Πριν από ένα χρόνο, η Άλφα Γκρίσιν βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικο-επιχειρηματικού γίγνεσθαι, με την παρέμβαση στη Βουλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα υπέρ της επένδυσης της Άλφα Γκρίσιν, σε συνεργασία με την Deutsche Bank, που συνέστησαν την εταιρία Deutsche Aeolia, για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ.
Ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για γραφειοκρατικά εμπόδια, που δεν αφήνουν να εξελιχθεί μια πράσινη επένδυση. Κάποιοι είχαν μιλήσει τότε για «γκάφα» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς φάνηκε να προασπίζεται μια επένδυση των Γερμανών, μέσω μιας εταιρίας, στην οποία συνέταιρος του Βασίλη Γκρίσιν (μεγαλομετόχου), είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μετέχει με την Intracom Κατασκευές με 14,97% (το αύξησε από 11,24% τον τελευταίο χρόνο) στο μετοχικό κεφάλαιο της Άλφα Γκρίσιν.
Και όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί και γραφεί μεταξύ Τσίπρα και Κόκκαλη υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Πάντως, η συνεργασία του Βασίλη Γκρίσιν με την Deutsche Bank, δεν απέδωσε μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, καθώς η δραστηριότητα της Deutsche Aeolia είναι μηδενική. Παράλληλα, ο δρόμος του συνέταιρου του Σωκράτη Κόκκαλη είναι στρωμένος με «αγκάθια» στους τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Οι τομείς είναι τα συστήματα ισχύος και ελέγχου περιβάλλοντος, κλιματισμός και real estate. Σε όλους αυτούς τους τομείς, η Άλφα Γκρίσιν είχε μείωση πωλήσεων στο α’ εξάμηνο, που έφτασαν κατά μέσο όρο το 27%, ενώ ζημιές είχαν και οι θυγατρικές εταιρίες του ομίλου στη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Πολωνία.
Συνολικά, οι πωλήσεις της Άλφα Γκρίσιν μειώθηκαν στα 5,845 εκατ. ευρώ από 8,008 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2013, ενώ οι ζημιές διευρύνθηκα στο α’ εξάμηνο του έτους στα 2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών επίσης 0,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013.
Η σημαντική κάμψη των πωλήσεων αποδίδεται στις συνεχείς δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Μεγάλο «αγκάθι» για τον όμιλο είναι η έλλειψη ρευστότητας, που εμποδίζει τον Βασίλη Γκρίσιν και τους συνεταίρους του να προχωρήσουν σε επενδύσεις ακόμα και σε εκτέλεση έργων.
Παράλληλα, δεν μπορεί να αντλήσει ρευστό από το Χρηματιστήριο, καθώς η μετοχή της Άλφα Γκρίσιν είναι σε επιτήρηση από το 2011, ενώ τα κεφάλαια της εταιρίας είναι αρνητικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της.
Αυτό έχει προκαλέσει την διόγκωση των υποχρεώσεων του ομίλου, οι οποίες ανέρχονται στα 35,326 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25,46 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα δάνεια και 4,486 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα. Το παζάρι με τις τράπεζες έφερε ένα αποτέλεσμα, καθώς έγινε συνολική αναδιάρθρωση δανεισμού 4,1 εκατ. ευρώ, που μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα, όμως το βαρίδι των 25,46 εκατ. ευρώ παραμένει, με τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες να συνεχίζονται, χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.
Το ζοφερό κλίμα στην εισηγμένη, επιδεινώνει το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η ορκωτός λογιστής, η οποία αναφέρει ότι λόγω των συνεχόμενων ζημιών, της χαμηλών έως αρνητικών ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες και των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων, υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα, που μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους».
Προσπαθώντας να βρει λύση στα προβλήματα ο Βασίλης Γκρίσιν και οι συνέταιροί του, έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ αναζητά και αγοραστές για ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία. Και στους δύο τομείς πάντως, δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.