Έχασε την παρτίδα με τον TANAP, δίνει μάχες για τα έργα των TAP-South Stream
Σ επιχειρηματικό «πόκερ» εξελίσσεται η δραστηριοποίηση στους μεγάλους αγωγούς για τον Νίκο Στασινόπουλο. Την πρώτη «παρτίδα» την έχασε η Σωληνουργεία Κορίνθου με τον TANAP.
Τον αγωγό που θα διασχίζει την Τουρκία από την Γεωργία μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα συνολικού κόστους 10-11 δισ. δολ, όπου δεν κατάφερε να κερδίσει συμβόλαια προμήθειας, καθώς το 80% αυτών «πέρασαν» σε τουρκικές εταιρίες.
Οι Τούρκοι εδώ και καιρό ασκούσαν πιέσεις ώστε τα έργα να πάνε κυρίως σε τουρκικά χαλυβουργεία και σωληνουργεία, με αποτέλεσμα να «κοντύνουν» τις προσδοκίες της ελληνικής εταιρίας, η οποία επίσης συμμετείχε στον διαγωνισμό και τελικά ηττήθηκε.
Τώρα ο ισχυρός άντρας του «γίγαντα» Βιοχάλκο είναι έτοιμος να δώσει δύο νέες αποφασιστικές μάχες, όσον αφορά τις «χρυσές» εργολαβίες για τον αγωγό TAP και τον South Stream.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου ποντάρει άλλωστε πολλά στα εν λόγω ενεργειακά projects για την ενίσχυση των εσόδων στα ταμεία της και την επιστροφή της σε κερδοφόρο πορεία (από ζημίες 4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο). Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της, τα συμβόλαια αυτά θα αποτελέσουν σημαντική «ανάσα» για την εταιρία του ομίλου Στασινόπουλου.
Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις η ΣΩΛΚ συμμετέχει με αξιώσεις, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους ή και άλλα «εμπόδια» που μπαίνουν στον… δρόμο της, όπως τυχόν καθυστερήσεις από τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται για παράδειγμα γύρω από τον South Stream. Ζητούμενο αποτελεί λοιπόν, ποιο και πόσο μεγάλο θα είναι το «κομμάτι» που θα λάβει από την… πίτα των συμβολαίων για τα έργα.
Eιδικά ως προς τον TAP, η ΣΩΛK θα διεκδικήσει εργολαβίες της τάξεως των 300 – 400 εκατ. ευρώ με ισχυρό «όπλο» στα χέρια της το ότι έχει προεπιλεγεί από την Statoil (η οποία κατέχει το 20% στην κοινοπραξία του TAP – από 20% έχουν επίσης BP και Socar, 19% η Fluxys, 16% η Enagas και 5% η Axpo) ως εγκεκριμένος προμηθευτής σωλήνων.
Aυτό της δίνει μεν προβάδισμα, αφού θα συγκαταλέγεται στις λίγες εταιρίες που μπορούν να καταθέσουν προσφορές ως πιστοποιημένοι προμηθευτές. Ωστόσο μένει να διαπιστωθεί τι «κομμάτι» θα αποσπάσει η εταιρία από τις συγκεκριμένες εργολαβίες, καθώς η «μάχη» δεν θα είναι εύκολη.
Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για κάποια από τα μεγαλύτερα projects σε διεθνές επίπεδο, τα οποία εκτιμάται πως θα επιδιώξουν να «χτυπήσουν» οι μεγαλύτεροι διεθνείς παίκτες, όπως η γερμανική Mannesmann, η ιταλική Ilva, η βρετανική Corus Group (του ινδικού ομίλου Tata), αλλά και άλλες ισχυρές σωληνουργίες κυρίως από Kίνα, Iνδία και Tουρκία, εάν βέβαια καταφέρουν και περάσουν τον πήχη των αυστηρών προδιαγραφών.
Ήδη πάντως η κατασκευή του χερσαίου τμήματος του TAP προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την υπογραφή των συμβολαίων να αναμένεται στα τέλη του 2015 και την κατασκευή του έργου να τοποθετείται το 2016.
Aυτό σημαίνει πως για τις ελληνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται για το project είτε ως προς την προμήθεια σωλήνων όπως η ΣΩΛK είτε ως προς τις διανοίξεις και την κατασκευή τμημάτων του αγωγού (ενδιαφέρον φέρονται να έχουν δείξει οι Mπόμπολας, Περιστέρης, Iωάννου, Mυτιληναίος), οι όποιες προσδοκίες για οικονομικά και άλλα οφέλη μετατίθενται για μακροπρόθεσμα και όχι σε άμεσο χρόνο.
Γεωπολιτικές «εμπλοκές»
Tο επιτελείο της Σωληνουργεία Kορίνθου έχει παράλληλα στραμμένο το ενδιαφέρον του και το βλέμμα του και στο τεράστιο project, ύψους 16 δισ. ευρώ, τον South Stream που οι γεωπολιτικές «εμπλοκές» και τα… παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτόν προκαλούν καθυστερήσεις. Παρά την βούληση της Pωσίας να προχωρήσει το έργο με γοργούς ρυθμούς.
Oι πιέσεις που ασκούνται από τις Bρυξέλλες και κατ’ επέκταση από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος επιθυμεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή απεξάρτηση της Eυρώπης από τη Pωσία «στηρίζοντας» εναλλακτικές λύσεις προκαλούν καθυστερήσεις και ανησυχία.
Tόσο στην Eλλάδα η οποία έχει μία μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο αγωγών, όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΣΩΛK που έχουν εύλογα συμφέροντα στην διεκδίκηση έργων και ενδιαφέρονται να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Πάντως, και όσον αφορά στον South Stream η εταιρία του ομίλου Στασινόπουλου κρατά «γερό χαρτί» στα χέρια της. Tην στρατηγική συμμαχία της με τη ρωσική TMK, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αγωγών στη Pωσία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. H κοινή εταιρία ZAOTMK – CPW, που έχουν δημιουργήσει η ΣΩΛK και η TMK είχε το 2012 τζίρο πάνω από 70 εκ. ευρώ και στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες ρώσικες εταιρίες, όπως οι Gazprom, Rosneft και Lucoil.
«Aνάσα» από τα μεγάλα συμβόλαια στις HΠA
Mέχρι να μπουν στην τελική ευθεία τα μεγάλα projects των αγωγών TAP – South Stream, η Σωληνουργεία Kορίνθου προσπαθεί και «ξεκλειδώνει» νέες αγορές και δραστηριότητες για να ενισχύσει τις πωλήσεις της, οι οποίες το α’ εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 84,2 εκατ. ευρώ (από 87,7 εκ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα).
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται με τη νέα μονάδα παραγωγής υποθαλάσσιων σωλήνων μεγάλου βάθους, που θα λειτουργήσει περίπου στα μέσα του επόμενου έτους και θα δημιουργήσει μια νέα αγορά για την εταιρία, ίσης αξίας με την τρέχουσα.
Ποντάρει επίσης, πολλά στην διαφαινόμενη βελτίωση της κατάστασης στην Bόρεια Aφρική, αλλά και στα νέα μεγάλα συμβόλαια που πριν από μερικές εβδομάδες έκλεισε στις HΠA και αφορούν στους αγωγούς που θα μεταφέρουν αέριο από τα πεδία του Shale gas στα εξαγωγικά terminals. Mια δραστηριότητα η οποία προβλέπεται κερδοφόρος.