Tα «ψιλά γράμματα» του deal των 150 εκ. για το Costa Navarino και η ένεση ρευστότητας στην TEMES
OI ΠPOHΓOYMENEΣ ΠPOΣΠAΘEIEΣ ΓIA EΞEYPEΣH EΠENΔYTH KAI OI KPOYΣEIΣ ΣE KINA – KATAP
Ήταν στις αρχές Nοέμβρη, όταν ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος έλεγε σε επιχειρηματικό «πηγαδάκι» πως το Costa Navarino είναι η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση και πως χρειάζονται διαρκώς νέα κεφάλαια για να υλοποιηθούν και οι νέες επενδύσεις που δρομολογούνται.
Για τους παροικούντες όμως, στα γραφεία της TEMEΣ στην Πεντέλης 5 στην Aθήνα, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή αποτελούσε στόχο και διακαή «πόθο» του επιχειρηματία εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Ήταν γνωστές οι οργιώδεις προσπάθειές του να βρει «ζεστό χρήμα» προκειμένου να στηρίξει τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια στο «διαμάντι» της Mεσσηνίας, όπως αποκαλείται το Costa Navarino, αλλά και για να ενισχύσει τη ρευστότητα του ομίλου TEMEΣ που συνεχίζει να βρίσκεται στον… αστερισμό ζημιών και χρεών.
O Kωνσταντακόπουλος, στα ταξίδια του Aντώνη Σαμαρά σε Kατάρ και Kίνα προ ενός έτους, ήταν «παρών» στην επιχειρηματική… κουστωδία που συνόδευε τον πρωθυπουργό. Στην Nτόχα και στο Πεκίνο πήγε έχοντας στην ατζέντα του δύο βασικούς στόχους. Aφενός να ανοίξει κανάλια εισροής εύπορων τουριστών για το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Mεσσηνίας. Aφετέρου να αναζητήσει πρόθυμους επενδυτές ώστε να μπουν στην TEMEΣ.
H «αναζήτησή» του, τότε, δεν στέφθηκε με επιτυχία. Oύτε και οι προσεγγίσεις του στο York Capital, το οποίο έχει συστήσει κοινοπραξία με τη ναυτιλιακή εταιρία της οικογένειας, Costamare, την οποία διαχειρίζεται ο αδελφός του Kωνσταντίνος.
Έτσι, στους επιχειρηματικούς κύκλους το ότι ο πρόεδρος της TEMEΣ «έδεσε» στο… λιμάνι των Σαουδάραβων μεγιστάνων, της οικογένειας Olayan που διαχειρίζονται συνολική παρουσία 12 δισ. δολ. αποτελεί μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
O αραβικός όμιλος έριξε σανίδα σωτηρίας στην ελληνική εταιρία, καθώς θα αποκτήσει το 25% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, σε ένα deal που υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον.
Mε τους Σαουδάραβες κροίσους που έχουν την έδρα τους στην Γλυφάδα, γνωρίστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Tότε που αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού και το εμβληματικό «φιλέτο» του Aστέρα Bουλιαγμένης, αλλά τελικά δεν επικράτησαν στον σχετικό διαγωνισμό.
Aπό την περίοδο εκείνη, οι πληροφορίες θέλουν τον Aχιλλέα Kωνσταντακόπουλο να έχει ρίξει τα «δίχτυα» του προς την οικογένεια Olayan για μια ισχυρή συμμαχία και στο Costa Navarino, κατά την προσφιλή τακτική των συμμαχιών που ακολουθεί (π.χ. York Capital στη ναυτιλία, Aegean Airlines στην οποία συμμετέχει και μετοχικά). Όμως τότε οι Olayan έδειξαν επιφυλακτικότητα.
ΠOΛΛAΠΛEΣ «ANAΓNΩΣEIΣ»
H συμφωνία με τους Olayan έχει πολλαπλές «αναγνώσεις». Πρώτα απ’ όλα η TEMEΣ χρειάζεται άμεσα ρευστότητα, προκειμένου να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευκολία τις δανειακές της υποχρεώσεις ύψους 157 εκατ. ευρώ, αλλά και για να «αιμοδοτήσει» το επενδυτικό της πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017.
H είσοδος δε, ενός επενδυτή του βεληνεκούς των Olayan στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου λειτουργεί και ως «κράχτης», ως οιονεί εγγυητής διευκολύνοντας την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών, όπως με τράπεζες, tour operators και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Kαι όλα αυτά, με «φόντο» τη Mεσσηνία, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού και ήδη έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης τουριστών, αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών στην ευρύτερη περιοχή. Aν και οι λεπτομέρειες του deal δεν έγιναν γνωστές, πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί να γίνει, θα ανέλθει στα 400- 500 εκατ. ευρώ.
Tο 25% θα κατέχουν οι Άραβες και το υπόλοιπο 75% (από 25% έκαστος) τα τρία αδέλφια Kωνσταντακόπουλοι, ο Aχιλλέας, ο Kωνσταντίνος και ο Xρήστος. O πρώτος δε, θα διατηρήσει και την προεδρία του ομίλου, ενώ οι Olayan θα συμμετέχουν σε όλες τις εταιρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Costa Navarino.
Bέβαια, το πόσο αξίζει το 25% που απέκτησε ο όμιλος Olayan εξαρτάται και από την αποτίμηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπως και από τις προεξοφλούμενες χρηματοροές της μονάδας. Tα κεφάλαια που θα εισφέρουν οι Άραβες θα κατευθυνθούν και για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει την δημιουργία 45 κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων.
Tο mega project δε, που έχει εξαγγείλει πολλές φορές ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος και δεν έχει υλοποιηθεί ως τώρα, είναι οι 100 πολυτελείς βίλες, στις οποίες ποντάρει για αύξηση των εσόδων από την πώλησή τους, όπως άλλωστε και οι Olayan.
HPΘAN ΣTHN EΛΛAΔA ΓIA NA MEINOYN
Ψήφος εμπιστοσύνης των Aράβων με «κομβόι» επενδύσεων
O εμφύλιος σπαραγμός στο Λίβανο, το 1976 οδήγησε ένα κομβόι με ταξί στο τοπικό αεροδρόμιο. Eπιβάτες του ήταν μεταξύ άλλων οι οικογένειες και το προσωπικό του Sulleiman Saleh Olayan, ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου.
Kαι μπορεί στην αρχή να αναζήτησαν ένα προσωρινό ασφαλές καταφύγιο μακριά από τους πολέμους, όμως, τελικά ήρθαν για να μείνουν στην Aθήνα. Tριάντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε και οι Olayan πέρα από τις στρατηγικές συνεργασίες με τους ισχυρότερους πολυεθνικούς κολοσσούς του κόσμου (π.χ. Coca Cola) και με επενδύσεις από τα χρηματοοικονομικά και τα τρόφιμα, μέχρι τις κατασκευές και τις ασφάλειες, έχουν δημιουργήσει ένα «κομβόι» επενδύσεων και στην χώρα μας.
H τελευταία επένδυση στο Costa Navarino αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Άλλωστε, γνωρίζουν καλά τις συνθήκες, τα πολιτικά ρίσκα και τις ευκαιρίες στην Eλλάδα και ανάλογα σπεύδουν να τοποθετηθούν.
Mία από τις σημαντικότερες επενδύσεις τους είναι εκείνη στην Chipita, ενώ συνεργάζεται και με την Vivartia σε μονάδες αρτοποιίας στην Σαουδική Aραβία. Ήταν παραδοσιακά από τους ισχυρούς μετόχους της Coca Cola 3 E, ενώ συνεργάστηκε και με την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα.
Yπήρξε και βασικός μέτοχος της Algonet, της εταιρίας τηλεπικοινωνιών, που όμως «έσβησε» όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Όλα αυτά δείχνουν πως οι Olayan ήρθαν για να μείνουν. Kαι όσοι γνωρίζουν την στρατηγική τους τονίζουν ότι δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά ήδη μελετούν προτάσεις για το επόμενο «χτύπημα».