Στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ, η οποία έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος μετόχων μειοψηφίας της εταιρίας οι οποίοι κατέχουν ποσοστό άνω του 5% και διαμαρτύρονται για τους όρους συγχώνευσης με την ΕΛΒΑΛ, η διοίκηση της τελευταίας απάντησε:
Πρώτον, η διαδικασία της ψηφισθείσας συγχώνευσης με όρους ανταλλαγής 6 μετοχές της ΕΤΕΜ προς 1 της ΕΛΒΑΛ έχει ματαιωθεί. Η διοίκηση της εταιρίας απέδωσε τη ματαίωση σε εκκρεμότητες λογιστικού χειρισμού της συγχώνευσης, καθώς και στην έλλειψη ερμηνευτικής εγκυκλίου σχετικά με τον νέο τότε νόμο περί συγχωνεύσης.
Δεύτερον, ξεκινά νέα διαδικασία αποτίμησης των δύο εταιριών με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Αυγούστου 2014, βάσει της οποίας θα προκύψει νέα σχέση ανταλλαγής μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Οι εταιρίες που ανέλαβαν την αποτίμηση είναι η Deloitte και η RSM.
Τρίτον, οι νέες σχέσεις ανταλλαγής θα τεθούν προς ψήφιση από νέα γενική συνέλευση, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Οι μέτοχοι της μειοψηφίας (οικογένεια Καλλέργη, όπου ο Μάρκος Καλλέργης ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΤΕΜ) δήλωσαν ότι η σχέση ανταλλαγής 6 προς 1 πλήττει τα συμφέροντά τους. Έκαναν αναφορά μάλιστα σε μια άλλη έκθεση που υποβλήθηκε προς τις βελγικές αρχές, όπου προέκυπταν όροι ανταλλαγής 2,3 προς 1.
Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε ότι δεν αναμειγνύεται στα ζητήματα των αποτιμήσεων, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη σχέση ανταλλαγής και για τους μετόχους μειοψηφίας της αλλά και για τους μετόχους μειοψηφίας της ΕΤΕΜ. Άλλωστε, η όποια επίδραση των σχέσεων ανταλλαγής στη Viohalco θα είναι αμελητέα.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Viohalco Κωνσταντίνος Κεφάλας σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα οικονομικά μεγέθη των δύο επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕΜ έχει απαντήσει στις Χρηματιστηριακές Αρχές ότι η απορρόφηση από την ΕΛΒΑΛ αποτελεί έναν τρόπο αντίδρασης απέναντι στα προβλήματα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και των ζημιογόνων αποτελεσμάτων.