Nα διορθωθούν οι τιμές σε 277 φάρμακα και να αυξηθούν το πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 από τα 2 δισ. ευρώ στα 2,3 δισ. ευρώ, και της δημοσίας νοσοκομειακής δαπάνης από τα 550 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ, ζήτησαν σήμερα εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
Η υγεία υποχρηματοδοτείται δραματικά και ο χώρος του φαρμάκου γνωρίζει σήμερα τις πιο ακραίες συνθήκες των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, που συμπλήρωσε ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν, πλέον, πολύ σημαντικά φάρμακα για την υγεία των πολιτών, ενώ τα χαρακτήρισε «χώρους συνάθροισης ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν».
Αναφερόμενος στον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων τον οποίο εφαρμόζει ο ΕΟΦ, είπε ότι, όταν ένα λάθος διαιωνίζεται, γίνεται στρατηγική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα 277 φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν τιμολογηθεί με τιμές παρανόμως χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Ο υπεύθυνοι του ΣΦΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση ελλείψεων σε φάρμακα στην αγορά, οι πιθανές νέες απολύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η προσφυγή των εταιρειών- μελών τους στη Δικαιοσύνη, εναντίον του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων και υπουργικών αποφάσεων.