Τι θα κάνει ο Νίκος Στασινόπουλος;
Κρούσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις είναι το σκηνικό που επικρατεί γύρω από την Hellenic Steel. Η απόφαση για εκκαθάριση της χαλυβουργικής εταιρίας στην πρόσφατη γενική συνέλευση και η «τετελεσμένη» απόφαση της ιταλικής ILVA να αποχωρήσει από τον ελληνικό όμιλο, φέρνουν στο προσκήνιο το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων «μνηστήρων» για την εξαγορά της.
Το όνομα που ακούγεται έντονα από ελληνικής πλευράς είναι εκείνο της Βιοχάλκο του ομίλου Στασινόπουλου, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για την βορειοελλαδίτικη επιχείρηση, αν και από την πλευρά του μεγαλοβιομήχανου δεν έχουν πάρει θέση για το ζήτημα, γεγονός που μεγαλώνει τον «γρίφο» για το ενδιαφέρον του ή μη.
Η αλήθεια είναι πως κρούσεις έχει δεχτεί, όπως λένε οι πληροφορίες από την πλευρά της Hellenic Steel, όμως, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Μία πιθανή εξαγορά της πάντως, από τον Νίκο Στασινόπουλο θα καθιστούσε τον επιχειρηματία κυρίαρχο στο κομμάτι της χαλυβουργίας στην Β. Ελλάδα, καθώς στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί και η θυγατρική της Βιοχάλκο, Σιδενόρ.
Από την άλλη, βέβαια, όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι μία εξαγορά θα κόστιζε επιπλέον χρήμα στη Βιοχάλκο και μάλιστα, σε μία περίοδο που μετρά ζημίες 50 εκατ. ευρώ (το α’ εξάμηνο του 2014) και προσπαθεί να συμμαζέψει τα λειτουργικά της κόστη. Πόσω μάλλον όταν το σύνολο του χαλυβουργικού κλάδου αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έντονα την οικονομική κρίση.
«Δέλεαρ» πάντως, για τους Έλληνες και ξένους «μνηστήρες» είναι πως το εργοστάσιο της Hellenic Steel είναι το μοναδικό που παράγει «πλατιά προϊόντα» για την ελληνική αγορά (π.χ. λαμαρίνα). Παράλληλα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές της εταιρίας προς τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Μάλιστα, ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ. Το μόνο χρέος που την βαραίνει είναι τα 60 εκατ. ευρώ προς τη μητρική ILVA και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Ιταλοί θέλουν να «αποδεσμευτούν» από την συγκεκριμένη τους επένδυση στην Ελλάδα.