πλεονέκτημα ήταν ότι εξασφάλιζε πως κανένας από τους μόνιμους εργαζόμενους του ΟΤΕ δεν θα απολύονταν. Επιπλέον επιτυγχάνονταν μείωση του κόστος προσωπικού, αλλά με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας.
Όχι απολύσεις και 35ωρο τα βασικά σημεία της σύμβασης του 2011
Μεταξύ άλλων η σύμβαση περιλάμβανε ρυθμίσεις που προέβλεπαν:
– Εξασφάλιση της απασχόλησης για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ. Η τρέχουσα ΕΣΣΕ αναφέρει ότι εταιρεία ως το τέλος του 2014, οπότε και λήγει η ισχύς της, δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, ούτε θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.
– Σε ό,τι αφορά την παράμετρο της μείωσης κόστους προσωπικού η συμφωνία του 2011 προέβλεπε ότι οι μισθολογικές βαθμίδες θα ήταν μειωμένες έναντι αυτών που ίσχυαν το 2011 κατά 12% το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014. Επιπλέον η σύμβαση ανέφερε ότι οι μισθολογικές βαθμίδες από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2011.
– Η μείωση των μισθολογικών βαθμίδων έγινε παράλληλα με την μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου, το οποίο για την τριετία 2012 – 2014 διαμορφώθηκε στις 35 ώρες την εβδομάδα.
Να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε σημαντική μείωση του κόστους προσωπικού, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσε και τα οποία είχαν ιδιαίτερη ανταπόκριση στο προσωπικό.
Για φέτος όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν θα υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για αποχώρηση εργαζομένων με χαρακτηριστικά όπως αυτά των προηγούμενων ετών.
Αλλαγή ονόματος στη Ρουμανία
Εν τω μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου αλλάζουν τα ονόματα και τα εμπορικά σήματα των εταιρειών Romtelecom και Cosmote Ρουμανίας, που υιοθετούν την ονομασία Telekom Ρουμανία η οποία θα απεικονίζεται με το Τα, σήμα κατατεθέν της Deutsche Telekom.
Η αλλαγή της ονομασίας και του σήματος των δύο εταιρειών, που υιοθετούν την εικόνα της DT, εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση του ΟΤΕ το καλοκαίρι και σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου αναμένεται ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην εμπορική απήχηση των δύο εταιρειών.
Το συνολικό κόστος της αλλαγής εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται ότι αυτή θα γνωστοποιηθεί στο κοινό με δυνατές εμπορικές προσφορές. Πάντως από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ έχει διευκρινιστεί ότι μια τέτοια πιθανότητα δεν εξετάζεται για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι ονομασίες “ΟΤΕ” και “Cosmote” είναι ιδιαίτερα ισχυρές.