Τα μέτρα «ανάνηψης» του υπό κατάρρευση κλάδου των κατασκευών και κατ’ επέκταση του εγχώριου real estate, αποτελούν το μείζον θέμα για τους «58» του ΣΕΠΑΚ.
Μέλη του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών» προέρχονται από αρκετούς διαφορετικούς τομείς (τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, δομικά υλικά, κεραμουργεία, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, φωτιστικά, τεχνολογικές εφαρμογές, είδη υγιεινής, κλιματισμός, διαχείριση ακινήτων κ.α.), κάτι το οποίο αποτυπώνει μια σαφή εικόνα για το πόσος κόσμος πραγματικά (επιχειρηματίες και εργαζόμενοι), εξαρτάται ή ζει από την οικοδομή – και βιώνει τις σκληρές συνέπειες του σημερινού «κραχ».
Είναι εταιρίες όλων των βαθμίδων που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο «κομμάτι» της ελληνικής οικονομίας και μετά από την πρόσφατη άτυπη συνάντηση της «Μεγάλης Βρετανίας» εκπέμπουν νέο «σήμα κινδύνου».
Οι παράγοντες της αγοράς διαμαρτύρονται ότι η ζήτηση ακινήτων έχει μειωθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης σε ποσοστό που αγγίζει το 65%, κυμαίνεται δηλαδή στα επίπεδα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 – και όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, Πέτρος Παπαϊωάννου « …είναι εμφανές ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οδηγούμαστε στην απαξίωση και την καταστροφή».
Οι «58» εστιάζουν τις προσπάθειες τους στην δημιουργία ενός ενιαίου φορέα και απαντούν στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης με το μήνυμα «η μείωση των φόρων στα ακίνητα αυξάνει την αξία τους και κάνει την Ελλάδα πλουσιότερη».
Ο ΣΕΠΑΚ ανέθεσε στον ΙΟΒΕ μελέτη για τον κλάδο, η οποία εστιάζει σε πέντε «άξονες» και θα παρουσιασθεί τον Δεκέμβριο, σε ημερίδα με την υποστήριξη της Alpha Bank.
Οι πέντε ενότητες είναι: 1) χαρτογράφηση των κατασκευών, 2) ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης 3) η συμβολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία 4) οι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου και 5) τις προϋποθέσεις αντιστροφής της πορείας και μεγιστοποίησης της συμβολής του κλάδου στην εθνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Σε «πρώτο πλάνο» μπαίνουν η υπερφορολόγηση των ακινήτων (ο υψηλός για την Ε.Ε. φόρος κατοχής και ο ΦΠΑ του 23% στα νέα κτίρια), οι αλλεπάλληλες μεταβολές των φορολογικών διατάξεων που «τρομάζουν» τους επενδυτές, η πολύπλοκη πολεοδομική νομοθεσία και η μη ασφαλής αδειοδότηση των επενδύσεων.