Στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα αναφέρθηκε σε ομιλία του ο κ. Φουρλής, στο πλαίσιο της παρουσίασής του με θέμα “Διεθνείς Τάσεις Συντάξεων & Επενδύσεων και η ελληνική πραγματικότητα”.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται να επιδεινωθεί (σ.σ το συνταξιοδοτικό) την επόμενη δεκαετία, και γι’ αυτό έθεσε επί τάπητος τρόπους αντιμετώπισής του, τόσο από τους κρατικούς φορείς, όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την περίπτωση της Ελλάδας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα συνταξιοδότησης, οι οποίοι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην κρατική σύνταξη. Παράλληλα, παρουσίασε την επενδυτική πολιτική που ακολουθούν τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και τα επενδυτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για την επίτευξη των οικονομικών στόχων τους.
Ο τρόπος επένδυσης των αποθεμάτων
Εκτεταμένη αναφορά έγινε στις αλλαγές που επιφέρει το Solvency II στον τρόπο επένδυσης των αποθεμάτων των ασφαλιστικών εταιριών που συνδέονται με συνταξιοδοτικά προγράμματα, καθώς και σε νέες συνταξιοδοτικές επιλογές. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στη δημιουργία Target Date Retirement Funds, δηλαδή Χαρτοφυλακίων Επενδύσεων, των οποίων η επενδυτική πολιτική έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τον χρονικό ορίζοντα συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συζητήθηκαν οι αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του Solvency II στις δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιριών, η ανάγκη παροχής εξατομικευμένων λύσεων για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών, οι αλλαγές που φέρνει στις ασφαλίσεις υγείας η μακροβιότητα καθώς και η αναγκαία επανατοποθέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών στις ασφαλίσεις ζωής ώστε να “ξανακερδίσουν” τους υποψήφιους πελάτες.