Πικρή γεύση τείνει να αποκτήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ καθώς ο κίνδυνος της πτώχευσης είναι πιο ορατός από ποτέ και το αδιέξοδο φαντάζει πολύ κοντά.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ΕΒΖ είναι κάτω από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου οπότε εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 47 του ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών και, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, βαδίζει με γοργό βήμα προς το άρθρο 48.
Η ΕΒΖ βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο αν ο έμμεσος ιδιοκτήτης της, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς, δεν προχωρήσει σε δραστική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων και, αν, παράλληλα, η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας.
Πάντως στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση- που άρχισε σε κλίμα παγωμάρας αλλά ολοκληρώθηκε μέσα σε φωνές και θυμωμένες καταγγελίες από πλευράς τευτλοκαλλιεργητών και αγροτών- ούτε εκπρόσωπος του πιστωτή παραβρέθηκε αλλά ούτε και τα περισσότερα μέλη του δ.σ. της ΕΒΖ.
Πόσο άσχημη είναι η οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ και τι σημαίνουν τα άρθρα 47 & 48 του ν.2190/20
Η άμεση αναδιάρθρωση
Πέρυσι οι ορκωτοί ελεγκτές σύστηναν άμεση αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Φέτος εγγράφως αναφέρονται στο άρθρο 47, στις διατάξεις του οποίου, όταν εμπίπτει μία εταιρεία, το δ.σ. «υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου». Η τελευταία χρήση της ΕΒΖ έληξε στις 30 Ιουνίου του 2014.
Το άρθρο 48 του ίδιου νόμου, προς το οποίο βαδίζει η ΕΒΖ έχει εφαρμογή όταν τα ίδια κεφάλαια είναι κάτω του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η εταιρεία οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση, με αίτηση από όποιον έχει έννομο συμφέρον.
«Τι θα γίνει συνεπώς με την ΕΒΖ; Θα κουρευτούν τα δάνεια που οφείλει προς την Πειραιώς;», ρώτησε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Μικρομέτοχοι, εργαζόμενοι και τευτλοκαλλιεργητές εκτόξευσαν βέλη κατά της διοίκησης της ΕΒΖ, της κυβέρνησης, του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ (αυτή είναι και η μεγαλομέτοχος της ΕΒΖ), λέγοντας ότι η βιομηχανία, οδηγείται τεχνητά στην απαξίωση και το κλείσιμο, με το «κερασάκι στη τούρτα» της απαξίωσης να μπαίνει με την εφαρμογή της μελέτης της Kantor για «δήθεν αναδιάρθρωση».
Τα κατηγορώ από ένα σημείο και μετά έπεφταν βροχή πάνω στον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπρο Χαραλάμπους, που πλέον έχει αναλάβει και καθήκοντα προέδρου.
Δεν έγινε ποτέ κούρεμα των χρεών
Οι εργαζόμενοι, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο στη φετινή καμπάνια, και των δύο ζαχαρουργείων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, σύντομα θα ακολουθήσει το μοναδικό εργοστάσιο της εταιρείας που απέμεινε σε παραγωγική λειτουργία, του Πλατέος. Καταγγέλλουν ότι η εφαρμογή της μελέτης της Kantor και το κλείσιμο των δύο εργοστασίων, δε συνδυάστηκε από κούρεμα των χρεών (έχουν βγει ληξιπρόθεσμα), όπως τους είχαν διαβεβαιώσει το καλοκαίρι ( στις 15/5 δια στόματος του πρώην προέδρου Ηλία Μπέτση). Υποστηρίζουν ότι, αν δεν πτωχεύσει η ΕΒΖ, θα τη γυρίσουν σε καθαρά εμπορική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο του κεφαλαίου και των τόκων του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας, κάτι παραπάνω από 137 εκατ. ευρώ, έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.
Υπενθυμίζεται ότι στη προηγούμενη χρήση, ο κύκλος εργασιών της ΕΒΖ ήταν μειωμένος κατά 37%. Στα 101,5 εκατ. ευρώ, ταλειτουργικά αποτελέσματα ήταν στο βαθύ κόκκινο, με ζημίες 44,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,3 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, ενώ οι προβλέψεις για τις επισφάλειες ήταν στα 24,7 εκατ. ευρώ, από 14,23 εκατ. της προηγούμενης χρήσης και, από 4,2 εκατ. της προ προηγούμενης.
Να απομακρυνθεί η διοίκηση
Εξοργισμένοι τευτλοπαραγωγοί και τευτλοεξαγωγείς των Σερρών, αλλά και μικρομέτοχοι, ζήτησαν να απομακρυνθεί η σημερινή διοίκηση και απαίτησαν να αναλάβουν άτομα που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ΕΒΖ. Επίσης, απαίτησαν να ενημερωθούν για:
1) το τι θα γίνει με τα τεύτλα που έμειναν στα χωράφια, επειδή δε λειτούργησε το σύστημα συγκέντρωσης που πήγε να εφαρμόσει η διοίκηση
2) πότε θα πληρωθούν οι αγρότες
3) τι θα γίνει με την επόμενη καλλιεργητική περίοδο αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τιμολογιακή πολιτική.