«Βλέπει» μια ακόμη «flat» χρονιά
Την απαισιοδοξία του σκιαγράφησε σύμφωνα με τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά από την ελληνική αγορά ο Απόστολος Βακάκης, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
«Δεν θα τα πάμε και πολύ καλά αυτή τη χρονιά ως προς την καθημερινότητα της χώρας. Είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, για αυτό ο προϋπολογισμός μας κάνει λόγο για ουδέτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Χωρίς να επεκταθεί εκτενώς στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και που ήδη επιδρά στην αγορά, έδωσε το στίγμα των ημερών που έρχονται: «Εμείς θα αντέξουμε για μια ακόμη οικονομική χρήση δεχόμενοι την παντελή απραξία του συστήματος. Με βάση το σήμερα, δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα.
Αν δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα για τις επιλογές του ελληνικού λαού το επόμενο διάστημα, δεν θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες (σ.σ. για τη διανομή μεγαλύτερου μερίσματος)».
Ο επικεφαλής της αλυσίδας που σήμερα απασχολεί πάνω από 4 χιλιάδες εργαζομένους, έκανε λόγο για μια «επίπεδη (flat) χρονιά» όπου το capex θα κυμανθεί στα επίπεδα των 35-40 εκατ .ευρώ και θα περιλαμβάνει τη λειτουργία δύο καταστημάτων σε Ελλάδα (Πελοπόννησο) και Κύπρο και τριών ιδιόκτητων στη Ρουμανία, σε Βουκουρέστι, Oradea και Arad. Το βάρος της ανάπτυξης για την εταιρεία σαφέστατα πέφτει στη ρουμανική αγορά, με στόχο μελλοντικά τη δημιουργία δικτύου 12-18 καταστημάτων στη χώρα.
Επέκταση του δικτύου
Η επέκταση του δικτύου, σημειωτέον, γίνεται με ίδια κεφάλαια, με την εταιρεία να διαθέτει μηδενικό δανεισμό.
Όσο για την είσοδο σε νέες αγορές, ο κ. Βακάκης κατέστησε σαφές η εταιρεία επεκτείνεται σε αυτή τη φάση σε όμορες αγορές που έχουν προσδεθεί στην Ε.Ε. «Το κατά πόσον θα περάσουμε τη θάλασσα, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί μετά το 2017», σημείωσε. Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας αριθμεί 67 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 4 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία και με franchise σε Σκόπια, Κόσοβο, Αλβανία.
Πρόβλεψη
Αν και το πρώτο δίμηνο της τρέχουσας χρήσης (Ιούλιος ΄14-Ιούνιος ΄15) οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση άνω του 10%, η εταιρεία κατά την πάγια τακτική της κατεβάζει τον πήχη για το σύνολο της χρονιάς, δίνοντας guidance για αύξηση πωλήσεων κατά 4-6% και για καθαρή κερδοφορία στα 90-95 εκατ. ευρώ.
Από βήματος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο επικεφαλής της Jumbo δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει για άλλη μια φορά την ελληνική παραδοξότητα. Έκανε λόγο για δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας, για αλλοπρόσαλλες αποφάσεις στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, για «φυλάρχους-υπουργούς» που διατάζουν να πέσουν οι τιμές των προϊόντων, για πτωχευμένους επιχειρηματίες, για υπερβολική επίδειξη πλούτου, με πολλούς και σαφείς παραλληλισμούς:
– «Το επιχειρείν στις γειτονικές μας χώρες είναι μια σεβαστή δραστηριότητα. Οι επιχειρηματίες είναι ευπρόσδεκτοι. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Είναι μεγάλο έγκλημα να λες στη χώρα μας ότι έχεις επιχείρηση (σ.σ. απαντώντας σε ερώτηση που θα ανοίξουν τα νέα καταστήματα). Να δούμε όμως ποιος θα τραβήξει το καρότσι της οικονομίας. Όταν αρχίζεις να μην ταΐζεις τον σκύλο, στην αρχή θα είσαι χαρούμενος γιατί θα γίνει πιο αδύνατος, πιο δραστήριος. Αν όμως συνεχίζεις να μην τον ταΐζεις, θα τον χάσεις».
– «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.
Δεν αφορά τις επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως δεν έχουν λόγο να αναπτύξουν περαιτέρω τον ανταγωνισμό.
Εξαρτάται πως το εφαρμόζεις. Στην Κύπρο, η λιανική αγορά άνοιξε τις Κυριακές και είδαμε αύξηση πωλήσεων 25%, ενώ σε Ρουμανία και Βουλγαρία το ωράριο λειτουργίας είναι μεν εντελώς ελεύθερο, αλλά αυστηρά καθορισμένο στις 40 ώρες την εβδομάδα».
– «Αν η Ελλάδα γίνει έρημος, θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε γιατί δουλεύουμε σε περιβάλλον ερήμου στις άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει έλλειμμα παραγωγικότητας.
Αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος. Όμως τον αδύναμο κρίκο ένα σοβαρό κράτος θα όφειλε να τον προστατεύσει ώστε να πάψει να είναι αδύναμος».
– «Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος από την άλλη άκρη του κόσμου για να δει το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο ή την Ακρόπολη και εσύ να κλείνεις την πόρτα. Στην Ελλάδα βολοδέρνουμε με την πραγματικότητα. Είμαστε ως χώρα σε θέση άρνησης».