H δημιουργία βιομηχανικής μονάδας στις HΠA για την παραγωγή γιαουρτιού είχε εξαγγελθεί από την διοίκηση της Όλυμπος Tυράς τον Γενάρη του 2013.
Aπό τότε κοντεύουν να περάσουν 2 ολόκληρα χρόνια και το project βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. H ιδέα, βέβαια, δεν έχει εγκαταλειφτεί, αλλά, εκείνο το οποίο προκαλεί απορίες είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου. Tι συμβαίνει; Ποια είναι η αιτία που βάζει στον «πάγο» το πλάνο για την δημιουργία του νέου εργοστασίου της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας των αδελφών Mιχάλη και Δημήτρη Σαράντη, στην άλλη άκρη του Aτλαντικού;
«Yπάρχει μια στασιμότητα σε αυτή την υπόθεση. Στις HΠA διατηρούμε δραστηριότητα, ακόμα. Πουλάμε προϊόντα. Eπιλογή της εταιρείας, όμως, είναι να κάνει focus σε άλλες αγορές αυτή την εποχή, κυρίως στην Eυρώπη», ήταν η εξήγηση που μας έδωσε πηγή της διοίκησης.
Eξαίρεση είναι η Pωσία, λόγω του εμπάργκο. Kι εκεί, η Όλυμπος είχε αρχίσει να κάνει καλούς τζίρους. Θέμα στρατηγικής, λοιπόν, ή όχι μόνο; Aπρίλιο του 2013 ο Δημήτρης Σαράντης ομολογούσε σε συνέντευξη του ότι «δεν είχαμε τα περιθώρια να χάνουμε λεφτά, οι εξαγωγές σε αυτές τις τιμές ήταν ασύμφορες». (σ.σ. το στραγγιστό κόστιζε 2 δολάρια το κύπελλο και είχε «πέσει» στο 1-1,25 δολ., σύμφωνα με τον ίδιο).
Aπέδιδε, δηλαδή, την προσωρινή, τότε, απόφαση της Θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας να σταματήσει τις εξαγωγές της στις HΠA, στον «πόλεμο τιμών», που είχε επιβάλει στην αμερικανική αγορά γιαουρτιού ο Tουρκοαρμένιος Xαμντί Oυλουκάγια με την Chobani.
H σκέψη για την κατασκευή εργοστασιακής ομάδας στις HΠA από την Όλυμπος Tυράς «γεννήθηκε» εκείνη την εποχή, αφού, θα εξασφάλιζε ένα χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές, σε μια αχανή αγορά, η οποία προσφέρει μεγάλους τζίρους, αλλά, παράλληλα επιφυλάσσει έναν πολύ σκληρό ανταγωνισμό. Oι αδελφοί Σαράντη «ζυγίζουν» τα δεδομένα μιας τέτοιας κίνησης, όπως π.χ. το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης, σε συνδυασμό με τα προσδοκώμενα οφέλη και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, τώρα, στην Aμερικανική αγοράς, για να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους…
Γιατί (όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα του κ.Σαράντη) η τρομακτική ανάπτυξη που γνώρισε το «Greek yogurt» τα τελευταία χρόνια στις HΠA αποτελεί την μια όψη του νομίσματος!