Η τεχνογνωσία και η εμπειρία της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» στην έρευνα κοιτασμάτων σπάνιων γαιών ήταν η αφορμή που έφερε στα γραφεία της τους ανθρώπους της China Minmetals Corporation. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που μπαίνει στο «μάτι» ενός κινεζικού «γίγαντα» η θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος.
Προηγήθηκε το «φλερτ» με την China Zhongwang και τον πρόεδρο της Liu Zhongtian , ο οποίος θεωρείται ο «βασιλιάς του αλουμινίου» της Κίνας.
Το 2013 ο συγκεκριμένος συναντήθηκε με τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον έτερο επικεφαλή των δυο κορυφαίων μεταλλουργικών ελληνικών ομίλων, Νίκο Στασινόπουλο.
Υπήρξε δε, τότε, και η πληροφορία ότι ο Liu Zhongtian δεν δήλωσε, απλά, το ενδιαφέρον του για συνεργασίες με τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά, ειδικότερα στην περίπτωση της «Αλουμίνιον» εξέτασε, ακόμα, και το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας.
Η China Zhongwang Holdings Limited δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση προϊόντων αλουμινίου για βιομηχανικές και κατασκευαστικές χρήσεις, σε Κίνα, ΗΠΑ και άλλα κράτη.
Η China Minmetals Corporation, με πρόεδρο της τον Zhou Zhongshu, πήρε «σειρά» μερικούς μήνες αργότερα!
ΝΕΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Τι ζήτησαν οι απεσταλμένοι της από τους συνεργάτες του Ευάγγελου Μυτιληναίου;
Πέρα από το ενδιαφέρον τους για τον ορυκτό πλούτο του ελληνικού υπεδάφους (με τις σχετικές εκτιμήσεις «μιλούν» για σπάνιες γαίες αξίας 40 δις. ευρώ), εξέφρασαν την επιθυμία να ενημερωθούν και για τις δραστηριότητες της «Αλουμίνιον».
«Ήταν μια διερευνητική επαφή, χωρίς να μπει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή να προγραμματιστεί άμεσα ένα νέο ραντεβού. Ωστόσο, έγινε ένα πρώτο “βήμα” για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες…», εξηγούσαν στελέχη του ελληνικού ομίλου, χαρακτηρίζοντας ως τιμητικό το γεγονός ότι η «Αλουμίνιον» ήταν η μοναδική εταιρεία που επισκέφθηκαν οι Κινέζοι, για το συγκεκριμένο αντικείμενο – κι ενώ το «portfolio» τους είναι αρκετά μεγάλο (περιλαμβάνει, ακόμα, real estate, ναυτιλία κ.α.).
Το ενδιαφέρον των Κινέζων κέντρισε, επίσης, η συμμετοχή της «Αλουμίνιον» στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Eurare με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στη Γροιλανδία, την Σουηδία την Φινλανδία, αλλά, και την Ελλάδα.
ΤΑ COMMODITIES
Μια ενδεχόμενη συνεργασία της κρατικά ελεγχόμενης μεταλλευτικής China Minmetals Corporation (με έδρα το Πεκίνο) με την «Αλουμίνιον της Ελλάδας» είναι φανερό ότι θα πρόσφερε αμφίπλευρα οφέλη και θα άνοιγε δρόμους και για τους δυο. Γίνεται προφανές ότι οι δυο όμιλοι μπορούν να εξετάσουν στο εγγύς μέλλον αρκετές εκδοχές για το πώς και που θα συνεργασθούν, με δεδομένο ότι διατηρούν και άλλα κοινά «πεδία» επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως π.χ. το εμπόριο των commodities.
Οι ετήσιες πωλήσεις της China Min-metals Corporation –κατά δήλωση του προέδρου της Zhou Zhongshu- ξεπερνούν τα 15 εκατ. δολ. τα τελευταία χρόνια, αλλά, οι Κινέζοι έχουν κάθε λόγο να αναζητούν νέες ευκαιρίες, με το βλέμμα τους (και) στα δυο εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες στην Ελλάδα, σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, ιδιαίτερα προς βορά.