Περίπου 1,5 εκατ. ευρώ πλήρωσαν το 2010 οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό, σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Business Software Alliance (BSA).
Η BSA, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία εμπορικού λογισμικού και δραστηριοποιείται σε 80 χώρες με στόχο την διεύρυνση της αγοράς λογισμικού και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία, τα τελευταία χρόνια, έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες αντι-πειρατείας στην προσπάθεια της να μειώσει το υψηλό ποσοστό πειρατείας 58% (BSA/IDC Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού 2010) που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο δράσης της BSA εντάσσονται οι καμπάνιες μάρκετινγκ που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν νόμιμο λογισμικό, παρέχουν ενημέρωση για την αξία του αυθεντικού λογισμικού και τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (SAM), καθώς και νομικές ενέργειες που στοχεύουν στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό. Σε συνέχεια των επιτυχημένων αποτελεσμάτων της περσινής δραστηριότητας, η BSA δεσμεύεται να συνεχίσει να προωθεί την υιοθέτηση του νόμιμου λογισμικού, προασπίζοντας τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών μελών της.
Από τις ενέργειες αντιπειρατείας της BSA που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί επιχειρηματίες αγνοούν την κατάσταση που αφορά στην εγκατεστημένη βάση του εταιρικού λογισμικού, και άρα είναι πιο ευάλωτοι στους νομικούς και οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση του παράνομου λογισμικού.
“Συχνά πιστεύεται ότι το πειρατικό λογισμικό που είναι φθηνό ή δωρεάν, μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Ωστόσο αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν τα διπλάσια χρήματα για την αντικατάσταση του παράνομου λογισμικού με τις αυθεντικές εκδόσεις καθώς συμπεριλαμβάνονται επιπλέον δαπάνες που αφορούν στις νομικές διαδικασίες, τις αποζημιώσεις και την αγορά των νόμιμων αδειών χρήσης” τονίζει η κα Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος εταιρίας μέλους της BSA.
Το 2010 το συνολικό κόστος για τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), ξεπέρασε τα 13 εκατ. eυρώ, σημειώνοντας αύξηση 110% σε σχέση με το 2009. Συνολικά, η BSA πραγματοποίησε 1.795 νομικές ενέργειες στην περιοχή ΕΜΕΑ ως αποτέλεσμα των αναφορών που πραγματοποιήθηκαν για χρήση παράνομου λογισμικού.
Η BSA ενθαρρύνει την αναφορά υποθέσεων που αφορούν στην υποθετική χρήση πειρατικού λογισμικού και οι οποίες μπορεί να υποβληθούν εμπιστευτικά μέσω της ιστοσελίδας της στην διεύθυνση www.bsa.org/hellas.