Για να βγάλει από το τέλμα την Εριουργία που ο τζίρος της έχει βουτήξει σε -86.000
Έξι χρόνια παρατεταμένου «χειμώνα» τόσο ως προς τον όγκο των νέων παραγγελιών, όσο και ως προς τα οικονομικά της μεγέθη, βιώνει η Εριουργία Τρία Άλφα, «αναπολώντας» τις χρυσές εποχές εκείνες που οι παραγωγικές της μονάδες δούλευαν στο φουλ και οι διεθνείς μειοδοτικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου για την προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων με στολές και υφάσματα αποτελούσαν έναν από τους βασικούς «τροφοδότες» των τζίρων της.
Ο Μηνάς Εφραίμογλου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 6μήνου, επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πάγια θέση του πως «η εφαρμοζόμενη στις κρατικές προμήθειες πολιτική έχει οδηγήσει στην ολοκληρωτική εξάλειψη του κλάδου παραγωγής ειδών κλωστοϋφαντουργίας και έχει ωθήσει τους παραγωγούς να γίνουν εισαγωγείς».
Τα «πυρά» του προέδρου μίας από τις παραδοσιακότερες βιομηχανίες με περισσότερα από 80 χρόνια ιστορίας, προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη μη στήριξη των τοπικών παραγωγικών μονάδων μέσα από την διαδικασία των προμηθειών, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και το «αίτημά» του για αλλαγή μείγματος πολιτικής, δεν είναι τυχαία.
Πριν από μία 10ετία περίπου το 30%- 40% του κύκλου εργασιών της «Εριουργία Τρία Άλφα» στηριζόταν στις business με το Δημόσιο, καθώς συμμετείχε ενεργά στους διαγωνισμούς για την προμήθεια του Στρατού και των άλλων ενστόλων.
Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια αυτοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι στολές δεν ανανεώθηκαν, ενώ όπου χρειάστηκε χρησιμοποιήθηκαν τα αποθέματα που υπήρχαν.
Όσο για παραγωγή νέων στολών στην χώρα μας, ούτε λόγος, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ξένες χώρες, όπως οι γειτονικές Ρουμανία και Τουρκία λόγω φθηνότερου κόστους.
Μία μικρή «ανάσα» στο κομμάτι των κρατικών προμηθειών για λογαριασμό των Ενστόλων φαίνεται να υπάρχει το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους με το συνολικό ύψος των σχετικών διαγωνισμών να ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, όμως, θεωρείται μικρή μπροστά στις συνολικές απώλειες που έχει υποστεί όλος ο κλάδος τα χρόνια της κρίσης.
Ακόμη όμως και όσοι διαγωνισμοί έχουν γίνει και συμμετείχε και η Εριουργία Τρία Άλφα, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η διοίκηση Εφραίμογλου, καθυστερούσε τόσο η ολοκλήρωσή τους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εταιρίες συνεχώς με τραπεζικές προμήθειες για τις εγγυητικές επιστολές που είχαν καταθέσει.
Χάνοντας ένα σημαντικό «κομμάτι» τζίρου λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώθηκε εξαιτίας των ελάχιστων ως μηδαμινών διαγωνισμών, η Εριουργία Τρία Άλφα έχει μετατραπεί από παραγωγός σε εισαγωγέας, με τα φουγάρα της μονάδας της στη Ν. Ιωνία να έχουν σβήσει, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.
Ο Μ. Εφραίμογλου, όπως τονίζει και ο ίδιος, έχει την θέληση να «επανεκκινήσει» την παραγωγή και ως εκ τούτου να διατηρήσει εν δυνάμει θέσεις εργασίας, καθώς η Εριουργία Τρία Άλφα διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και το know how, όμως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης λειτουργεί ως αντικίνητρο και με προτεραιότητα να μπορέσει να σταθεί όρθια έχει προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, λειτουργώντας πλέον ως εισαγωγέας.
Σε κλοιό
Η παρέμβαση Εφραίμογλου σχετικά με την ανάγκη να στηριχθεί η εριοβιομηχανία και μέσα από τους κρατικούς διαγωνισμούς δεν είναι άσχετη και με τις οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει η Εριουργία Τρία Άλφα. Πόσω μάλλον μετά και την πρόσφατη απόρριψη της πρότασης του ΔΣ της εταιρίας για νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου 952.000 ευρώ από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Τα ταμεία της χρειάζονται «καύσιμα», καθώς και στην πρώτη ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε πέρυσι, συγκεντρώθηκαν μόλις 1,134 εκατ. ευρώ από 2,24 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος, ενώ ποσό 1,075 εκ. ευρώ κατευθύνθηκε για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων στην τράπεζα EFG Eurobank Luxembourg.
Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της «Εριουργία Τρία Άλφα» Μηνάς Εφραίμογλου έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσει να κρατήσει όρθιο τον όμιλο, καθώς ο κύκλος εργασιών το εξάμηνο σημείωσε «βουτιά» 78,2% στα 86.000 (από 393.461), ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 143.466,98 ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα το 2013 ήταν μόλις 5 χιλ.
Οι προσπάθειές του επικεντρώνονται αφενός στην αξιοποίηση του ακινήτου της 5 στρεμμάτων είτε μέσω της μεταβίβασής του ή της μακροχρόνιας μίσθωσής του, αν και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι εύκολο να προσελκύσει ενδιαφερόμενους. Αφετέρου, η διοίκηση εξετάζει πρόταση συνεργασίας με σχεδιαστή μόδας και ξένο οίκο, ο οποίος θα δίνει την δυνατότητα δύο φορές τον χρόνο να παρουσιάζει η εταιρία σύγχρονες συλλογές μόδας, απευθυνόμενοι κυρίως στην ελληνική αγορά.
Στον… πάγο τα σχέδια για τα φωτοβολταϊκά
Στον… πάγο έβαλε η οικογένεια Εφραίμογλου τα σχέδιά της για πράσινες επενδύσεις και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Αν και σε αυτή την δραστηριότητα πόνταρε πολλά για να αντισταθμίσει και τις όποιες απώλειες από τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, η έλλειψη χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τη ρευστή κυβερνητική πολιτική οδήγησε την διοίκηση στο να θεωρεί αμφιβόλου σκοπιμότητας μία επένδυση στις ΑΠΕ. Και αυτό διότι η Πολιτεία προχώρησε σε δύο διαδοχικές μειώσεις τιμών (φορολογήσεις) με αποτέλεσμα να καταστήσει την επένδυση στα φωτοβολταϊκά από συμφέρουσα ζημιογόνο.
Πέρα όμως, από το «εμπόδιο» της Πολιτείας, η Εριουργία Τρία Άλφα συνάντησε προσκόμματα και επειδή της έλειπαν τα κεφάλαια για να προχωρήσει. Από τα 2,24 εκ. που θα συγκέντρωνε από την πρώτη ΑΜΚ είχε σκοπό να χρησιμοποιηθεί μέρος αυτών για την συγκεκριμένη επένδυση.
Όμως, καθώς η κάλυψη ήταν μικρή, τα κεφάλαια δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσει το πράσινο σχέδιο. Πόσω μάλλον όταν και οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού.
Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση ο Μ. Εφραίμογλου έχει δηλώσει πως δεν είναι λογικό μια χώρα με τόσο ήλιο όπως η Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Της Εύης Κατσώλη