Αναρτήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, που αφορά στον 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης.
Η ανάρτηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου δημοσιεύτηκε και η σχετική πρόσκληση για τις χερσαίες έρευνες στη Δυτική Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει μέσω της αρμόδιας αρχής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον 2ο γύρο αδειοδότησης και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα να υποβάλουν αιτήσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ορισμένες υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης.
Το Υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση με τον επιλεγέντα αιτούντα με βάση το καθεστώς μίσθωμα/φόρος (σύμβαση μίσθωσης).
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από έξι ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αιτήσεις που θα παραληφθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη.
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση της πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
ix) Στοιχεία δημοπράτησης
– Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
– Οικονομική δέσμευση
– Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
– Ποσοστό αποσβέσεων (%)
– Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
– Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
– Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)
Οι αιτούντες που αξιολογήθηκαν ότι πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων. Είναι δυνατόν να κληθούν περισσότεροι από ένας αιτούντες σε διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένη περιοχή προς παραχώρηση.