Συνεχίζει και εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα η εταιρία Μινέρβα ΑΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για συνεχή επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη αγορά τροφίμων, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που επηρεάζει εν γένει τα επιχειρηματικά σχέδια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Κωστιάνης κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους. Οι επενδύσεις της εταιρίας στη διάρκεια του έτους ήταν σημαντικές, τόσο σε παραγωγικές εγκαταστάσεις όσο και στην προώθηση προϊόντων και ξεπέρασαν συνολικά τα 3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς η εταιρία στοχεύει στη συνεχή διεύρυνση της γκάμας, με προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, στο επόμενο διάστημα πρόκειται να λανσαριστεί στην αγορά το Χωριό ελαφρύ, ένα λευκό τυρί από 100% αιγοπρόβειο γάλα με μόλις 11% λιπαρά.
Στόχος της εταιρίας είναι, πέραν της ελληνικής αγοράς, και η ενίσχυση της εικόνας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Ήδη, στον τομέα του ελαιόλαδου, η Μινέρβα κατέχει την πρώτη θέση σε εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς προμηθεύει με ελληνικό ελαιόλαδο 35 χώρες, από την Κεντρική Αμερική και την Βόρεια Ευρώπη έως την Ασία και την αγορά της Αυστραλίας. Τα νέα προϊόντα, τυρί, βούτυρο, βιολογικά προϊόντα, θα βελτιώσουν το εξαγωγικό καλάθι της εταιρίας, με στόχο οι εξαγωγές να ανέλθουν στα επόμενα χρόνια στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών. Στην Κύπρο η εταιρία εξάγει ήδη τυροκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, μαργαρίνη και βιολογικά προϊόντα ενώ σχεδιάζεται η εξαγωγή προϊόντων (κυρίως τυροκομικά και ελαιόλαδο) στη Σκανδιναβία.
Κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαΐου 2010 (1η Ιουνίου 2009 – 31 Μαΐου 2010), τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας εμφανίστηκαν μειωμένα, εξέλιξη όμως που κρίνεται σχετικά ικανοποιητική, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της ελληνικής αγοράς και της συγκράτησης της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά 10% περίπου στα 77,47 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών στα προϊόντα ελαιόλαδου. Το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. έναντι των 5,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, έχοντας επηρεαστεί από τις μειωμένες τιμές του ελαιόλαδου, αλλά και το έντονο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρία. Για τη φετινή χρήση η διοίκηση αναμένει κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 5-9%.
Οι συνολικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου, ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, επανασχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε εξ αρχής το νέο χημείο, ένα εργαστήριο σχεδιασμένο με εργονομία και σύγχρονο εξοπλισμό, το οποίο συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα, επεκτάθηκε η αποθήκη με νέο εξοπλισμό ενώ εγκαταστάθηκε σύστημα φυσικού φωτισμού (ηλιακοί φωτοσωλήνες) που συντελεί σε μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80%.
Στο εργοστάσιο τυροκομικών των Ιωαννίνων συνεχίστηκαν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού, συνολικού ύψους 500 χιλ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε η γραμμή αποθήκευσης βιολογικού γάλακτος και παραγωγής βιολογικών τυριών, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις αυτοματισμού στην παραγωγική διαδικασία με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και εκσυγχρονίστηκαν οι εγκαταστάσεις ψύξης με εξοπλισμό για μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20%.
Από το περασμένο φθινόπωρο λειτουργεί πλήρως ο νέος σταθμός συλλογής γάλακτος στην Ανδραβίδα Ηλείας, ο οποίος εξυπηρετεί το εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Η επένδυση ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία και λειτουργία μιας γραμμής συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης γάλακτος, με ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα.