Στα ακραία σενάρια δοκιμάστηκαν (μετά από τις Τράπεζες) και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και ανάμεσα τους και 12 ελληνικές.
Τα αποτελέσματα (σε ευρωπαϊκή βάση) μάλλον αποκαρδιωτικά, ενώ το 8% των εταιρειών φαίνεται να μην έχει τα προαπαιτούμενα κεφάλαια στήριξης.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες η συγκεκριμένη άσκηση ανέσυρε στην επιφάνεια τα πολλά οικονομικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (EU- WIDE STRESS TEST 2014) δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Σύμφωνα με αυτά το 8% των ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχουν αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθούν στους νέους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας Solvency II, που θα τεθούν σε εφαρμογή σε λιγότερο από ένα χρόνο. Επιπρόσθετα η ρυθμιστική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον κλάδο εάν διατηρηθούν μακροπρόθεσμα σε τόσο χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΙΟΡΑ δεν κατονομάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα αποτελέσματα τους στα stress test παρά δίνει στη δημοσιότητα τα γενικά συμπεράσματα.
Τα δυο μέρη της άσκησης
Η άσκηση διενεργήθηκε με στοιχεία 31.12.2013 και περιελάμβανε δύο μέρη: το
Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield).
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά
Από την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield).
«Τα αποτελέσματα όμως είναι ένα ακόμη σημάδι ότι κάποιες ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα επίμονα χαμηλά επιτόκια που πλήττουν τις αποδόσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος τα οποία κυριαρχούν στον κλάδο» σχολιάζουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test , σχεδόν μία στις τέσσερις ασφαλιστικές δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της εάν τα επιτόκια παραμείνουν στο ναδίρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Με τη διατήρηση των υπαρχουσών συνθηκών με τις χαμηλές αποδόσεις, ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σε διάστημα 8 έως 11 ετών» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΟΡΑ, συμπληρώνοντας στο σενάριο στασιμοπληθωρισμού «ιαπωνικού τύπου» το 24% των ασφαλιστικών δεν θα άντεχε.
Οι όροι
Η EIOPA δήλωσε πως γενικά ο κλάδος είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένος με βάση τους όρους Solvency II». Δήλωσε επίσης πως δεν θα επιβάλει άμεσα μέτρα στις επιχειρήσεις που δεν «πέρασαν» τα stress test. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για το πώς θα δημιουργήσουν τα απαιτούμενα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Βασικό Σενάριο συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 60 ασφαλιστικοί όμιλοι και 107 μεμονωμένες (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 55% των συνολικών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, ενώ στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων συμμετείχαν 225 (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 60% των τεχνικών προβλέψεων.