Μοναδικό πρόβλημα η υποστελέχωσή της
Με θετικό πρόσημο αναμένεται ο προϋπολογισμός της ΡΑΕ για το 2015 (δημοσιεύτηκε εχθές), με προβλεπόμενα έσοδα στα 9,26 εκατ. ευρώ και δαπάνες στα 7,81 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα πλέον παραμένει απλώς και μόνον η υπερστελέχωση της εν λόγω εποπτεύουσας Αρχής.
Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ΡΑΕ εισπράττει ως έσοδα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις τού ενεργειακού τομέα, ενώ ο προϋπολογισμός της επιβαρύνει με λιγότερο από 0,01% της συνολικής προστιθέμενης αξίας του κλάδου της ενέργειας, τον οποίο και εποπτεύει.
Δεδομένης της αναγκαιότητας της ΡΑΕ για την εύρυθμη λειτουργία και μετεξέλιξη της ενεργειακής Αγοράς, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών, οι υπηρεσίες της θα πρέπει να είναι άρτια στελεχωμένες, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά –κάτι που εν τοις πράγμασι δεν αποδεικνύεται.
Ελλείψεις σε προσωπικό
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της ΡΑΕ που δημοσιεύτηκε χθες, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού: «Για τις 75 θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί μόνο 48 άτομα. Για τις 36 θέσεις διοικητικού προσωπικού, έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα 25 άτομα, ενώ για τις 16 θέσεις εμμίσθων δικηγόρων έχουν προσληφθεί 9 δικηγόροι. Για τις 5 θέσεις ειδικού τεχνικού προσωπικού δεν έχει προσληφθεί κανένα άτομο.
Συνολικά, στη ΡΑΕ σήμερα, από τις 132 θέσεις προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου, που έχουν συσταθεί (ειδικό επιστημονικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, έμμισθοι δικηγόροι και ειδικό τεχνικό προσωπικό), έχουν καλυφθεί μόνο οι 82.
Επιπλέον, εντός του α’ τριμήνου του έτους 2014, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης των είκοσι ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του ν.4203/2013, για την υποστήριξη του έργου της Αρχής».
Δεδομένης της διεύρυνσης των καθηκόντων και των στόχων της ΡΑΕ κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω των μελλοντικών απαιτήσεων, η διοίκηση της κρίνει ότι είναι επιβεβλημένες οι νέες προσλήψεις.
Ως παράδειγμα του αυξημένου φόρτου εργασίας μπορεί να αναφερθεί τη συμμετοχή στελεχών στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), την διαδικασία διαιτησίας, αλλά και την προετοιμασία μελετών και αδειοδοτήσεων.