Ρύθμιση για τη μεταβίβαση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – σκούπα που προωθεί το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet.gr, η σχετική διάταξη –που αφορά και την περίπτωση του “Ερρίκος Ντυνάν”- επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νομοθετικό κενό που υπάρχει στη διαδικασία μεταβίβασης της διοικητικής άδειας λειτουργίας, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού ιδιωτικής κλινικής ή ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας.
Σύμφωνα με την κρατούσα συναλλακτική πρακτική, η άδεια λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής τείνει να μεταβιβάζεται από κοινού με τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που απαρτίζουν την επιχείρηση.
Θεωρείται ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας.
Στη νομολογία των δικαστηρίων έχουν ήδη γίνει δεκτές αιτήσεις κατασχέσεως ειδικών περιουσιακών στοιχείων, όπου αντικείμενο της κατάσχεσης αποτελεί το σύνολο της ιδιωτικής κλινικής ή νοσηλευτικής μονάδας, ως επιχείρησης και ομάδας περιουσίας, περιλαμβανομένης της σχετικής άδειας λειτουργίας.
Στο άρθρο 22 του ΠΔ 247/1991 αναφέρεται ότι η άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής μεταβιβάζεται ελεύθερα μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.
Μόνη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν κωλύματα, όπως καταδίκη για παράβαση διατάξεων του ποινικού νόμου που συνεπάγεται ανικανότητα κτήσης δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά.
Πλειστηριασμός
Η παραπάνω διαδικασία, ωστόσο, καλύπτει μόνο τις ανάγκες μεταβιβάσεων, στο πλαίσιο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ πωλητή και αγοραστή για την πώληση της άδειας, και όχι τις περιπτώσεις αναγκαστικού πλειστηριασμού.
Στον πλειστηριασμό, η μεταβίβαση της ιδιωτικής κλινικής επέρχεται αναγκαστικά με την πρωτοβουλία του επισπεύδοντος δανειστή, ενώ η μεταβίβαση της άδειας είναι εξαιρετικά δυσχερές (αν όχι αδύνατο) να υλοποιηθεί με κοινή αίτηση των ενδιαφερομένων.
Διάταξη
Η προωθούμενη διάταξη αναφέρει τα εξής:
“Σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής ως επιχείρησης ή συνόλου περιουσίας, και ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, συμμεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον πλειοδότη η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που τυχόν υπάγεται στην κατάσχεση ή συνδέεται με τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, εφόσον ο νέος φορέας πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται στα άρθρα 2 και 3 του ΠΔ 247/1991.
Ο πλειοδότης οφείλει να γνωστοποιήσει τον πλειστηριασμό στην αρχή που χορήγησε την άδεια εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης και τη μεταγραφή αυτής, όπου απαιτείται.
Αίτηση
Υποβάλλει συγχρόνως αίτηση έκδοσης επιβεβαιωτικής πράξης σχετικά με τη μεταβίβαση, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά.
Η ως άνω αρχή εκδίδει επιβεβαιωτική πράξη σχετικά με τη μεταβίβαση της άδειας στο όνομα του πλειοδότη εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης. Η ανωτέρω πράξη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η άδεια λειτουργίας ισχύει για το χρόνο που θα ίσχυε και για τον καθού ο πλειστηριασμός οφειλέτη.
Για κάθε περαιτέρω μεταβίβαση της άδειας, εκτός του πλαισίου του αναγκαστικού πλειστηριασμού, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 17 του ΠΔ 247/1991 από την εκάστοτε αρμόδια αρχή.
Βεβαίωση
Υπέρ του πλειοδότη ισχύει και η Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας της Ιδιωτικής Κλινικής, που έχει τυχόν εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 ΠΔ 247/1991, για τον υπολειπόμενο χρόνο ισχύος της.
Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της Βεβαίωσης Καλής Λειτουργίας εξακολουθεί να διενεργείται ο ετήσιος έλεγχος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (Κεντρικές ή Περιφερειακές), σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 περ. γ΄ του ΠΔ 247/1991.
Στους πλειοδότες που παραβαίνουν την υποχρέωση γνωστοποίησης του πλειστηριασμού και της κατακύρωσης στην αρμόδια αρχή κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου επιβάλλονται οι ποινές του άρθρου 21 του ΠΔ 247/1991″.