Άνοιξε ο δρόμος για την Cosco για επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς πριν από λόγο η Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ ενέκρινε τον φιλικό διακανονισμό.
Συγκεκριμένα ο κινεζικός κολοσσός θα επενδύσει 230 εκατ. ευρώ μέσω της ΣΕΠ Α.Ε., (θυγατρική της κινεζικής Cosco), για την αναβάθμιση του προβλήτα ΙΙΙ.
Κατά την έναρξη της Γ.Σ., οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν την αναβολή της.
Μιλώντας στους μετόχους, ο κ. Ανωμερίτης τόνισε πως η συμφωνία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ και ξεκαθάρισε πως ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.
Παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ανωμερίτης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
-Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ.
-Αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000.
-Το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.
-Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη «εγγυημένη δυναμικότητα» και «ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα» ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως.
-Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκατ. ευρώ σε 678 – 1.073 εκατ. ευρώ και
-Κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε. για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε., ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους.
Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενεργός παραγωγικός χώρος, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.
Μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και την υπογραφή της συμφωνίας, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στο Υ.Ν.Α., προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Μετά τη Γ.Σ., ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε: «Είναι κρίμα να εμποδίζεται μια ανοιχτή εταιρική διαδικασία με αντιδημοκρατικό τρόπο από μικρή ομάδα συνδικαλιστών, των οποίων δύο εκπρόσωποι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και παγίως στις Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνουν το λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους.
Και είναι ακόμη πιο κρίμα γιατί με έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να παρεμποδισθεί μια επένδυση 230 εκατ. ευρώ, για την οποία ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες διαφάνειας επί δύο χρόνια και η οποία φέρει στον ΟΛΠ Α.Ε. σημαντικά κέρδη και στην εθνική οικονομία αναπτυξιακές προοπτικές».